Nylig skrev Kampanje at Facebook har størst reklameomsetning på mobile enheter i Norge og at giganten også spiser stadig større andeler av den totale reklameomsetningen på 20 milliarder kroner. Facebook er også forlengst blitt en brysom utfordrer i kampen om publikum.

Nå skrives et stykke norsk mediehistorie - med en amerikansk gigant i hovedrollen. For første gang viser analyser fra TNS Gallup at Facebook har høyest daglig dekning av alle medier i Norge. Ifølge TNS Gallups InterBuss-undersøkelse brukte hele 63 prosent av den norske befolkningen Facebook i siste kvartal i 2013, og passerte dermed NRK1 (62 prosent) for første gang. På tredjeplass følger TV 2 med 55 prosent, og deretter VG Nett med 46 prosent og NRK P1 med 37 prosent (se toppliste nederst i artikkelen).

Facebook har ifølge TNS Gallup en ukentlig dekning på hele 75 prosent, mot bare én prosent i 2006. I løpet av åtte har Facebook gått fra å være en mygg til å bli en gigant i Norge, som i en rekke andre land.

- Dette er en eksplosiv vekst som vi aldri tidligere har opplevd i den norske medieverden, og viser hvor rask folks mediebruk har endret seg de siste årene, sier forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, til Kampanje.

- Ble møtt med latter
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er ikke overrasket over at Facebook er blitt en betydelig aktør og konkurrent og han faller ikke av stolen når han hører at det globale nettsamfunnet har inntatt tronen som mediekanal med størst daglig oppslutning i Norge.

- Da jeg var konsernsjef i Amedia, uttalte jeg at den største konkurrenten på Gjøvik var Google og Facebook. Da ble det møtt med latter av flere, sier Eriksen til Kampanje.

- Det er kanskje ikke mange som ler nå?

- Nei. Facebook har en offensiv strategi. Vi ser også at Google er blitt en viktigere og større konkurrent gjennom sin satsing på Youtube, de har en meget offensiv innholds- og kanalstrategi.

Han beskriver konkurransen slik:

- De nye tallene viser først og fremst at konkurransebildet er blitt mye mer komplisert. Vi utsettes for en stadig tøffere global konkurranse. I noen år lød klisjeen at «utviklingen skjer fort», nå er den klisjeen blitt virkelighet. Vi konkurrerer om follks oppmerksomhet og vi konkurrerer om folks tid. Den tiden de bruker på Facbook skjer på bekostning av tv, nett, radio og aviser. Vi betrakter Facebook som en konkurrent om nordmenns tid, men Facebook gir oss også muligheten til å bre ut vårt innhold. Vår måte å møte konkurransen på er å produsere norsk innhold av høy kvalitet. Det er slik vi kan konkurrere. Vi må være helt i front på publisering av innhold på lineær tv og radio, men vi må også tilby innholdet på nett, mobil og våre videospillere på digitale plattformer, sier Eriksen.

Suveren blant de unge
Facebook festet tidlig et solid grep om ungdommen og har beholdt en klart ledede posisjon i de yngre målgruppene.

- Med en daglig dekning på 82 prosent i aldersgruppen 15-29 år er Facebook fullstendig dominerende blant den viktige kommersielle målgruppen ungdom og unge voksne. VG Nett kommer på andre plass med 55 prosent blant de unge, forteller forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter.

Facebook har med en daglig dekning på 63 prosent en rekkevidde som andre sosiale medier bare kan drømme om. Etter Facebook følger Snapchat (17 prosent), Instagram (16 prosent) og Twitter (8 prosent). Interbuss-undersøkelsen forteller en del om nordmenns bruk av Facebook:

- Facebook blir brukt av alle grupper, men det er kvinner og ungdom som logger seg på oftest og som er mest aktive. For mange er Facebook blitt en sentral og startside hvor man kobler seg på for å bli informert om hva som skjer rundt seg på blant venner, familie, lokalt, nasjonalt og globalt. Videre er Facebook blitt et verktøy for å organisere hverdagen og bli informert om tema og interesser som man er spesielt i. På godt og vondt er Facebook blitt et egnet verktøy for å dyrke og vedlikeholde nære og fjerne relasjoner og interesser på. Facebook er for mange unge den viktigste kommunikasjonskanalen for å kommunisere med venner og familie på, og er for noen blitt viktigere enn vennekontakt ansikt til ansikt, mobilsamtaler og SMS, forteller Futsæter.

Flere analyser viser at Facebook først og fremst er blitt en personlig kommunikasjonskanal for brukerne.

- Både TNS Gallups InterBuss, Social Media Tracker og KanalValg viser at Facebook først og fremst er et personlig medium for mellommenneskelig kommunikasjon, identitetskapning og underholdning/tidtrøyte. Den påstanden som brukerne først og fremst forbinder med Facebook er «når jeg ikke har annet å gjøre» (66 prosent), deretter følger «orienterer om det som skjer» (57 prosent), «forteller om folks gleder og sorger» (51 prosent), «er avkoblende» (46 prosent) og «gir god underholdning» (34 prosent), forteller Futsæter.

Mediekanaler i Norge - daglig oppslutning i fjerde kvartal 2013:

Mediekanal

Daglig oppslutning i prosent

Facebook

63

NRK1

62

TV 2

55

VG Nett

46

NRK P1

37

Dagbladet.no

30

TVNorge

28

NRK2

28

Kilde: TNS Gallup/InterBuss.