Direkte på TV 2 Nyhetskanalen  ble partileder Knut Arild Hareide og Kristelig Folkeparti utropt til valgkampens vinner av Kampanjes valgkampjury. Det var juryleder Terje Svabø og jurymedlem og Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger som overrakte prisen til Knut Arild Hareide i TV 2s studio i Karl Johans gate i Oslo. Sist gang KrF vant kåringen var i 1997, da daværende Ap-leder Torbjørn Jagland ble kjent for 36,9 og vi fikk Sentrumsregjeringen ledet av Kjell Magne Bondevik.

- Dette er veldig hyggelig. Det kjennes godt. Valgkamp består av et helt lag og et helt parti. Det er veldig mange som har gjort en fantastisk innsats. Valgkampen ble annerledes og vi klarte å snu oss rundt. Vi forsto hvilken bølge som har gått gjennom det norske folk. Syria-spørsmålet og saken om søndagsåpne butikker er saker som KrF har sin sjel i. Det gjenspeiles også i kommunikasjonen. Det har vært ekte engasjement, sier en fornøyd Hareide etter å ha mottatt prisen.

Se innslaget på TV 2 Nyhetskanalen her.

Dette sier juryen om vinneren KrF:

- Årets valgkamp har vært preget av den største humanitære katastrofen I Europa siden 2. verdenskrig. Flyktningekatastrofen har grepet rett inn i fylkes- og kommunevalgkampen, men KrF har klart å håndtere krisen på en kommunikasjonsfaglig meget sterk måte og tatt eierskapet i valgkampens viktigste sak. De har fremstått som det mest tydelige og konsekvente partiet i dette spørsmålet og truffet tidsånden med det som etter hvert ble en verdiorientert valgkamp, heter det i juryens begrunnelse:

- Vi har ikke rike onkler
Juryen framhever Hareides innsats under valgkampen:

- Partileder Knut Arild Hareide har klart å balansere kommunikasjonen og spilt på et stort retorisk register i partiets to viktigste saker: Motstanden mot søndagsåpne butikker og flyktningesaken. Her har Hareide brukt både harme og humor i diskusjonene sammen med gode kampanjevideoer. Partilederen har klart å begeistre med sine one-liners i de store partilederdebattene og har i løpet av valgkampen bydd på sjarm og humør og hatt glimt i øyet.

KrF-leder Knut Arild Hareide minner om at partiet har et lite valgkampbudsjett sammenlignet med de store partiene.

- Vi har verken rike onkler eller fagforeninger som gir oss penger. Vi har et lite budsjett, men vi har prøvd å være smarte. Vi har brukt kreative krefter i egne rekker. Vår video om søndagsåpne butikker er blitt en farsott i sosiale medier. Det var ikke en kostbar affære, men det var en smart affære, sier Hareide.

Han fremhever også bruken av sosiale medier under valgkampen.

- Sosiale medier er med og bygger stolthet blant våre tillitsvalgte og våre fremste ambassadører blant velgerne. Det er viktig i en valgkamp i 2015 og enda viktigere enn for noen år tilbake.

Å vinne valgkampen er en ting, men det er valgresultatet som teller. Hareide innrømmer at han er usikker på hvordan det går.

- Jeg er litt spent. I oppslutning ligger vi der vi var for fire år siden, men det er klart at vi ønsker å gjøre et bedre valg enn sist. Nå er det den siste innspurten som gjenstår for å lykkes med det, sier en fornøyd valgkampvinner.

- Krevende kåring
Juryleder Terje Svabø, som har jobbet mye med politikk gjennom en lang journalistkarriere, understreker at det har vært vanskelig å kåre en valgkampvinner denne gangen.

- Det har vært krevende fordi det ble en veldig spesiell valgkamp. Den største humanitære katastrofen etter krigen dominerte valgkampen, som etter hvert ble meget verdiorientert. KrF og Hareide tok eierskapet til saken og gjennomførte en kommunikasjonsfaglig meget god valgkamp. Hareide har vist seg som en glitrende retoriker.

Ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger påpeker at det ikke er innholdet i politikken juryen tar stilling til.

- Vi har vurdert partienes kommunikasjonsfaglige innsats under valgkampen. Vi har kåret valgkampens vinner. Vi har sett på hvordan partilederne og partiene har markedsført seg selv. Det er det denne kåringen dreier seg om. Valgets vinner er det velgerne som kårer og det skjer i morgen, sier Hauger.

Som tidligere er partiene av juryen blitt vurdert på evnen til å sette og håndtere dagsorden, fremsette sine budskap tydelig og med et forståelig språk, evnen til å mobilisere velgerne, opptreden i møte med velgerne - på alle plattformer, bruk av sosiale medier og samspillet mellom nye digitale flater og tradisjonelle medier, innsats i partilederdebattene, oppfinnsomhet - og til slutt smil og godt humør.

- Valgkampens overraskelse
Juryen gir hederlig omtale til to småpartier: Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet (Sp).

