Content marketing-debatten har rullet og gått i hele år, men har de siste to ukene blitt ekstra opphetet. 

Les mer her: - Hvorfor er det ingen som hyller VG og Rema 1000? 

Les mer her: Kjære VG, det er ingen skam å snu 

Les mer her: - Hvem er det egentlig det har klikka for? 

To temaer som hele tiden har stått sentralt i debatten er hva man skal kalle content marketing,  også kjent som innholdsmarkedsføring og reklamejournalistikk, og hvordan man kan merke innhold så godt at leseren ikke er i tvil om hva som er redaksjonelt innhold og hva som er reklame.

Svein Brurås, professor ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Volda, er kritisk til medienes økende satsing på innholdsmarkedsføring. Han mener VG og andre medier hadde oppnådd mye med rydde opp i begrepsbruken. Leserne blir forvirret, mener han.

- Det er umulig for meg å få oversikt over begrepene. Det tror jeg gjelder flere enn meg, sa han tidligere denne uken på Redaktørforeningens høstmøte. 

Les mer her: Pedersen: - Jeg står her som en spedalsk

- Har landet på reklame
Jostein Larsen Østring, nyhetsredaktør i Nordlys, sier redaksjonen har brukt flere måneder på å diskutere hva de skal kalle content marketing. Reklame er ordet de har landet på.

- Da vi startet å produsere slikt innhold for et år siden kalte vi det sponset innhold. Det var basert på det vi hadde sett rundt oss internasjonalt, men vi reflekterte egentlig ikke så mye mer over begrepsbruken.

Larsen Østring er opptatt av at leserne skal forstå hva som er annonser og hva som er redaksjonelt innhold.

- Vi har lesere som fortsatt tror redaksjonelle saker kalles for «annonser». Da er det klart at det vil skape forvirring med begrepsbruk som sponset innhold og lignende. Vi har hatt en modningsprosess over tid der vi har kommet frem til at sponset innhold ikke er dekkende for det vi holder på med, og at det er ikke så lett å forstå for leserne. Det mener jeg egentlig hele bransjen bør ta inn over seg.

- Hvorfor er ikke sponsa innhold et dekkende nok begrep?

- Sponsa innhold kan like godt være sponset journalistikk. For eksempel vil jeg si at begrepet dekker en reise betalt av en sponsor, der man ellers står fritt til å skrive hva man vil.

- De som jobber i markedsavdelingen hos oss lager innhold som rett og slett ikke kan gå under å være sponsa innhold. Det er der jeg trekker det skillet nå, det blir veldig forvirrende å kalle reklame for sponsa innhold når det i praksis også kan være journalistikk.

- Hvorfor har dere valgt å bruke reklame?

- Reklame har de fleste sett på kino og tv, det er et begrep de fleste skjønner.

- Burde flere gjøre det samme?

- Jeg mener personlig at det vil være en ærlig sak å kalle reklame for reklame, eventuelt annonse, men dette må enhver redaktør selv ta stilling til.