Denne uken er det premiere på den nye filmen «Steve Jobs» i Norge. Filmen som handler om Apple-gründeren som har gitt oss produkter som Mac-en, iPod, iPad og ikke minst smarttelefonen iPhone. Og det er liten tvil om at nordmenn har lagt sin elsk på Apple-produktene.

Ferske tall viser at Apple står fjellstøt i det norske markedet og at det selges Apple-produkter som aldri før. Tall fra Telenor viser at 80 prosent av nordmenn har en smarttelefon og at salget av iPhone øker. Blant de mest populære julegavene i Norge i fjor når det er snakk mobiltelefoner, var det Apple-produkter på første-, andre- og tredjeplass.

- I løpet av 2015 har Apple økt markedsandelen noe mot konkurrentene i Norge, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobil i Telenor Norge.

Offisielle tall på hvor stor markedsandel Apple har  i Norge finnes ikke, men det er liten tvil om at andelen er høyere i Norge enn på globalt nivå. Globalt ligger nemlig Apple på andreplassen når det gjelder markedsandel for salg av smarttelefoner, med 13,1 prosent av markedet.

Samsung leder an med 23,7 prosent. Dette viser tall for tredje kvartal 2015 fra Gartner Group, omtalt av Techcrunch.

- Apple står veldig sterkt
Også ferske tall fra TNS Gallup tegner opp et bilde der Apple-produktene dominerer. En målingen av trafikken på norske nettsteder viser at Apple står for nesten halvparten av trafikken.

- Bare på mobil alene står Apple for 60 prosent av trafikken, mens selskapet står for nesten 90 prosent av trafikken på nettbrett. Det er formidabelt og viser at Apple har en veldig sterk posisjon i Norge, sier prosjektleder i TNS Gallup Aleksander Eidsæther.

Tallene stammer fra TNS Gallups Scores-måling som viser hvilke operativsystemer som brukes på de deltagende nettsidene. Konkurrenten Android har til sammenligning 19 prosent av trafikken.

- Tallene gir et godt bilde på den posisjonen Apple har fått i Norge og de har hatt en ekstrem økning de siste årene, sier han.

- Kan vi si at Norge er et Apple-land?

- I begynnelsen var det iPhone, men i dag er det mange nye konkurrenter på smarttelefoner og nettbrett, men fortsatt står Apple i særegen posisjon og særlig på nettbrett, sier han.

- Har alle Apple-produktene vært suksesser?

- Mye av det Apple tilbyr har blitt store suksesser, men ikke alt de har tatt i blir til gull. Et brudd med magien er jo for eksempel den nye Apple-klokken, AppleWatch, som bare fire prosent av befolkningen har, sier Eidsæther.

Les også: – Apple Watch vil bli mainstream (krever innlogging)

Jobs-filmen skuffer
Fredag er det altså premiere på filmenen om Apple-gründer Steve Jobs - mannen som la grunnlaget for det som i dag er verdens mest verdifulle selskap med en markedsverdi på 551 milliarder dollar.

Filmen, som allerede har hatt premiere i USA, har skuffet litt hva gjelder billettsalget men har allerede utmerket seg priser og nominasjoner på både Oscar-utdelingen og Golden Globe. Hovedrolleinnhaver Michael Fassbender er nominert for «Beste mannlige hovedrolle» når Hollywood og den amerikanske filmindustrien arrangerer sin store Oscar-galla og under Golden Globe hentet manusforfatter Aaron Sorkin og skuespiller Kate Winslet hjem hver sin pris.

Her kan du se traileren til filmen «Steve Jobs»:

- Han var et geni
Men hvor mye har egentlig Steve Jobs betydd for medieindustrien? Kampanje har snakket med fire bransjefolk om deres forhold til Steve Jobs og Apple.  Jan Grønbech, toppsjef i Google Norge, sier Steve Jobs var «et geni».

- Han var et geni som viste at det ligger uante muligheter i kriser. Dette burde medføre at alle medieledere nå spør seg selv: «Hva ville Steve Jobs gjort hvis han hadde min jobb i dag?». Det generelle svaret på det er vel: «Noe dramatisk annerledes, men likevel åpenbart fornuftig og enkelt».  Det er bare synd at ingen stiller seg det spørsmålet, sier Grønbech.

Apple er i dag verdens mest verdifulle selskap og konkurrerer med Google på en rekke områder og ikke minst på valg av operativsystemer der Google har utviklet sitt Android som konkurrerer med Apples iOS. Tallene fra TNS Gallup viser altså at Apple er storebror i Norge.

Google-sjefen mener det er synd at Jobs ikke «får være med å drive utviklingen raskere og bedre».  