- MDG er valgkampens desidert største overraskelse og partiet har vist at det ene mandatet fra Stortinget ikke var et blaff. Partiet har fått et gjennombrudd på den nasjonale arenaen. De engasjerer unge velgere og gjør det best i sosiale medier, men klarer de å eie det grønne skifte i tiden som kommer når dette skal omsettes i praktisk politikk? spør juryen.

Om Sp sier juryen:

- Sp har tross av en partileder som ikke har klart å ta ballen, gjennomført en god valgkamp. Der KrF har gjort det bra på grunn av sin partileder, har Senterpartiet gjort det bra på tross av sin partileder. Sp har klart møtet med velgerne best på det lokale planet  og også funnet formen på sosiale medier etter en svært dårlig start.

Venstre får ris og ros:

- Venstre har gjennomført en hel grei valgkamp og har vært veldig konsekvente på en del saker, men blir utydelige fordi de ikke tar sakseierskapet. Partiet har klart det kunststykke ikke å eie en eneste sak denne valgkampen, sier juryen.

- 2017 blir Støres eksamen
Kampanjes valgkampjury er kritisk til Arbeiderpartiet, Høyre, SV, Rødt og Fremskrittspartiets, valgkamp.

- Arbeiderpartiet burde ha tatt initiativet og fulgt opp sitt eget forslag om 10.000 flyktninger fra i vår. Men partiet sviktet da det gjaldt som mest.  Partiet klarte heller ikke å ta eierskap til diskusjonen om den økende ledigheten, en sak som ligger i Arbeiderpartiets sjel. De har vært der, men ikke nådd ut i med kraftfull og konsistent kommunikasjon. De får åluss for å gå til valgkamp i Oslo med eiendomsskatten og stå støtt på denne selv om de har fått juling. Om partileder Jonas Gahr Støre kan det sies at det var ekstremt høye forventninger til den nye partilederen, men at disse forventningene ikke ble innfridd. Det var solid, men ikke suverent og det er fortsatt noe uforløst over Super-Jonas. 2017 blir Gahr Støres eksamen, spår juryen.

- Frp har hemmet Høyre
For Høyre har mye av valgkampen dreid seg om statsminister og partileder Erna Solberg.

- Erna Solberg har gjennomført en god valgkamp og fremstår mer og mer som den store statskvinnen. Men tar du Erna ut av Høyre, virker det ganske så dødt. Jan Tore Sanner skulle bære frem kommunereformen som partiet gikk inn i valgkampen med som en vinnersak, men til slutt måtte partiet devaluere sin egen debatt og nærmest legge den død.  At regjeringspartner Frp har ligget som en klamp om Høyre-foten har også hemmet partiet under hele valgkampen, mener juryen.

Frp mislyktes med sin valgkamp, fastslår Kampanjes valgkampjury.

- Frp var lenge veldig tydelige i sin kommunikasjon i blant annet flyktningesaken, men kollapset totalt mot slutten. Jobben med både være visestatsminister og partileder blir stadig vanskeligere for Siv Jensen. Partiet ble fanget i sin egen retorikk og partiet virker ikke å være på nett med den unge generasjonen av velgere, der lakmustesten var skolevalget hvor det gikk rett i kjelleren.  Det er også mye rot i rekkene i Frp og Siv Jensen virker å mangle den nødvendige autoriteten, sier juryen.

- Lysbakken kom seg på slutten
SV utnyttet ikke spillerommet i valgkampen, mener juryen, som påpeker at partilederen ble bedre helt på tampen av valgkampen.

- Dette har vært en valgkamp som har handlet om fellesskap og miljø og rødt og grønt. Likevel klarer ikke SV utnytte det som har stått på agendaen. Partileder Audun Lysbakken kom seg mot slutten i de store partilederdebattene, men det ble for lite for sent.

Rødt blir for små, men har en god frontfigur, mener juryen.

- Partiet har ikke nådd opp på den politiske agendaen med sine saker.  Bjørnar Moxnes fremstår som en bra partileder, partiet er gode på sosiale medier og de har gjennomført en god valgkamp i Tromsø.

Les også: Skal kåre årets valgkampvinner

Her er Kampanjes valgkampjury:

Terje Svabø (juryleder) er journalist og kommentator. Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.

Morten Pettersen er administrerende direktør i Burson-Marsteller Norge.

Anders Opdahl er ansvarlig redaktør i Nordlys.

Hallvard Grotli er politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen

Astrid Bugge Mjærum er viseadministrerende direktør ved Sykehuset Innlandet og tidligere styreleder i Kommunikasjonsforeningen.

Ida Aalen er rådgiver i Netlife Research hvor hun jobber med digital strategi og brukervennlighet.

Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder i Kampanje.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste 20 årene:

2015: Kristelig Folkeparti

2013: Arbeiderpartiet

2011: Høyre

2009: Høyre

2007: Fremskrittspartiet

2005: Arbeiderpartiet

2003: SV

2001: Ingen vinner kåret

1999: Fremskrittspartiet

1997: Kristelig Folkeparti

1995: Arbeiderpartiet