Våren 2013 satt de tre nyutdannede designerne Thomas Dahl Birkeland (26), Peder Hiis (25) og Susanne Svendsen (26), og funderte på hvordan de skulle skaffe seg jobb i et konkurranseutsatt og krevende jobbmarked. Løsningen ble å starte Reklamekollektivet, som trolig er Norges yngste kreative byrå i Ytre Arna utenfor Bergen.

- Ideen ble til på slutten av studieperioden vår. Da fant vi det perfekte lokalet i Ytre Arna. Vi brukte deretter hele sommeren på å bygge merkevaren vår og pusse opp lokalet før vi åpnet butikken med kaker, brus og barnebursdag etter tre måneder, forteller gründerne Thomas Dahl Birkeland og Peder Hiis.   

I dag har reklamekollektivet fem ansatte, og har jobbet med merkevarer som Oleana, Bergen Kommune, Comfort VVS, Tall Ship Races og Ulriken643. I tillegg har byrået flere samarbeidsprosjekter sammen med Innovasjon Norge.

- Satsingen har gått over all forventning og vi har opplevd vekst helt siden starten.

Gründerne forteller at det i 2013 handlet om å etablere selskapet, og få tillitt hos små og store merkevarer. 

- Det har vært en lang og lærerik reise fra å starte på bar bakke til å bli et byrå som står på egne ben og som får tillit hos både store og små merkvarer. Det er først i 2015 at vi for alvor ser en omsetningsvekst av betydning, i år vil vi for første gang få en millionomsetning i byrået. 2016 begynner allerede å se veldig lovende ut.

- Lurt å velge Ytre Arna
Å etablere seg i Ytre Arna har vist seg å være smart på flere måter, mener byrået.

- Det kan kanskje høres rart ut å velge Ytre Arna som base, men nettopp det var et sentralt poeng i seg selv for oss. Det lokale næringslivet har tatt oss veldig godt imot. Flere av bedriftene i området har valgt oss som leverandør av design og kreative løsninger. Blant annet har vi gjort spennende prosjekter sammen med Oleana og flere av industribedriftene i området.

- Den varme mottagelsen setter vi stor pris på, for det har gitt oss muligheten til å vokse til et kollektiv på fem personer. En ting vi er spesielt stolte over, er at vi nå opplever at det kommer oppdrag inn av seg selv. Det tar vi som et tegn på at folk liker det vi gjør.

Trolig landets yngste byrå
Med en gjennomsnittsalder på 23 år, er Reklamekollektivet trolig landets yngste byrå.

- Vi kan vel på mange måter si at vi både var, og til dels er, unge, naive og supergiret. I det ligger det at vi ikke ønsker å gjøre ting på samme måte som alle andre. Når vi driver for oss selv, har læringskurven vært skyhøy. Vi har hele tiden måttet holde oss selv på tærne for å sørge for at kundene alltid skal være fornøyde. På mange måter kan man vel si at vi har hoppet over stillingen som juniordesigner og i stedet gått rett på egne kunder, sier Hiis.

Drømmer om Berlin og New York
Alle i Reklamekollektivet har studert ved Norges Kreative Høgskole, men hadde ingen byråerfaring da de startet byrået. 

- Ingen av oss har jobbet i større byråer før, og har dermed måttet lære oss alt fra bunnen av. Vi tror at det har bidratt til å gi oss en egen og nyskapende signatur og kultur. Samtidig er det viktig å huske på at Ytre Arna har en lang og stolt industritradisjon, med blant annet landets største tekstilfabrikk. Det å holde til i et gammelt industrihus har en helt egen sjarme ved seg, og gjør at vi kommer tett på historien og at kreativiteten blomstrer, sier Dahl Birkeland.

Han mener alle bedrifter tjener på å dyrke frem sin egen kultur.

- Alle bedrifter er forskjellige. De har sin egen kultur, sin egen måte å gjøre ting på og sine egne særegne styrker. Likevel tar ikke mange bedrifter merkevarebygging på alvor. De tenker gjerne ikke over at det er nettopp merkevaren og omdømmet som kan være utslagsgivende for kunden, når valget står mellom ulike leverandører av en tjeneste eller et produkt. Da er det viktig å spørre seg: hvorfor skal kunden velge nettopp oss fremfor våre konkurrenter? Svaret på det spørsmålet må komme godt frem i selskapets merkevare, hjemmeside og kommunikasjon.

- Drømmen vår på lang sikt er å ha et distriktskontor i New York eller Berlin, men med hovedkontor i Ytre Arna. Det hadde vært gøy, sier Dahl Birkeland.