Dag Sørsdahl har denne uken inntatt sjefskontoret i det splitter nye og moderne mediehuset på Hasle utenfor Oslo sentrum, som nå er hovedkvarteret for Aller-selskapene og Dagbladet. Det skjer fire måneder etter at den danske Aller-familien, anført av styreleder Erik Aller, hentet ham inn som ny Aller-sjef etter Roger Hansen, som varslet sin avgang i januar.

Overfor Kampanje sier Sørsdahl dette om utfordringene som venter ham i Aller Media og medieindustrien:

- Som ny administrerende direktør er det viktig for meg å sette meg inn i virksomheten og se helheten, samt bli kjent med organisasjonen og ansatte i Aller Media. Utfordringene vil bli å finne den riktige balansen mellom hensiktsmessig drift og utvikling i en bransje som er under sterkt press og rivende utvikling. Men der det er utfordringer, finnes det også muligheter, så de skal vi gripe. Aller Media har en sterk posisjon i mediemarkedet som vi skal forvalte og utvikle slik at våre lesere og annonsører vil foretrekke oss som samarbeidspartner, sier Sørsdahl til Kampanje.

- Trykte medier vil leve videre
De siste årene har Aller Media Norge vært preget av kraftig opplagsfall for de store bladene, flere runder med kostnadskutt og nedbemanning, men også en rekke større og mindre oppkjøp og investeringer i nye forretningsområder. Kjøpet av Dagbladet for rundt 200 millioner kroner i 2013 er det største oppkjøpet så langt.

Les også: Aller og Dagbladet kutter 50 årsverk

Les også: Klubbledere refser Aller-sjefen: - Uforståelig

- Hvor mange av de største og mest kjente bladene i Aller Media, som for eksempel Se og Hør, KK, Allers og Henne, kommer ut som papirutgaver om fem år?

- Blader og magasiner og det trykte mediet vil leve videre. Trykte publikasjoner er et godt og viktig bidrag i Aller Medias portefølje og vil ha en sterk og viktig rolle også fremover, men det er vanskelig å si noe med sikkerhet om fremtiden, fordi så mye er under rask endring. Vi må derfor jobbe videre med å sikre utvikling og vekst på kanaler der vi møter våre lesere og annonsører, svarer den nye Aller Media-sjefen.

Les også: Blir ny toppsjef i Aller Media

Les også: - Tar med meg lærdom fra teaterverdenen

Av to milliarder kroner i omsetning, kommer fortsatt en betydelig del  - 1,1 milliarder kroner og 55 prosent av totalen - fra papirmediene. Det vil si alle bladene, magasinene, Dagbladet og omsetning av bøker via Aller Forlag. Resten av omsetningen kommer fra de andre virksomhetsområdene, hvorav nesten 20 prosent av omsetningen nå er digitale inntekter (Db.no, Sol.no, KK.no og Seher.no). Den resterende delen av omsetningen kommer fra selskaper som Aller Media har kjøpt i tur og orden i de siste årene og som leverer sterke resultater. Det er FineArt, Redink, Nova Vista, Hyper, OMG, HS Media, for å nevne noen. Kampanje har tidligere skrevet at Aller Media etter oppkjøpene henter en halv milliard kroner av den samlede omsetningen utenfor det tradisjonelle mediemarkedet.

Les mer: Aller Media på vei mot to milliarder

Etter det Kampanje kjenner til vil trolig Dagbladets nettvirksomhet - inkludert Sol.no og øvrige nettsteder fra Aller Media - omsette for langt over 300 millioner kroner i år. Dagbladet.no står for rundt 250 millioner kroner i det nye nettselskapet. Så kommer Sol.no med rundt 70-80 millioner og tillegg renner det inn noen millioner fra øvrige nettsatsinger. Av denne totale omsetningen vil Dagbladets nettvirksomhet sitte igjen med et pent overskudd, hvis alt går etter planen i 2015.

