Bransjeorganisasjonen Bra Søk - som organiserer bedrifter som jobber med søkemotoroptimalisering - har for første gang bøtelagt en medlemsbedrift.

- Dette er første gangen vi har delt ut bøter. Tidligere har vi kun hatt samtaler med selskaper. Dette er en bransje som har vært preget av mye cowboyvirksomhet, derfor ville man ha noen regler som bransjen skulle følge. Alle som er medlemmer har forpliktet seg til å følge reglene, sier styreleder Magnus Strømnes Bøe i Bra Søk. Han jobber til daglig i Red Performance.

Overtredelsen gjelder bruk av såkalte Private Blog Networks, som skal ha blitt brukt til å manipulere Googles bruk av eksterne inngående lenker som et rangeringssignal i søkemotoroptimalisering

Bra Søk er tett knyttet til Inma, og har per i dag 19 medlemsbedrifter.

Bøtelagt bedrift: - Uenig
Det er bedriften Rank Nr 1 som har mottatt og vedtatt boten fra Bra Søk, for brudd på organisasjonens regler for søkemotoroptimalisering. Boten er på 50.000 kroner.

- I hovedsak er vi uenige i hva som har foregått. Dette dreier seg om en tredjepart som har gått ut over sine fullmakter, sier daglig leder Terje Sannarnes i Rank Nr 1 til Kampanje.

- Opererer i en gråsone
Nå har selskapet som er basert i Kristiansand, valgt å melde seg ut av foreningen. Boten har de imidlertid godtatt.

Sannarnes mener at det strenge regelverket som ligger til grunn hos Google gjør at nesten all søkemotoroptimalisering representerer brudd på regelverket.

- Leser man Googles regelverk nøye, vil man se at enhver som forsøker å påvirke søkemotorens rangering, vil være et brudd. For retningslinjene er strenge. Derfor har egentlig alle som driver med søkemotoroptimalisering et problem, for man opererer lett i en gråsone. Og bransjen må rydde opp, for dette er et bransjeproblem, sier han.