Denne uken tar konsernsjef Rolv Erik Ryssdal en pause fra utfordringene han har på hjemmebane i de norske mediehusene. For på dagens kapitalmarkedsdag i finansdistriktet City i London skal det utelukkende handle om selskapets online rubrikkselskaper, og ikke nedbemanninger i aviser som Aftenposten, opplag som stuper og et stadig mer krevende reklamemarked også digitalt.

Les også: Schibsted varsler priskutt etter fall i lesertall

- Print går ned og det kommer til å fortsette å gå ned, men vi fortsetter å investere i den store transformasjonen som skjer på mediemarkedet. Samtidig skjer det også positive ting i markedet; et stadig voksende antall digitale abonnenter, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted på kapitalmarkedsdagen.

Schibsted la frem tall som viste at veksten i antall digitale avisabonnenter for aviser som Aftenposten, VG og Aftonbladet har økt med 37 prosent årlig siden 2013 og frem til juni i år. Nå nærmer avisene seg 500.000 abonnenter.

- Voldsom klaging
Men det norske IT-selskapet Cxense mener det er mulig å gjøre det enda bedre og strekker ut en hjelpende hånd til Ryssdal og Schibsted.    

- Selv om vi sitter litt på utsiden av det norske mediemarkedet, ser vi at norske medieselskaper klager voldsomt på utfordringene de har i markedet. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier konsernsjef Ståle Bjørnstad i Cxense.

Cxense er et selskap som leverer programvare og teknologi slik at mediehus, e-handelsbedrifter og merkevarer bedre kan utnytte dataene sine til å personalisere websidene og applikasjonene sine - for på den måten tilpasse innholdet brukernes interesser.

- Vi merker den samme bekymringen overalt når vi snakker med mediehusene, men samtidig ser vi at for eksempel amerikanske medieselskaper, som vi har i vår kundeportefølje, er mer aggressive når det gjelder å angripe disse problemstillingene, sier han.

Lover å få opp trafikken
Det er særlig på området personalisering han nå ønsker å tilby Schibsted gratis nødhjelp. Ifølge Bjørnstad vil dette løfte både trafikken og salget av digitale abonnement.

- Setter du opp dette riktig og personaliserer en del av forsiden basert på hver enkelt brukers lesermønstre, vil du få opp trafikken med flere titalls prosenter. Det er noen annonsevisninger det! Og hvis vi gjennom personalisering også kan gjøre om VG Netts gratisleser til VG Pluss, så er vel det bra? Jeg sier ikke at VG gjør det dårlig, men med vår løsning kan de gjøre det mye bedre. Alt som skal til er å ta trikken opp til Solli Plass hvor vi holder til, sier Bjørnstad.

Schibsted har allerede et enormt trafikkvolum og produserer i løpet av en måned nesten 1,7 milliarder sidevisninger i løpet av en måned - mer enn CNN produserer i sitt hjemmemarked i USA.  

Cxense-sjefen mener altså han vil øke denne trafikken betydelig og viser til hva teknologien har utført for store medier som Wall Street Journal. Cxense har i dag flere store internasjonale mediehus på kundesiden foruten Wall Street Journal - som The Guardian, Forbes og Bonnier.

Tilbyr seks måneder gratis prøvetid
Nå vil han tilby Schibsted seks måneder med gratis Cxense-teknologi.

Les også: Norsk IT-selskap vokser i USA

- Ja, vi tilbyr de gjerne seks måneder gratis prøvetid hvis det er det som skal til. Kundene våre tar mangegangeren på dette området ved bruk av teknologien vår. Polaris Media har stor suksess med dette og Wall Street Journal ser jo ut til å ha lykkes ganske bra og det har kanskje noe med at de er kunde av oss, sier han.

Han mener de amerikanske medieselskapene har kommet mye lenger på dette området enn de norske medieselskapene hvor det fortsatt er mye prøving og feiling. Den amerikanske næringslivsavisen uttalte nylig at den har et mål om å nå tre millioner digitale abonnenter innen utgangen av 2017.

- Amerikanske medieselskaper tjener mer penger på innholdet sitt. De tilbyr mer spissede og personaliserte kundeopplevelser og ser en fantastisk vekst i hvordan dette utvikler seg, sier han.

Saken fortsetter etter bildet.

Cxense-sjefen:

- Det er synd og litt rart at Schibsted ikke er bruker den teknologien som finnes rett rundt hjørnet. Hadde de vært mer aktive på dette området så vet vi at vi kan løse noen av utfordringene de sliter med i dag, sier Ståle Bjørnstad, toppsjef i Cxense.

- Synd og litt rart
Etter det Kampanje kjenner til, har Cxense forsøkt å selge inn løsningen sin både til Schibsted og andre medieselskaper i Norge uten å lykkes. Noe av utfordringen kan være at Schibsted har tatt et stort strategisk valg om å utvikle og bygge en teknologi selv. Det norske medieselskapet har svidd av store summer og ansatt over 100 teknologer for å løfte selskapet. Først og fremst på annonsesiden ved å tilby enda mer relevante og personaliserte annonser, men også gjennom den felles innloggingstjenesten for alle Schibsted-konsernets nettsider - Spid. I bunn og grunn handler det om å utnytte de store mengdene med brukerdata som selskapet får tilgang på.

Les også: Schibsted ansetter 100 nye teknologer

- Det er synd og litt rart at de ikke er bruker den teknologien som finnes rett rundt hjørnet. Hadde de vært mer aktive på dette området så vet vi at vi kan løse noen av utfordringene de sliter med i dag, sier Cxense-sjef Bjørnstad.

At Schibsted har begynt på et større løp på annonsesiden for å møte konkurransen fra Google og Facebook på det programmatiske området, mener Bjørnstad ikke byr på noen store utfordringer.

- Det er fullt mulig å integrere Cxense mot AppNexus så det er ikke noe problem, sier han.

- De kan i hvert fall prøve
Av norske kunder i dag har Cxense en portefølje av kunder som består av Mediehuset Nettavisen, Tun Media, Polaris Media og Startsiden pluss en par-tre andre mindre aktører som blant annet Kampanje.

- Hvorfor har dere ikke lykkes med å få Schibsted og flere andre norske mediehus på kundesiden?

- Det vet jeg ikke og her må vi sikkert ta litt på egen kappe. Men det er mange selskaper som utvikler teknologien selv og det står det respekt av, men hvis de vil komme i gang nå, så har vi en løsning allerede, sier han.

- Schibsted bruker mye penger på å ruste seg opp på teknologi. Ville de komme rimeligere ut av det med Cxense?

- Den kan i hvert fall prøve det i seks måneder og bruke det som en benchmark, sier han.

Cxense har gjort det svært sterkt på børsen det siste året med en markedsverdi på 1,2 milliarder kroner og en vekst i aksjekursen på over 56 prosent. Schibsted derimot har det siste året opplevd et kursfall på snaue 13 prosent.