Onsdag inntok Elon Musk «løvens hule» på verdens største reklamefestival, Cannes Lions, bare et drøyt halvår etter at han ba annonsørene som har forlatt X (tidligere Twitter) om å «dra til helvete» («fuck yourself», red anm.).

Der ble han intervjuet av en av verdens mektigste reklamesjefer, administrerende direktør Mark Read i byrånettverket WPP, om hva han mente med utblåsningen.

- Vel, først og fremst var ikke beskjeden til alle annonsører som en helhet. Jeg mener det er viktig å ha en plattform for ytringsfrihet og hvor folk kan fremme sine synspunkter, og i noen tilfeller opplevde jeg at annonsører insisterte på sensur. Hvis jeg må velge mellom sensur og penger, eller ytringsfrihet og tape penger, vil jeg velge det siste. Det mener jeg er den moralsk riktige beslutningen, svarer Musk.

Ifølge Elon Musk selv har 60 prosent av annonsørene som på et tidspunkt forlot X (tidligere Twitter) vendt tilbake, men «i en mindre størrelse enn vi skulle ha ønsket». Det skriver Musk i en melding på X onsdag formiddag. Der skriver han også at han blitt sendt til reklamefestivalen av X-sjef Linda Yaccarino for å pleie kontakten med annonsørene.

WPP-sjefen ville vite om Musk tror på «brand safety».

- Annonsører har en rett til å få annonsene sine vist med innhold som passer merkevaren deres. Det er greit. Men det som ikke er greit er å insistere på at det ikke skal være innhold som de er uenige med på plattformen.

- Hvordan skal du gjøre X til et sted hvor annonsene er like gode som resten av innholdet?

- I gamle Twitter var det egentlig ikke noe målretting eller matching av brukere og annonser. Siden (Musk tok over, red. Anm.) har vi dramatisk forbedret annonsematchingen og vi beveger oss mot et system som er fullt ut basert på kunstig intelligens. Jo mer folk bruker systemet, jo mer vil vi forså hva brukerne vil ha.

Samtalen dreide seg deretter inn mot kunstig intelligens og konsekvensene for den kreative næringen.

- Tror du KI kan lage kunst og musikk som vi vil tenke er originalt? spør Read.

- Ja. 

- Så det er ikke plass til noen av de som er i dette rommet fremover?

- Jeg vil ikke være en festbrems her...

Les mer: Musk beklaget støtte til konspirasjonsteori - deretter hadde han en klar beskjed til annonsørene