Du har sikkert hørt dem, festivalgjengerne som ikke setter musikken øverst på agendaen og som heller bruker anledningen til å slå av en høylytt prat med venner og ubekjente. Eller kanskje er du en av dem?

Nå vil NKA, Norske Kulturarrangører, og NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere, dempe det de kaller utidig skravling på festivaler.

- For veldig mange er det å møte og snakke med venner og kjente en helt sentral del av festivalopplevelsen, og sånn skal det selvsagt fortsette å være. Samtidig er det ikke til å komme bort fra at både hvor, hvor mye og hvor høyt det snakkes påvirker musikken, både for de som skal fremføre den og de som gjerne vil høre den, sier Siri Haugan Holden, daglig leder i NKA.

Hun legger til at dette er et mye debattert tema i bransjen og at det finnes ulike meninger om dette blant publikum.

- Noen vil nok alltid mene at det snakkes for mye, mens andre vil mene at det tåles for lite. Derfor er det ikke enten-eller, men handler om å finne en middelvei. Vi kommer langt med bare litt økt bevissthet om hva som passer seg der og da, som vi håper å bidra til.

Med hjelp av reklamebyrået Anorak og musikk fra noen av Norges største artister, har bransjeaktørene samlet seg om en radiokampanje som skal fungere som en vennlig påminnelse om å trekke bakover dersom praten tvinger seg frem midt under konserten.

- Pratmakeren vi møter i spottene er karikert, men med en såpass stor grad av realisme at vi alle kan kjenne oss igjen. Jeg tror veldig mange med meg har fått en dårligere konsertopplevelse av å stå i nærheten av en sånn, og målet med kampanjen er at flere tenker litt over hvor de tar den typen samtaler, sier Ole Henrik Antonsen, styreleder i NOPA.

Ettersom temaet er noe betent, har det vært viktig med en lettbeint og avvæpnende kreativ inngang på problemstillingen ifølge Antonsen.

Den har de fått levert av Stein Simonsen, kreatør i Anorak, som både står bak tekst og idé. Spottene er produsert av Sagveien Resort ved regissør Jonas Torgersen.

Artistene som er med i kampanjen er Emilie Nicolas, Minor Majority, Beharie og No. 4. Hør to av radiospottene her: