Søndag kveld ble partileder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet (Ap) utropt til årets valgkampvinner av Kampanjes valgkampjury direkte på TV 2 Nyhetskanalen, i kanalens nye valgstudio på Deichman i Oslo.

Til stede i studio var juryleder Terje Svabø og jurymedlem og Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger for å fortelle om hvorfor juryen falt ned på Arbeiderpartiet.

- Selv med et dårlig utgangspunkt har partiet klart å komme på offensiven med en strategi som har holdt hele veien inn. Partiet har klart å leve opp til det gamle slagordet «by og land, hand og hand», skriver juryen i sin begrunnelse.

Også partileder Jonas Gahr Støres innsats fra de store partilederdebattene trekkes frem, og ikke minst måten han har håndtert det som for mange virker som et kaos med tanke på regjeringssammensetningen på rødgrønn side. Støre er også på flere målinger blitt mer og mer populær som statsministerkandidat.

- Jonas Gahr Støre har hatt en stigende kurve gjennom hele valgkampen og fremstår som en politisk brobygger. Kommuniserer med ro, sikkerhet og stor troverdighet, og blir oppfattet som det eneste samlende alternativet til Erna Solberg, sier juryleder Terje Svabø.

Han sier videre at juryen har hatt gode og lange diskusjoner og fulgt valgkampen helt siden landsmøtene i våres.

Jonas Gahr Støre tok imot prisen på TV 2 Nyhetskanalen søndag kveld.

- Det er utrolig hyggelig. Jeg blir veldig glad på vegne av et stort lag. Dette er virkelig øyeblikket for å tenke på lagfølelsen. Jeg har reist rundt i sju uker, båret frem av et lag som har stått sammen i krevende tider, og jeg er veldig glad på vegne av alle som har lagt ned mye arbeid som gjør at vi får denne prisen, sier han.

Les også: - Blå fallitt og rødgrønt kaos. Velkommen til valgkampen 2021

Vinner for fjerde gang
Kampanje har delt ut prisen for beste valgkamp i nesten 30 år, og det er ikke første gang prisen går til Arbeiderpartiet. Det gjorde den også i 2013, 2005 og i 1995. For fire år siden var det SV som fikk utmerkelsen (se alle vinnerne nederst i saken). Ved alle disse gangene hadde partiet en oppslutning på over 30 prosent. Det virker fjernere nå og mange kommentatorer har trukket frem den historisk svake oppslutningen.

Men juryen påpeker nå at Arbeiderpartiet har gått inn i valgkampens siste dager med et snitt på drøye 24 prosent av landets meningsmålinger, etter å ha startet året med målinger godt nede på 20-tallet, ifølge all fra Pollofpolls.

- En valgkamp er mye mer enn bare meningssmålinger og terningkast. Valgkamp handler også om historiefortelling, store valgkampbudsjettet, reklame i sosiale medier og god og dårlig kommunikasjon. Som landets ledende næringslivsavis for medier og kommunikasjon, skal Kampanje naturligvis også vurdere den politiske kommunikasjonen i en valgkamp og kåre det partiet som gjennomført den beste valgkampen og blir det jevnt, så skader det ikke med et smil og godt humør, sier ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger i Kampanje.

I år har det vært mange store fortellinger som har konkurrert med hverandre som distriktsopprøret, oljealderen og klimakrisen, men det er fortellingen om Forskjells-Norge som har definert valgampen, mener Hauger.

Ap og SV knivet om seieren
Juryen forteller at avgjørelsen satt langt inne og det stod til slutt mellom to partier, Ap og SV.

- Begge partier med en klar og offensiv valgkamp og to partiledere som begge fremstår som solide representater for sitt parti. Juryen mener faktisk at Audun Lysbakken er den partilederen som har gjennomført den beste valgkampen, men Aps samlede innsats både i by og land gjorde at vi til slutt valgte Ap, sier Svabø.

- Var det noen tapere i kåringen?

- KrF kom aldri inn i valgkampen, også synes vi det var forunderlig at MDG ikke klarte å spille klimakortet på en bedre måte, sier Svabø

- Det er viktig å understreke at vi ikke kårer valgets vinner her - det gjør det norske folk, men vi kårer det partiet som har gjennomført den beste valgkampen, sier Hauger.

Foruten Svabø og Hauger, har juryen bestått av Skjalg Fjellheim (politisk kommentator i Nordlys) Morten Pettersen (daglig leder og gründer av Boldt), Berit Aalborg (politisk redaktør i Vårt Land), Jannikke Hannevik (strategisk rådgiver i Knowit) og Therese Manus (daglig leder i Kommunikasjonsforeningen).

- Ingen oppside igjen
Tidlig i valgkampen var juryen svært spente på hva som var i vente med Sylvi Listhaug i rollen som ny partileder i Fremskrittspartiet.

- Vi hadde et helt vilt kort som vi ikke hadde oversikt over og det var Sylvi Listhaug. Vi visste ikke hvordan hun ville opptre i valgkampen, sier Svabø som har jobbet mye med politikk gjennom en lang journalistkarriere.

Juryen mener Frp har klart å benytte seg av mulightene som har åpnet seg i valgkampen på en god måte, ikke minst i forsvaret av oljenæringen.

Les også: Valgkampjuryens første dom: - Vi har et helt vilt kort som vi ikke vet hvordan vil oppføre seg

Juryen pekte også på at Senterpartiet viste en for tidlig formtopp og lurte på om det ville være noen futt igjen i partiet inn i innspurten.

- De var i kanonform over veldig lang tid, men så var det ingen oppside igjen, sier jurymedlem Morten Pettersen.

Her ser du begrunnelsene til Ap og de andre partiene (rangert i alfabetisk rekkefølge):

Ap
Selv med et dårlig utgangspunkt har partiet klart å komme på offensiven med en strategi som har holdt hele veien inn. Partiet har klart å leve opp til det gamle slagordet «by og land, hand og hand». Jonas Gahr Støre har hatt en stigende kurve gjennom hele valgkampen og fremstår som en politisk brobygger. Kommuniserer med ro, sikkerhet og stor troverdighet, og blir oppfattet som det eneste samlende alternativet til Erna Solberg. Valgkampens vinner er Arbeiderpartiet.

Frp:
Gitt et dårlig utgangspunkt har Frp benyttet de mulighetene som åpnet seg i valgkampen, blant annet i forsvaret av oljenæringen, på en suksessfull måte. Men Sylvi Listhaug har en konfronterende stil som appellerer til enkelte velgergrupper, men også støter mange fra seg. En sikker oppskrift til evig opposisjon.

Høyre
Nok en valgkamp der Erna Solberg har vært Høyres desidert sterkeste kort. Fremstår solid, saklig og faktabasert gjennom hele valgkampen, men kan til tider bli for omstendelig. Virker styringsmett etter en lang og tøff koronaperiode.

KrF
KrF har under overflaten greid å mobilisere kjernevelgerne på Sør- og Vestlandet, og gjort alvor av situasjonen om at partiet kan falle under sperregrensen. Det har vært en god redningsoperasjon, men ikke tilstrekkelig til å være en god valgkamp.

MDG
MDG har ikke klart å vise til de populære resultatene fra byrådet i Oslo og heller ikke klart å leve opp til den vellykkede valgkampen fra 2019. Det til tross for at alle forutsetninger lå godt til rette for partiet. Oljeultimatumet var en kommunikasjonsmessig tabbe.

Rødt
Rødt gikk offensivt ut med en veldig tydelig og enkel retorikk. Bjørnar Moxnes og partiet har også vært blant de aller flinkeste på sosiale medier, men juryen etterlyser en større progresjon i valgkampen. Det blir for mye hakk i plata og for snevert fra Rødt.

Senterpartiet
Senterpartiet lå an til å gjøre en svært god valgkamp, men lanseringen av Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat kom partiet ikke positivt ut av. En statsministerkandidat må være sterk på mange temaer, men i stedet blir kommunikasjonen for statisk og for smal.

SV
SV gjennomfører en sterk og nærmest feilfri valgkamp. Audun Lysbakken viser suveren debattstyrke, og er kanskje den beste partilederen til å få frem sitt budskap. Men partiet har fått mye gratis ved at to av de viktigste sakene i valgkampen er SVs kjernesaker, klima og Forskjells-Norge.

Venstre
Sterk og oppløftende debut av Guri Melby etter en litt kavende start. Er i gang med å tydeliggjøre Venstre som et liberalt og grønt alternativ, men har vært blant de svakeste på sosiale medier.

Her er Kampanjes valgkampjury:

Terje Svabø (juryleder) er journalist og kommentator. Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.

  • Morten Pettersen er daglig leder og gründer av Boldt i Norge.
  • Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.
  • Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land.
  • Therese Manus er daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.
  • Jannikke Hannevik er strategisk rådgiver i Knowit.
  • Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder I Kampanje

Som tidligere er partiene av juryen blitt vurdert på evnen til å sette og håndtere dagsorden, fremsette sine budskap tydelig og med et forståelig språk, evnen til å mobilisere velgerne, opptreden i møte med velgerne - på alle plattformer, bruk av sosiale medier og samspillet mellom nye digitale flater og tradisjonelle medier, innsats i partilederdebattene, oppfinnsomhet - og til slutt smil og godt humør.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet
2005: Arbeiderpartiet
2003: SV
2001: Ingen vinner kåret
1999: Fremskrittspartiet
1997: Kristelig Folkeparti
1995: Arbeiderpartiet