SAS har ambisiøse planer for konseptet deres House of Scandinavia og ansetter nå Frank Otterbeck som prosjektleder for House of Scandinavia-prosjektet på South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas. House of Scandinavia er både et konsept og en fysisk møteplass når SXSW-festivalen går av stabelen i mars, samt i OL i Tokyo neste sommer. Dette er tredje året SAS er til stede på teknologimessen. 

- Jeg ser virkelig frem til å fronte SAS og skandinaviske selskaper innenfor tech og innovasjon med et bærekraftig fokus til omverden. Hovedoppgaven min blir å bygge møteplasser for spennende mennesker og selskaper hvor man kan dele kunnskap, ideer og inspirasjon, sier Otterbeck.

Otterbeck kommer fra stillingen som sjef for salg og markedsføring i Dominos og blir senior prosjektleder i SAS. Han får nå jobben med å gjøre House of Scandinavia til en attraktiv møteplass på SXSW, en av verdens største festivaler for teknologi, film, spill, musikk og konferanser.

- Etter litt over to år i verdens største pizzaselskap Domino’s Pizza, og tidligere ti års erfaring fra Sony, er jeg endelig på plass i det historiske og kanskje mest anerkjente skandinaviske selskap, SAS. Den første uken her i SAS har på mange måter gitt meg følelsen av å komme hjem, sier Otterbeck.

- Brenner for temaet
Cecilie Svegaarden Thune
leder House of Scandinavia-satsingen som Head of Brand Experience i SAS. Hun forteller hvorfor SAS landet på Otterbeck som prosjektleder for SXSW:

- Grunnen til at Frank ble valgt for å lede initiativet inn mot Tech & Innovasjon er fordi han personlig brenner for temaet, i tillegg til at han er super kommersiell og det må du være når du jobber med slike type initiativer. Han har et kjempe skarpt hode når det kommer til å se helheten, og med bakgrunn fra marketing og kommuniksjon vil han være med på å løfte dette til neste nivå, sier Thune til Kampanje.

- I tillegg er han er energisk fyr, og etter en uke har vi allerede kjent at dette smitter! Det trenger man når man jobber med store og krevende prosjekter, legger hun til.  

I OL i Tokyo og Beijing
SAS er eksklusiv samarbeidspartner med de tre skandinaviske olympiske komiteer og skal også være til stede med House of Scandinavia på både OL i Tokyo i 2020 og i Beijing i 2022.

- SAS har gjennom 70 år sikret infrastruktur i samfunnet vårt så folk kan reise og møtes. Vi har bragt Skandinavia til verden og verden til Skandinavia. I tillegg har våre stasjoner og lounger etter hvert fungert som egne møteplasser. Med dette som bakteppe har vi skapt House of Scandinavia, først i Austin Texas, og snart under OL i Tokyo og Beijing, sier Thune.

Svever inn i 2020:

I 2020 blir «House of Scandinavia» en del av både South by Soutwest og OL i Toyko. - Vi vil fremover legge store ressurser i House of Scandinavia. Fordi det er dette våre reisende ønsker seg. Møteplasser for kunnskapsdeling og inspirasjon, sier Thune. Foto: Philip J. Gundersen (SAS)

- Et av de viktigste strategiske områdene
Thune har jobbet i selskapet i tre og et halvt år og sitter i Brand and Communications-ledergruppen i SAS.

- I vårt team har vi vært privilegerte og fått lov å teste hypoteser gjennom å konseptualisere strategier, og teste de i markedet. Noen lykkes og andre ikke. House of Scandinavia ble skapt på samme måte. Og derfor er det fantastisk spennende at dette nå løftes opp til å være en av de viktigste strategiske områdene i SAS i 2020, sier Thune.

- Hvor mange i SAS er med på prosjektet?

- Vi er nå åtte i teamet og aktiviteten er meget høy. I tillegg er våre prosjekter gode for kryssfunksjonelt arbeid i SAS. Det er viktig for intern forankring, eierskap og stolthet. Et initiativ som House of Scandinavia berører flere områder, alt fra revenue management, network og pricing, til communication, marketing, Eurobonus program og internal engagement. Vi setter alltid tydelige KPI som berører alle disse områdene, sier Thune.

Merkevaresjefen forteller at mange av deres Eurobonus-medlemmer reiser over til Austin og South by Southwest.

- Vi ønsker å tilrettelegge for de, hvor vi i konseptet både setter opp direkte fly til Austin fra Skandinavia og fasiliteter og prosjektleder møteplassen.

- Alt fra Elon Musk til Jay-Z
Otterbeck forteller at det vil skje mange forskjellige aktiviteter i huset under festivalen.

- Vi vil jo ha opptredener på scenen i form av faglig foredrag og paneldebatter. Vi vil ha opplegg på kveldstid med musikk fra Skandinavia i samarbeid med Roskilde-festivalen. Vi vil servere mat og drikke med partnere våre, blant annet Arcus, og fra kjente skandinaviske kokker. Også vil vi jo at «venuen» skal representere Skandinavia så man kan komme dit og oppleve ikke bare en smak av tech og innovasjon, men få en smakebit av Skandinavia som en destinasjon, sier Otterbeck.

- Har du vært på festivalen tidligere?

-Jeg har ikke vært så heldig å ha vært der tidligere, men jeg har hørt mye bra om den, både på musikkdelen og tech-fronten. Det er en arena hvor man kan møte alt fra Elon Musk innenfor tech innovasjon og bærekraft, til Jay-Z på musikk. Men så finner man også startups som har nye teknologiske innovasjoner. Inntrykket jeg sitter med er at man kan gå i flere dager der og fylle på med faglig input og inspirasjon. Det SAS skal gjøre er å inspirere, med partnere vi har med oss slik at andre kan ta inspirasjon fra Skandinavia, sier Otterbeck.

Otterbeck begynte i stillingen mandag 2. desember. South by Southwest foregår fra 13-22. mars neste år og OL i Tokyo 2020 starter opp den 24. juli.