I august skrev Kampanje om etableringen av Newslab, som er startet av de tre tidligere Dagbladet-journalistene og redaksjonssjefene Snorre Bryne, Joakim Thorkildsen og Lars Eide. Thorkildsen var i flere år film- og tv-ansvarlig på Dagbladet.no, mens Bryne ledet avisas spillsatsing og var instrumentell i anskaffelsen av nisjenettstedet Pressfire.no. Eide var redaksjonssjef for kultur og underholdning fra 2005 til 2010.

Før opprettelsen av Newslab jobbet trioen i Telenor med Comoyo-satsingen Filtermagasin, som senere ble til Filter etter nedleggelsen av Comoyo og løsrivelsen fra Telenor. Nå har de Telenor på kundelisten i Newslab.

Newslab fikk med seg Even Aas-Eng, som til daglig er administrerende direktør i Venture Factory, som styreleder.

På en pressekonferanse i formiddag avsløres mer av selskapets planer.

De to tidligere Dagblad-journalistene Harald Klungtveit og Pål Nordseth er på vei til selskapet og begge journalistene blir redaktører. Samtidig kan eierne fortelle at det skal drives tre nettaviser, to helt annonsefrie aviser ledet av Pål Nordseth og Harald Klungtveit – og en ren kommersiell nettavis med kun innholdsmarkedsføring eller såkalt «native ads».

Les mer her: Tidligere Dagblad-journalister satser på content marketing

- Vi mener at Norge trenger et mediehus som er tilpasset fremtidens internett, med de muligheter og utfordringer det fører med seg. Vi tror journalistikken aldri har hatt det bedre og at det finnes sunne og lønnsomme forretningsmodeller som ikke fører til fellelser i PFU, sier styreleder Even Aas-Eng på pressekonferansen.

Nettavisen Filtermagsin.no relanseres og bytter samtidig navn til Filter Film og tv. Pål Nordseth går inn som ansvarlig redaktør.

Den nye nettavisen Filter Nyheter blir lansert, med Harald Klungtveit som ansvarlig redaktør. Han har markert seg som en krass kritiker av mediehusenes satsing på content marketing. Nå skal han fronte en nettavis som er annonsefri, men som skal finansieres av en helt ny content marketing-drevet nettavis.

- Ingen av de redaksjonelle nettavisene vil ha annonser, verken display eller native ads, og det blir heller ingen betalingsmurer. Filters mål er at alt innhold skal være gratis og lett tilgjengelig, gjennom de kanaler som leserne bruker.

Planen nå er å starte flere nettaviser basert på de samme prinsippene fremover.

  • Nyhetsfokus og undersøkende journalistikk
  • En forretningsmodell der kvalitet trumfer kvantitet
  • 100 prosent plattformnøytralitet
  • Fortellerstemme og presentasjon solid plantet i internettjournalistikken.

Martine Nicoline Borge blir salgs- og markedsansvarlig. Hun har bakgrunn som salgs- og markedsføringstrainee i det amerikanske software-selskapet Mavrck.

Filter Media Holding er hovedeier i Filter Media AS og NewsLab. Selskapet har følgende eierstruktur: Lars Eide (25 %), Snorre Bryne (25 %), Joakim Thorkildsen (25 %) og Even Aas-Eng  gjennom selskapet Art Vandelay Industries (25 %).

Filter Media Norge blir ansvarlig utgiver for nettavisene. Her eier Filter Media Holding 95 prosent mens de nye redaktørene Pål Nordseth og Harald Klungtveit eier 2,5 prosent hver.

NewsLab er 100 prosent eid av Filter Media Holding.