Tirsdag kveld viste NRK femte og siste episode av «UXA», dokumentarserien til Thomas Seltzer. Episoden, kalt «Det amerikanske marerittet», ble sendt «primetime» klokken 20:00, før «Dagsrevyen» og NRKs valgsending.

563.000 lineære seere fulgte med da Seltzer avsluttet sin USA-reise på NRK 1 tirsdag kveld. I tillegg satt 75.000 seere og så «Det amerikanske marerittet» i NRK TV.

Seltzers jakt på den amerikanske drømmen har i gjennosnitt blitt fulgt av 809.000 nordmenn, og premiereepisoden nærmer seg millionen, med 963.000 seere.

- Voldsom respons
Programleder Seltzer sier han er fornøyd med seertallene og responsen på serien.

- Ja, det har vært voldsom respons, også på gata. Det hadde vært gode tall for ti år siden, og hvert fall i dag hvor så mye har forandret seg TV-messig. Ikke at tall betyr så mye, men vi tippet på at 300.000 folk ville se den. Vi tenkte vi lagde TV for folk som er over middels interesserte i det amerikanske prosjektet, men nå er det jo snart en million norske USA-eksperter, så det gjenspeiler kanskje det, sier Seltzer til Kampanje.

- De blir hvert fall USA-eksperter etter å ha sett vår utrolig vel-researchede serie, legger han til.

Prosjektleder Vivi Stenberg i NRK er også glad for seriens respons.

- Det er veldig gledelig å se denne typen tall på et «litt gammeldags» format. Det er lange episoder og relativt tungt innhold. Så som programskaper synes jeg det er utrolig gøy å se den responsen vi har fått, sier Stenberg til Kampanje.

- Alltid vært sene tellinger i USA.

- De bommet sist
I skrivende stund pågår en intens opptelling av stemmer i flere av de viktigste delstatene. Før valget ledet demokratenes kandidat Joe Biden klart på flere meningsmålinger. Senest tirsdag morgen publiserte NRK artikkelen «Datamodellene gir Biden 90–95 prosent sjanse til å vinne» hvor en kunne lese at Biden hadde økt ledelsen i flere viktige vippestater. 

NRK-artikkelen viser til det amerikanske nettstedet FiveThirtyEight som publiserer analyser av meningsmålinger. FiveThirtyEight ga Biden en vinnersjanse på 90 prosent. Men med tallenes foreløpig klare tale ser presidentvalget ut til å bli svært jevnt.

Kampanje spurte Seltzer om hans erfaringer på bakkenivå i USA har forandret hans syn på meningsmålingene en får presentert før valg.

- Jeg tenker at de bommet sist med Hillary, og det har de vel tatt selvkritikk for. Men det er litt tidlig å si, for mange poststemmer er ikke telt, men de må vel være ærlige på at det er en del usynlige Trump-velgere, så jeg er glad jeg ikke er den i bransjen der. Men det er rare greier, sier Seltzer.

Programlederen sier de meningsmålingene han har fulgt har vært mer nøkterne med «små marginer hele veien».

- Men det jeg ikke skjønner er «det er 90 prosent sjanse for», da tenker jeg hva er det de driver med, sier Seltzer.

Han sier opptellingen viser at USA er veldig delt.

- Jeg er ikke noen matematiker, men når de har kjørt alle mulige scenarioer og sier det er utrolige høye sjanser for Biden, det skjønner jeg ikke, selv om de sikkert gjør en hederlig jobb. Jeg tenker at det er et «close race», det tenkte jeg i 2016 og, men vi får se.

Saken fortsetter etter bildet.

Ikke ferdig:

Thomas Seltzer er ikke ferdig med USA. - Man blir jo litt hektet på dette sirkuset, sier han. Foto: Thomas Søbstad / NRK

- Ikke så fan av republikanerne
Som programleder i «UXA» møter Seltzer alt fra uføretrygdede gruvearbeidere, Black Lives Matter-aktivister, grensevakter og konspirasjonsteoretikere til crystal meth-ofre, journalister og personer fra alternativhøyre. Trump-supportere som demokrater blir spurt om hvor de får nyhetene sine fra og hva som er deres tolkning av den amerikanske drømmen.

På Seltzers private Instagram-profil har han valgt å være åpen om sitt syn på årets presidentvalg.

- Jeg prøver å ikke være partisk på TV, men som privatperson er jeg ikke så fan av republikanerne som prøver å få valgdeltagelsen ned, sier Seltzer.

- Så vidt meg bekjent er de det eneste vestlige partiet som aktivt prøver å få valgdeltagelsen ned. Det er trist. Vi ser Trump skriker om å få stoppet tellingene, men det har alltid vært sene tellinger i USA, fortsetter han.

- Det er trist og jeg mener demokratene ble snytt for valgseier i år 2000, det fikk skjebnesvangre konsekvenser for USA og verden, med Bush og Cheney som rykket inn i Det hvite hus, med Irak-krig og finanskrise, og en utrolig bruk av offentlige midler.

- Har norske medier vært bedre til å fange opp nyanser og stemningen i USA i 2020 enn i 2016?

- Jeg synes det har vært ryddig. Man tenker at norske medier er Biden og demokratene, men av det jeg har sett på NRK synes jeg det har vært bra dekning av alle politiske sjatteringer, sier Seltzer.

- På Harley langs Route 66, er den første pitchen.

- Et utrolig tillitsbrudd
- Den amerikanske drømmens død handler om noen veldig svære tillitsbrudd mellom det amerikanske folket og de som er i media og de som skal bestemme. Dette at man skal vanne ut velgernes makt, spesielt etter ti år hvor pengemakta nærmest har fått frie tøyler i amerikansk politikk, det er et utrolig tillitsbrudd og det kommer ikke USA til å komme godt ut av, sier Seltzer.

Det var i vinter Seltzer og NRK-teamet bestående av programlederen, én fotograf og én regissør dro til USA tre ganger, fordelt over desember, januar og februar. På spørsmål om det blir en brå overgang når hverdagen kommer tilbake etter «UXA» og ikke minst presidentvalget, svarer programlederen at de ikke er ferdig med Amerika.

- Man blir jo litt hektet på dette sirkuset, jeg skjønner at folk digger det, amerikansk politikk er den nye fotballen for veldig mange.

- Blir det noen ny USA-serie i nærmeste fremtiden?

- Blir meg og charter-Svein på Harley langs Route 66, det er den første pitchen, med min gamle venn charter-Svein. Hvis ikke det går tror jeg kaster meg på Per Sandberg og kona hans' tur langs Route 66. Pass dere, ledelsen i NRK, dere er herved advart.