- Når vi om 20 år ser tilbake på den tiden da vi hadde både papiraviser og lineær-tv, så tror jeg nok at vi tillegger Steve Jobs mye av æren for at det gikk så fort som det gjorde, sier Grønbech.

Av Jobs Apple-produkter trekker Grønbech frem iTunes og iPhone som noen av de viktigste.

- Han viste oss at forbrukeren ikke nødvendigvis vet hva hun vil ha og at noen ganger må man rett og slett vise dem veien. Han gjorde den gamle MP3-spilleren til et nyttig og sexy allemannseie som igjen gjorde musikkbransjen mer effektiv og lønnsom enn noensinne gjennom iTunes.  Han revolusjonerte mobilen og sørget for at det mobile annonsemarkedet fikk en arena langt tidligere enn vi kanskje ellers ville fått det, sier han.

- Han revolusjonerte mobilen

Administrerende direktør i Google Norge, Jan Grønbech, trekker frem iTunes og iPhone som noen av de viktigste produktene Apple har lansert. Men filmen vil han først se i sofaen hjemme.

- Jeg elsker Apple
Investor og tidligere gründer Bente Sollid Storhaug kaller sin egen familie for en stor «Apple-familie».

- Vi har vel alle de Apple-produktene som er mulig å kjøpe. Vi bygger ny bolig på Hvaler, og der skal vi realisere drømmen om et digitalt smarthus. Mannen min er like glad i Apple som meg, så der blir Apples Homekit den foretrukne teknologien. Det betyr at «Siri» flytter inn sammen med oss, sier Storehaug som i dag er administrerende direktør for digitalbyrået ESV Digital, Nordic.

- Revolusjonerte Steve Jobs og Apple mediebransjen med lanseringen av smarttelefon?

- Ja, smarttelefonen var en viktig endring for mediebransjen og for mange andre bransjer. Den endret absolutt alt på nettet og jeg har ingen problemer med å tillegge Steve Jobs evnen til å forutse at smarttelefonen ville bli den viktigste skjermen i fremtiden. Jobs spurte aldri hva kundene ville ha. Ifølge ham ville de bare ha mer av det samme, men til en rimeligere pris. Han var en kompromissløs innovatør og skapte suksess gjennom egne visjoner. Jeg elsker Apple. Det vet mannen min. Jeg fikk den nye Apple-TV-en til jul, mens jeg ga meg selv den nye iPad pro, sier hun.

- Skal du se filmen om Steve Jobs?

- Ja, det skal jeg. Det er få innovatører jeg ser mer opp til enn Steve Jobs. Både Jobs og Apple har inspirert meg siden slutten av 80-tallet. Jeg har lest de fleste bøker om Steve Jobs og føler jeg kan mye om hans historie. Likevel er det en film jeg må se.

Apple-frelst:

Administrerende direktør i ESV, Bente Sollid Storehaug, er helt Apple-frelst. - Det er ingen merkevarer i verden jeg har et mer lidenskapelig forhold til enn Apple, sier hun.

- En revolusjon
Også tech-gründer Anita Schjøll Brede, sjef og gründer i Iris AI, sier hun er en stor bruker av Apple-produkter.

- Jada. Mac, iPhone og Apple Watch. Ganske så integrert og selv om jeg kanskje kunne vurdert en android-telefon eller en annen laptop, så er jeg nå ganske godt låst gjennom sømløs integrasjon.

- Revolusjonerte Steve Jobs og Apple mediebransjen med lanseringen av smarttelefon?

- Så absolutt. Og ja, jeg tror nok Steve Jobs hadde en solid anelse, skjønt vi ofte ikke kan annet enn å drømme om resultatene av den teknologiske utviklingen. Samtidig så har vi jo sett den typen fremtidsvisjoner i sci-fi-serier lenge - så det hender jo at særlig de kreative hodene er sanndrømte. Når man utvikler nye disruptive produkter, har man alltid en spennende dualitet imellom å drømme opp de store visjonene, der fullstendig revolusjon av mediebransjen ville være en logisk konsekvens samt det daglige nitty-gritty arbeidet.

Fan av Apple:

Tech-gründer Anita Schjøll Brede, sjef og gründer i Iris AI er også en stor fan av Apple.

- Fundamental betydning
Fra den tradisjonelle medieindustrien har Torry Pedersen, administrerende direktør og sjefredaktør i VG, opplevd at norske avislesere på nett flyttet seg over til mobilen i et raskere tempo noen kunne forutse.

- Hva har Apple betydd for norsk mediebransje?

- At alle nå har internett i lomma gjennom alminneliggjøringen av smarttelefonen, har hatt fundamental betydning.

- Kommer du til å se filmen?

- Kanskje, om jeg får tid. Men jeg har ikke noe informasjonsunderskudd i forhold til Jobs liv, sier Pedersen.