Det franske ytre høyre-partiet Nasjonal Samling gjorde et brakvalg i den første av to valgomganger 30 juni. En av tre franskmenn ga sin stemme til Marine Le Pens høyrepopulistiske parti og uroen vokser i forkant av andre runde søndag. Dersom Nasjonal Samling tar makten i parlamentet og fester grepet om regjeringen vil landet få sin første høyreekstreme-regjering siden det nazi-allierte Vichy-regimet under andre verdenskrig. Frankrikes upopulære president Emmanuel Macron er ikke på valg i denne omgang og blir uansett sittende til 2027, men et samboerskap med en regjering dominert av ytre høyre vil være en krevende situasjon og innebære stor politisk ustabilitet.

Mens det å stemme ytre høyre tidligere ofte var uttrykk for en protesthandling, når Nasjonal Samling nå mye bredere ut enn tidligere. Grensene for hva som blir oppfattet som ytterliggående har flyttet seg i det franske offentlige ordskiftet der innvandringsfiendtlige og bent fram rasistiske holdninger sprer seg.  

Mediene og ikke minst medieeierskap er viktige elementer om vi skal forstå ytre høyres kraftige vekst i Frankrike. I tillegg til at Nasjonal Samlings kronprins og statsministerkandidat Jordan Bardella (28) er en stjerne på TikTok og snakker rett til unge velgere, har det franske medielandskapet endret seg drastisk de siste årene og domineres nå av styrtrike forretningsmenn.

En helt sentral aktør i dette bildet er milliardæren Vincent Bolloré, som ofte sammenlignes med Rupert Murdoch. I tillegg til flaggskipet, TV-kanalen CNews, kontrollerer Bolloré mediehuset Prisma Media, radiostasjonen Europe1, ukebladet Paris Match og Le Journal du Dimanche, den eneste frittstående søndagsavisen i landet. Bollorés grep om mediene vekker bekymring for mediemangfoldet i Frankrike.

Under hans ledelse blir mediehusene utsatt for samme oppskrift der store kostnadskutt, oppsigelser og redaksjonelle omdreininger inngår. Bollorés drømmeprosjekt er å rive ned skillet mellom den tradisjonelle høyresiden og det ekstreme høyre. Det å normalisere det ytterliggående blir da en viktig strategi og mediene som inngår i Bollorés rike fokuserer i svært stor grad på ytre høyres foretrukne temaer: Innvandring, kriminalitet og trusselen fra islam.

Nasjonal Samling bruker bølgen av misnøye mot president Macron og hans kollegaer til sin fordel i valgkampen med kraftig drahjelp fra Bollorés medier. CNews er nå Frankrikes mest populære nyhetskanal, selv om mange kritikere sier at «meningskanal» er en mer passende beskrivelse. Bolloré kjøpte kanalen i 2017 og siden da har kanalen, som ofte beskrives som en fransk lavbudsjettvariant av Fox News, jobbet aktivt med å tilby en plattform for høyreekstreme stemmer og slik normalisere en ytre-høyre logikk. Kanalen har fått et stort antall advarsler fra det franske medietilsynet for å være ubalansert og å bryte med etablerte regler for presseetikk, men kritikken synes ikke å gjøre nevneverdig inntrykk.

Allerede i 2021 viste Reportere uten Grenser i en dokumentar hvordan Bollorés mediestrategi var et direkte angrep på pressefrihet og redaksjonell uavhengighet og slik utgjorde en trussel mot det franske demokratiet. I 2022 gikk en rekke journalistorganisasjoner sammen om kampanjen «Stopp Bolloré» for å svekke milliardærens stadig mer omgripende mediemakt. CNews handler ikke om å informere borgerne, men om å påvirke dem i en reaksjonær retning, uttalte de.

Nå kan det synes at Bollorés strategi bærer politiske frukter. Gjennom milliardærens medier snakker ytre høyre til store grupper franskmenn som føler seg glemt og ignorert. Nasjonal Samling scorer høyt hos de med lav utdannelse og lav inntekt utenfor de store byene. Partiet lover å reversere den upopulære avgjørelsen om å heve pensjonsalderen fra 62 til 64 år, allerede fra høsten av vil det bli mulig i å gå av ved 6o år sier statsministerkandidat Bardella. I tillegg vil partiet trekke all støtte til Ukraina. Partileder Marine Le Pens beundring for Putin er allment kjent, hun skal ha mottatt store pengelån fra Russland da ingen franske banker ville støtte henne.

Bolloré er ingen stor beundrer av Le Pen-familien, men den unge, fremadstormende Bardella kan han godt like. Jordan Bardella sier selv at om Nasjonal Samling ikke vinner nå, gjør de det definitivt neste gang. Uansett hvem som vinner andre runde av valget i Frankrike kommende søndag, vil det skje i et land der mediene i stadig større grad nører opp under splittelse og uro.