Som Kampanje skrev mandag, velger Norwegian etter knappe halvannet år hos det svenske reklamebyrået M&C Saatchi, å splitte opp reklamekontoen sin på flere ulike markeder. M&C Saatchis søsterbyråer i London, Madrid og New York skal håndtere flyselskapets internasjonale kommuniksjon, men i Norden starter nå jakten på et helt nytt byrå-samarbeid. Det eneste som er sikkert er at M&C Saatchi i Stockholm er ute av dansen.

I stedet skal man være på jakt etter et byrå som sitter tettere på Norwegians base i Fornebu og gjerne i Norge.

Les mer: Norwegian vil ha nytt reklamebyrå

Markedsdirektør Stine Steffensen Børke i Norwegian sa til Kampanje i går at de ikke vil kjøre noen ny pitsj, men at de vil plukke opp tråden fra forrige runde fra første halvår i 2014.

- Nei, det er ikke så lenge siden vi gjennomførte dette. Vi styrer unna de byråene som jobber med konkurrentene, og så er vi på jakt etter de som har et nordisk fotavtrykk. Vi har en god oversikt over hvem det kan være. Vi går nå i samtaler med flere av dem vi snakket med på slutten av 2013 og 2014, sier hun.

Det betyr at Los & Co, som har SAS på lista, og McCann, som jobber med Widerøe, ikke er med og konkurrerer om Norwegian. Av andre norske byråer det er naturlig å tenke seg kan befinne seg på Steffensen Børkes liste, er det tidligere reklamebyrået Kitchen, SMFB og DDB, som ikke jobber med konkurrerende kunder og har en størrelse som gjør at de kan håndtere en kunde som Norwegian.

Kitchen mistet Norwegian til M&C Saatchi i 2014, men kom så langt som til finalen i fjorårets pitsj. Spørsmålet er om samarbeidet vil gjenopptas nå. Heller ikke Norges største reklamebyrå Try kan utelukkes.

Etter det Kampanje erfarer, er det snakk om reklamekonto på mellom 10 og 15 millioner kroner i hele Norden.

Kitchen-sjefen Haakon Dahl er svært ordknapp på spørsmål om det kan være duket for et Norwegian-comeback.

- Dette ønsker jeg ikke å kommentere, sier administrerende direktør i Kitchen, Haakon Dahl, til Kampanje.

- Sultne på et flyselskap
Et annet byrå som kan være aktuelt er reklamebyrået DDB som har jobbet med både Norwegian og SAS.

- Vi er sultne på et nytt flyselskap og vi er sultne på nordiske kunder. Vi er representert i alle fire nordiske land og har en av våre styrker der. Det er en av Norges mest attraktive merkevarer som da er ute og vi har jobbet med Norwegian før på huset. Jeg var ansvarlig for kunden for en del år siden før jeg gikk til Carat, sier Eldar Skylstad, administrerende direktør i DDB Oslo, til Kampanje.

Byråhistorien til Norwegian teller nemlig byråer som Ludens, DDB og Kitchen før de altså havnet i M&C Saatchi.

- Er DDB et av de tre-fire byråene som Norwegian sier de vil gå i samtaler med?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier DDB-sjefen.

Try: - Vil sette opp nordisk modell
Også i landets største reklamebyrå, Try Reklamebyrå, flagges det nå interesse for Norwegian.  Det nordiske perspektivet til Norwegian skremmer heller ikke byråleder Kjetil Try.

- Vi er interessert og vil i så fall sette opp en nordisk modell. Try har gjennom mange år samarbeidet med ulike nordiske byråer i forskjellige sammenhenger så dette vil ikke bli noe nytt hvis Norwegian skulle henvende seg til oss. At vi det siste året har styrket oss betydelig innenfor PR, strategisk rådgivning og content marketing er vel heller ingen ulempe, sier han.

På spørsmål om han tror Try er ett av de tre-fire byråene markedsdirektør Stine Steffensen Børke har i kikkerten sier han:

- Om de har oss i kikkerten eller ikke, har jeg ingen formening om, men med nye fly og gode radarer er det vel ikke umulig at de fanger oss opp. Vi konsentrerer oss først og fremst om de kundens vi har, så får en henvendelse fra Norwegian heller komme som en hyggelig overraskelse, sier Kjetil Try.

- Ikke veldig overrasket
SMFB-sjef Christian Steen sier han håper de er et av byråene Norwegian vurderer, men vil ikke kommentere om de allerede har vært i dialog med flyselskapet.

- Norwegian er en kunde SMFB er veldig interessert i. Jeg tror Norwegian kler oss veldig godt som byrå. Det er en utfordrer med mange muligheter, som har høye krav til kommunikasjonen sin. At de tenker stort og internasjonalt, er også noe vi har erfaringer med.  I tillegg har Norwegian et veldig bra produkt, noe som gir gode forutsetninger til å lage kommunikasjon som utgjør en forskjell, sier STeen.

- Er du overrasket over at de går løs på en ny runde så kort tid etter forrige gang?

- Nei, jeg er ikke veldig overrasket. I vår verden er det mye som skjer i løpet av et år eller to, og da må man hele tiden revurdere måten man jobber på og sørge for at man riktige samarbeidspartnere. Norwegian har ikke tradisjon for å bytte byråer hyppig, jeg tror ingen annonsører ønsker å bytte byrå ofte, men innimellom kan det være fornuftig.