Saken blir oppdatert.

Tirsdag morgen bekrefter Adevinta det flere medier har skrevet det siste døgnet, at de har vunnet budkampen om Ebays rubrikkselskaper i Ebay Classifieds Group. Salget kommer som en følge av at Ebay vil prioritere seg om kjernevirksomheten i markedsplassen sin.

Adevinta blar opp 9,2 milliarder dollar i kontanter og aksjer, tilsvarende 84, milliarder kroner. Kjøpet gir Ebay en eierandel på 44 prosent i det nye selskapet, med en stemmeandel på 33,3 prosent, mens Schibsteds andel går ned fra 59 til 33 prosent.

- Med kjøpet av Ebay Classifieds Group blir Adevinta verdens største digitale rubrikkselskap med en unik portefølje av ledende merkevarer for markedsplasser. Vi tror at kombinasjonen av de to selskapene, med deres komplementære virksomheter, skaper en av de mest spennende og overbevisende oppkjøpshistoriene i rubrikksegmentet, sier Adevintas konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i en pressemelding.

Vil nå ut til én milliard mennesker
Blant selskapene Adevinta overtar, finner vi Mobile.de, Gumtree, Marktplaats, dba, Bilbasen, Kijiji, 2dehands, 2ememain, Vivanuncios, Automobile.it, Motors.co.uk, Autotrader, Carsguide, og eBay Kleinanzeigen.

Oppkjøpet gir Adevinta tilstedeværelse i 20 land med en dekning på én milliard mennesker og med tre milliarder besøk hver måned. Til sammen hadde selskapene i nye Adevinta en omsetning på 1,8 milliarder dollar i 2019, tilsvarende over 16 milliarder kroner.

Sammenslåingen vil skape synergier for 150 til 185 millioner dollar, hvor to tredjedeler vil være kostnadsbesparelser.

Schibsted inn i Danmark
– Styret og ledelsen i Schibsted støtter avtalen mellom Adevinta og eBay helhjertet, og er trygge på at den vil styrke potensialet for verdiskaping for Schibsted og resten av Adevintas aksjonærer, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted i meldingen.

Som en del av avtalen kjøper Adevinta-eier Schibsted Ebay Classifieds Groups danske virksomhet for 330 millioner dollar, tilsvarende tre millarder kroner. Den består av DBA.dk and Bilbasen.dk.

– Vi har lenge sett på Danmark som et interessant marked. Å ta over Bilbasen.dk og DBA.dk er en unik mulighet til å komme seg inn i et avansert digitalt og attraktivt marked, sier Skogen Lund.

Nyheten kommer få dager etter at det ble kjent at Schibsted også kjøper Oikotie.

Stanset handelen
Handelen i Schibsted og Adevinta ble stanset på Oslo Børs mandag morgen etter at flere medier omtalte at en avtale med den amerikanske netthandelsgiganten var nært forestående. Mandag kveld meldte Reuters og Dagens Næringsliv at Adevinta hadde vunnet budrunden, men dette ble ikke bekreftet før tirsdag morgen av selskapene selv.

- Vi er fornøyd med å komme til en avtale med Adevinta som fører to flotte selskaper sammen. Ebay tror sterkt på kraften i fellesskap og koblinger mellom mennesker, og det har vært essensielt for vår globale rubrikkvirksomheter. Dette salget skaper verdi på kort og lang sikt for aksjonærer og kunder og gjør oss i stand til å delta i det fremtidige potensialet i rubrikkvirksomheten, sier Ebay-sjef Jamie Iannone i dagens pressemelding.

Det nye sammenslåtte selskapet hadde før børsen åpnet i dag en markedsverdi på 17,7 milliarder dollar. I minuttene etter handelsstart steg aksjen med 40 prosent, skriver E24.

Les også: Adevinta nær kjøp av Ebay-selskap - aksjehandelen stanset

Blir verdens største:

Med kjøpet av Ebays rubrikkvirksomhet blir Schibsted-eide Adevinta verdens største rubrikkselskap ifølge konsernsjef Rolv Erik Ryssdal. Denne illustrasjonen er hentet fra Adevintas presentasjonsmateriale som ble lagt frem av Ryssdal tirsdag morgen. Faksimile: Adevinta