Les mer: Henter 500 mill. utenfor mediemarkedet

Les mer: Har over 300 nett-millioner i 2015

- Dagbladets papirutgave er viktig
Dagbladets papirutgave har falt kraftig siden årtusenskiftet, men faller mindre nå enn konkurrenten VG. Ansvarlig redaktør John Arne Markussen sa til Kampanje tidligere i år at papiravisen skal drives med overskudd i år. Den nye konsernsjefen i Aller Media kommer ikke med noen dramatisk spådom når Kampanje spør om hvor lenge han tror Dagbladets papirutgave vil leve etter å ha krympet med 60 prosent siden 2001:

- Papirutgaven av Dagbladet er en av Norges største aviser med en viktig posisjon som meningsbærer hos dagens lesere og vil leve videre. Med utgangspunkt i endringene knyttet til leservaner, må vi jobbe hardt videre med å sikre utvikling og vekst på kanaler der vi møter våre lesere og annonsører, sier han.

- Kjøpet av Dagbladet i 2013 ga Aller Media digitale muskler. Vil det komme nye store medieoppkjøp under din ledelse eller vil dere fortsette å investere mer utenfor det tradisjonelle mediemarkedet?

- Vi skal ha en aktiv strategi innenfor hele konsernet, knyttet mot alle virksomheter og hele porteføljen – ingen nevnt ingen glemt. Hva dette innebærer konkret, er for tidlig å si på nåværende tidspunkt.

Ny konsernledelse på trappene?
De tre største utgiverne av magasiner og blader i Skandinavia, Aller, Egmont og Bonnier har fallende opplagstall, slik trenden også er i en rekke andre land verden over. Spørsmålet er om det kan komme en eller annen form for konsolidering i magasinmarkedet eller vil man se at de tre gigantene hver for seg fortsetter å maksimere inntektene fra en solnedgangsindustri?

- Dette er først og fremst et eierspørsmål, min hovedoppgave er til enhver tid å drive Aller-virksomhetene i Norge best mulig, sier Sørsdahl.

For en uke siden skrev Kampanje at Tore Sannum gir seg som Aller-direktør. Han satt i konsernledelsen fra 2008 til 2014. Sørsdahl svarer slik når Kampanje spør om det kommer omfattende endringer i konsernledelsen – og ellers i konsernet som følge av hans inntreden som toppsjef:

- Dette har jeg ingen kommentarer til. Jeg vil først bli kjent med organisasjonen, publikasjonene, produktene, ledelsen, tillitsvalgte og ansatte, sier han.

Les også: Sannum forlater Aller Media

- Jeg er fullstendig Ole Brumm
- Hva er det du tilfører mediekonsernet?

- Jeg har en bred bakgrunn. Jeg har blant annet lang erfaring fra mediebransjen, som har gitt viktig læring for hvordan man skal jobbe for å møte kundenes og lesernes behov. I tillegg har jeg hatt sentrale roller i selskap med forretningsdrift som hovedoppgave og hvor samspillet mellom menneskene, utvikling av produkter, tåle risiko, og evne til å levere på mål har stått for meg som det viktigste. Jeg har en framtidstro på at vi skal få til mye bra fremover og at den brede erfaringen jeg har, vil komme til nytte i denne rollen.

- Du har vært på jobb i Aller Medias hovedkvarter på Hasle i fem dager. Hva er ditt førsteinntrykk av konsernet og kollegene du skal lede framover?

- Jeg opplever svært mange dyktige og kompetente medarbeidere som ønsker å lykkes. I tillegg har vi sterke merkevarer og posisjoner som gir oss mange muligheter i hverdagen. At flere av selskapene er samlet i ett bygg gir rom for god samhandling og samarbeid.

- Helt til slutt: Hva leser du helst – Dagbladet eller Se og Hør?  

- Jeg er fullstendig Ole Brumm – begge, tusen takk!