Forbrukerrådet klager inn appen Grindr, som retter seg mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, og de fem tilknyttede selskapene MoPub, AppNexus, OpenX, AdColony og Smaato til Datatilsynet for brudd på personvernlovgivningen.

Bakgrunnen er en større rapport de har gitt navnet «Out of Control» der de har sett på hvordan ulike selskaper samler inn store mengder sensitiv informasjon for å lage digitale profiler som brukes i målretting av reklame og andre budskap.

På denne måten kan de «øremerke» brukerne og på den måten spore dem på tvers av ulike plattformer. Ifølge Forbrukerrådet er det så å si umulig å få oversikt over hvem som vet hva om deg og hvordan informasjonen blir benyttet.

- Hver gang du åpner en app som Grindr, får annonsenettverk tilgang til din GPS-lokasjon, enhetsinformasjon og til og med det faktum at du bruker en sjekke-app for homofile. Det er et hinsides brudd på brukeres personvernrettigheter i EU-regionen, sier Max Schrems, som er grunnleggeren av personvern-organisasjonen Noyb.

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket er heller ikke i tvil.

- Forretningsmodellen er etter vår vurdering klart i strid med personvernlovgivningen, som setter strenge krav til deling og bruk av personopplysninger, sier hun i en uttalelse.

Hun oppfordrer bransjen til å finne andre modeller for å finansiere tjenestene sine.

- Dagens løsning for reklame tåler ikke dagens lys og må opphøre. Samtidig finnes det andre måter å vise reklame på nett som ikke bygger på misbruk av personopplysninger. For eksempel er såkalt «kontekstuell reklame», hvor du får opp annonser basert på det du leser om, en alternativ modell, sier Blyverket.

- Vi håper merkevarer og annonsører, samt publisister slik som nettaviser, i større grad vil respektere brukerne, og ikke bidra til forretningsmodeller som undergraver våre grunnleggende rettigheter.

Kampanje har tatt kontakt med Grindr og oppdaterer saken når vi får deres kommentarer.