Torsdag morgen presenterer Mediebedriftenes Landsforening (MBL) de ferske opplagstallene til de norske avisene. De viser at mediekonsernet Schibsted sliter på opplagssiden med sine store regionaviser. Både Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad går tilbake med to-tre prosent i opplag om en sammenligner opplagstallene for første halvår i år med tallene fra andre halvår i 2018. 

Aftenpostens posisjon som Norges største avis er nå også for alvor truet, etter at avisa i 2010 passerte VG i opplag for første gang på nesten 30 år. Nå kan det snart være duket for en revansje fra VGs side. For legger en sammen papiropplaget til VG og digitalopplaget til VG Pluss, er VG og Aftenposten nesten like store – kun drøye 2.000 i opplag skiller de to avisene.

Se allle opplagstallene her!

VG har nå et samlet opplag, digitalt og print, på 249.798, mens det samlede opplaget til Aftenposten, digitalt og print, er på 252.413 i første halvår. Dermed er Aftenposten fortsatt landets største avis målt i opplag, men VG er altså faretruende nær.

Det er den kraftige veksten til VGs digitale abonnementsprodukt VG Pluss som slår positivt ut på opplagstellingen. VG Pluss alene har så vidt over 185.000 eksemplarer og en annen forskjell på VG og Aftenposten er at der VG Pluss vokser kraftig med over ti prosent, faller Aftenposten – også digitalt.

Digital tilbakegang er også trenden for de andre Schibsted-avisene som alle viser den samme utviklingen. En avis som Fædrelandsvennen går tilbake med over 1.000 eksemplarer på målingen til MBL.

- Overrasker oss ikke
Siv Juvik Tveitnes
er konserndirektør for nyhetsmedier i Schibsted og dermed øverste ansvarlig for både VG, Aftenposten og storbyavisene. 

- Vi har vært gjennom tre år med formidabel vekst på abonnement, så at dette flater ut, det overrasker oss ikke, sier Tveitnes til Kampanje.

Hun forteller at abonnementsinntektene til Schibsted har hatt en kraftig vekst selv om volumet har flatet ut, og legger til at avisene har vekst om man sammenligner med samme periode i fjor.

- Schibsted har hatt en strategi i 2019 om ikke bare å drive vekst, men også øke verdien av hver enkelt abonnement og jobbe med abonnementsbasen vi har.

- Men faller det digitale opplaget til Aftenposten mer enn dere hadde forutsett?

- Aftenposten har også hatt en eventyrlig vekst. De har fornyet abonnementsdatabasen og er på nivåer som er blant de beste årene for papiravisen, så denne utflatingen er som ventet. Det er naturlig. Aftenposten er også opptatt av å jobbe mot nye målgrupper, som med podkasten Forklart. Det som er for tidlig å si, er om vi klarer å konvertere lyttere til betalende abonnenter. Det er en viktig del av abonnementsstrategien.

- Er den eventyrlige veksten man har sett i det digitale opplaget over?

- Veksten vil nok ikke være like formidabel. Jeg tror vi kommer til å se en utflating, men det er fortsatt vekstpotensial, og spesielt i nye målgrupper og hvordan vi beriker produktene for nye målgrupper.

Følg MBLs presentasjon direkte her:

Dagbladet på tredjeplass
Det er riksavisene som vokser mest på den nye målingen til MBL og det med 6,5 prosent. Veksten kommer fra de heldigitale produktene til både VG, Dagbladet og Nettavisen. Dagbladet beholder posisjonen som landets tredje største avis med et opplag på 91.000. Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen er fornøyd med den digitale utviklingen.

- De siste månedene har vi hatt en kraftig digital vekst. Dette er et fantastisk tall, men vi hviler ikke på laurbærene, sa Frode Hansen i en pressemelding distribuert tidligere i uken

I de andre aviskategoriene går nisjeaviser som Klassekampen og Morgenbladet frem med samlet 1,9 prosent, men her er Klassekampen suveren med en isolert vekst på nesten åtte prosent. Lokalavisene holder seg stabilt og storbyavisene går tilbake med 1,2 prosent. viser tallene til MBL.

Kraftig fall på papiret
I en pressemelding fra MBL vies oppmerksomheten ikke overraskende mot det digitale og en digitalvekst på ni prosent samlet sett for alle de 226 sammenlignbare avistitlene.

- Norske medier er en viktig del av folks hverdag, derfor er det positivt at mediehusene fortsetter å få med seg leserne over på de digitale flatene. At brukerne er villig til å betale for det gode innholdet, lover godt fremover, sier Randi S. Øgrey administrerende direktør i MBL i meldingen.

På papiret derimot tiltar opplagsnedgangen med uforminsket styrke der nedgangen var på hele 10,5 prosent og dermed vokste ikke det samlede opplaget med mer enn 0,9 prosent til et totalopplag på 2,29 millioner.

Av de 226 sammenlignbare titlene har nærmere halvparten opplagsfremgang fra andre halvår 2018 til første halvår 2019. Totalopplaget er på 2,29 millioner, og vi ser en vekst på 0,9 prosent på sammenlignbare titler i perioden.  

Konsernsjef Are Stokstad kunne også tidligere denne uken fortelle «at det var en merkedag for konsernet og avisene å passere 600.000 abonnenter, og at han gleder seg over at stadig flere og nye lesergrupper strømmer til lokalavisene.

- Abonnementsveksten er et resultat av det systematiske arbeidet avisene har gjort med å endre sitt innhold etter lesernes behov. Vårt digitale tilbud til kundene er blitt mer variert og komplett. Det gir solid vekst både i antallet kunder og i kundenes mediebruk, sa Stokstad.

Her er landets største aviser målt i opplag (både print og digitalt) for første halvår i 2019 sammenlignet med andre halvår i 2018: 

Avis 2019 2018 Edring i prosent
Aftenposten 252.413 258.832 - 2,5
VG (ink. VG+) 249.798 ‭238.078‬ + 5,0
Dagbladet (ink. DB+) 90.786 86.144 + 5,3
Bergens Tidende 82.746 83.352 - 0,7
Adresseavisen 67.202 6.915 + 0,4
Stavanger Aftenblad 62.408 63.644 - 2,0
Fevennen 37.344 38.414 - 2,8
Aftenposten Junior 30.171 29.548 + 2,1
Klassekampen 30.076 27.855 + 8,0
Morgenbladet 29.732 29,655 + 0,2

*Dagens Næringsliv rapporterer fortsatt ikke opplagstall til MBL.