Etter nesten fem år med WeVideo har Jostein Svendsen flyttet tilbake til Europa. Nå har gründeren fra Harstad slått seg ned i London, hvor han planlegger en ny virksomhet innen bank- og finans.

- Viktig å tenke stort fra starten
Den norske seriegründeren var et kjent navn i norsk teknologibransje allerede på 90-tallet, gjennom oppbyggingen av internettselskap som Mogul Media og New Media Science. Men Svendsen ble fort lei Norge da det ikke ble noen internasjonale konsulentsatsinger. Dermed dro han til London hvor han bygget Sharepeople som ble kjøpt av American Express i 2000 og Silicon Capital Ltd som lanserte Bankia Bank (kjøpt av Santander i 2005). 

I 2011 havnet han i Palo Alto, California, hvor eierne i det norske ed-tech-selskapet Creaza gjennom WeVideo ønsket å erobre det globale videomarkedet ved å etablere seg i USA.

- Jeg forlot Norge allerede i 1996, fordi jeg savnet et miljø hvor alle tenker stort og tør gå for store, hårete mål. Jeg håper at vi nå har vist at det er mulig å ta norske teknologiselskap globalt, men det er viktig å tenke stort fra starten, og posisjonere selskapet med riktig team, styre og investorsammensetning for å gjøre en global suksess, oppsummerer Svendsen overfor Kampanje.

Skaffet 100 millioner kroner
Det var teknologien i bunn som trigget Svendsen, en norsk nettbasert videoteknologi som skapte grunnlaget for et kreativt redigeringsverktøy for barn og unge i ti europeiske land. Det ble i utgangspunktet laget for det norske og nordiske skolemarkedet, men gründerne Bjørn Rustberggard og Roger Larsen fikk med seg Svendsen for å lansere WeVideo i USA september 2011.

Underveis fikk selskapet tilført nesten 20 millioner amerikanske dollar i kapital fra investeringsfondet Crest Capital Ventures i Houston, Texas.

- Jeg mente vi ville ha større sjanser å lykkes å gå globalt fra Silicon Valley. Etter å ha vunnet mange priser, hentet over 100 millioner kroner i finansiering, bygget et solid team, fått selskapet opp i syv millioner brukere, føler jeg å ha gjort den jobben jeg er best på; starte teknologiselskaper og få dem opp i marsjfart, sier han.

TV 2 mislyktes
Ved inngangen til 2014 inngikk selskapet en avtale med norsk TV 2. Sammen skulle de kapre seernes hjemmesnekrede sportsvideoer som skulle sendes rett på TV i HD-kvalitet. WeVideo-brukerne kan redigere filmer og legge til musikk på klippene. Trikset var blant annet å tilrettelegge for redigering på smarttelefoner. Brukerne jobbet med lavoppløselige substituttversjoner, mens filmene ble lastes opp på WeVideos servere.

Hver uke skulle TV 2 Sporten kåre ukens beste seervideo og vise den på tv. Det ble ikke noen suksess.

- Vi testet ut WeVideo en periode, men vi klarte ikke å få seerne til å sende inn video i tilstrekkelig grad. Vi mistenker at det rett og slett ble en liten teknisk barriere som vi ikke helt klarte å kommunisere godt nok. Folk er for vant til å dele gjennom sosiale medier, forklarer han og presiserer at det hele først og fremst ble en kommunikasjonsutfordring fra TV 2s side, forklarer kommersiell prosjektleder i TV 2 Sporten, Rune Andersen, og presiserer overfor Kampanje at det hele først og fremst ble en kommunikasjonsutfordring fra TV 2s side.

Dermed ga tv-kanalen seg etter noen måneders samarbeid.

- Vi bygde en fantastisk teknologi
Svendsen er ikke så veldig bekymret for manglende bruk.

- WeVideo er i dag et av verdens meste brukte videoredigeringsprogram, med flere brukere enn Adobe Premiere, hevder han og mener nøkkelen ligger i grunnarbeidet som ble utført i Norge:

- Vi bygde en fantastisk god teknologi, og har hatt stor suksess innen utdanning, forbrukere og avishus som aktivt bruker vår videoredigeringsløsning til å enkelt produsere høykvalitetsvideo. Vi brukte en god del tid på å finne produkt-marked fit, og måtte gjøre endel justeringer underveis hvor vi vekslet fokus mellom B2B og B2C.

- Oslo føltes som Silicon Valley
Svendsen besøkte Norge under Oslo Innovation Week i oktober og fikk førstehånds erfaring at tidene er i ferd med endre seg også her hjemme etter fall i oljeprisen og flere aktører som tør satse internasjonalt

- Jeg synes det var utrolig moro å besøke Oslo under Oslo Innovation Week. I én uke føltes Oslo faktisk litt som Silicon Valley, og det gledet meg stort. Det er en utrolig spennende tid, med ekstremt mye innovasjon i mange bransjer. Spesielt rundt big data, cloud og mobil. Det er enorme muligheter for å dramatisk endre bransjer og industrier ved å gå inn med riktige løsninger, mener han. Han tror det kommer et paradigmeskifte i medie- og reklamebransjen, hvor teknologi, algoritmer og dataanalyse kommer til å bli kritiske suksessfaktorer.

- Jeg elsker å starte selskaper
Selv beholder han aksjeposten sin, men har trådt til side for å gjøre rom for ny daglig leder. Jostein Svendsen er imidlertid nokså hemmelighetsfull i forhold til det nye prosjektet i London. 

- Jeg elsker å starte selskaper og kommer sikkert til å være entreprenør og gründer resten av livet. Jeg er på vei tilbake til en av de største industriene i verden, som kommer til å gå gjennom en ekstrem transformasjon de neste årene. Bank og finans står foran en stor digital og mobil revolusjon, og jeg ønsker å være en del av denne revolusjonen - globalt.