I ettermidddag er det offisiell åpning av det mye omtalte og påkostede Allerhuset på Hasle i Oslo (se bilder fra åpningen lengre nede i artikkelen). Her samler Aller Media og datterselskaper som Dagbladet kreftene og satser tungt på digitale flater og nye forretningsområder. Samtidig kommer det nye runder med nedskjæringer. Nylig kunne Kampanje melde at Aller Media og Dagbladet til sammen skal kutte 70-80 millioner kroner og 40-50 årsverk. Bakgrunnen for nedskjæringene er at papirutgavene fortsetter å tape inntekter.

Omsetning nær to milliarder
Men flere økonomiske kurver peker oppover og Aller Media-konsernet, hvor Dagbladet er den største virksomheten, er på vei mot rekordomsetning og etter det Kampanje forstår et pent overskudd i år. Konsernet i Norge vil i år lande på en omsetning på rett i underkant av to milliarder kroner. I forrige regnskapsår havnet omsetningen på 1,8 milliarder, opp fra 1,3 milliarder fra året før.

- Året har startet bra og vi ligger bra an i forhold til budsjett, sier  Aller Media-sjef Roger Hansen til Kampanje.

Den avtroppende Aller Media-sjefen ønsker ikke å kommentere kritikken som kom fra tillitsvalgte i Aller Media og Dagbladet etter at Kampanje omtalte nedskjæringene før påske.

Les også: Aller og Dagbladet kutter 50 årsverk

Les også: Klubbledere refser Aller-sjefen: - Uforståelig

Selv om papirmedienes omsetning er blitt kraftig redusert de siste årene, tror Hansen at de vil utgi papirmedier i mange år fremover.

- Ja, jeg jeg tror vi vil ha papirutgaver lenge, men på andre nivåer enn i dag.  Vi skal jobbe knallhardt for å holde printvirksomheten lønnsom gjennom våre sterke merkevarer innenfor flere sjangre. Vi skal samtidig videreutvikle og forsterke vår digitale virksomhet - både inne bredde- og nisjeprodukter, sier Hansen.

1,1 milliarder fra papirmediene
Av to milliarder kroner i omsetning, kommer fortsatt en betydelig del  - 1,1 milliarder kroner og 55 prosent av totalen - fra papirmediene. Det vil si alle bladene, magasinene, Dagbladet og omsetning av bøker via Aller Forlag . Resten av omsetningen kommer fra de andre virksomhetsområdene, hvorav nesten 20 prosent av omsetningen nå er digitale inntekter (Db.no, Sol.no, KK.no og Seher.no).Den resterende delen av omsetningen kommer fra selskaper som Aller Media har kjøpt i tur og orden i de siste årene og som leverer sterke resultater. Det er FineArt, Redink, Nova Vista, Hyper, OMG, HS Media, for å nevne noen. Kampanje har tidligere skrevet at Aller Media etter oppkjøpene henter en halv milliard kroner av den samlede omsetningen utenfor det tradisjonelle mediemarkedet.

Les mer: Henter 500 mill. utenfor mediemarkedet

Les mer: Aller vurderer nye oppkjøp

- Aller Media har gjennomgått en betydelig transformasjon i løpet av fem år. I 2010 stod papirutgavene for nesten all omsetning og nesten hele driftsresultatet. Siden da har omsetnings- og resultatandelen fra digitalvirksomheten og de nye selskapene økt kraftig og denne tendensen vil forsterkes ytterligere de neste tre årene, sier Hansen til Kampanje.

- Står sterkere i reklamemarkedet
To milliarder kroner  i omsetning betyr at Aller Media - etter kjøpet av Dagbladet - nå definerer seg som Norges fjerde største mediekonsern.

- Vi er nå et slagkraftig medie- og marketingkonsern og vi ser at vi nå står mye sterkere i reklamemarkedet med 1,7 millioner unike digitale brukere daglig, sier Hansen.

 Det nye hovedkvarteret er eid av den danske familien Aller gjennom Aller Holding.

Les også: Hansen slutter som Aller-sjef

Les også: Aller sparer millioner på flytting

Klappet og klart: Styreleder Erik Aller  var med og innviet det nye hovedkvarteret på Hasle i dag.  Aller Media Norge kutter leiekostnadene med flere millioner kroner som en følge av flyttingen fra Oslo sentrum. Det er fremforhandlet en langsiktig leieavtale med huseieren, det danske familieeide Aller Holding i København. Foto: Eivor Eriksen.

Kunst: Det er kunstneren Fredrik Raddum som har utstyrt det nye Allerhuset med kunst, blant annet dette hengende eselet. Her overlater vi til leserne å tolke symbolikken. Foto: Eivor Eriksen.

Hovedkvarter: Aller Media og flere datterselskaper er nå på plass i det splitter nye Allerhuset på Hasle. Foto: Eivor Eriksen.