Det nystartede, svenske annonseteknologiselskapet DanAds åpner kontor i Norge. Den norske satsingen skal ledes av Geir Hellerud, som var Aller Medias mektige annonsedirektør i en årrekke.

DanAds har allerede inngått avtaler med norske mediehus, kan Hellerud fortelle til Kampanje.

- Vi har inngått avtaler med Amedia og Finansavisen, og jeg har vært i samtaler med blant andre Egmont og Mentor Medier, som utgir Dagsavisen og Vårt Land. Amedia er fullt inne og lar noen av sine største aviser starte testing av annonseløsningen før den rulles ut i 60-70 aviser, sier Hellerud.

- Google og Facebook tar mye av omsetningen
DanAds tilbyr et annonsesystem hvor annonsørene selv kan bestille, kjøpe og tilpasse annonsene sine døgnet rundt på papir, nett og mobil. Ambisjonen er å gjøre det lettere for annonsører og mediehus å finne hverandre. Det betyr at man ypper seg mot giganter som Facebook og Google. Det kan høres ut som en håpløs kamp. 

- DanAds er først og fremst myntet på små og mellomstore annonsører. Dette er annonsører som mange aviser ikke har så godt grep om lenger, potensielle kunder som i stadig større grad bruker Facebook og Google, sier Hellerud, som selv ga seg som annonsedirektør Aller Media i 2009.

Tross Google og Facebooks teknologiske overlegenhet og mediehusenes stadige investeringer i ny annonseløsninger, mener Hellerud DanAds har muligheter til å ta en posisjon i markedet.

- I løpet av mine mange år i mediebransjen, har jeg aldri sett så lett og anvendelig annonsebookingsystem. DanAds forenkler annonsebookingen både for annonsør og utgiver. Jeg er overbevist om at mange utgivere vil bruke systemet vårt, spesielt i en tid hvor Google og Facebook har løsninger som tar mye av annonseomsetningen, sier Hellerud.

Riskkapitalselskap på eiersiden
DanAds forretningsmodell er å ta en andel av reklamekronene som flyter gjennom bookingsystemet.

- Å implementere og bruke DanAds koster ingenting for mediehusene. Vår betaling er en liten «cut» av den omsetningen som går igjennom DanAds-systemet, sier Hellerud.

DanAds hentet inn 12 millioner svenske kroner i kapital i markedet tidligere i år. Bak innsprøytningen stod det statlige Almi Invest og det helt nye riskkapitalselskapet Wellstreet. Bak Weelstreet finner man Mikael Wintzell, tidligere vise-kommersiell sjef  i Klarna.

- Norge er et attraktivt marked
- Vi ser Norge som et av de mest attraktive markedene i Nord-Europa. I løpet av de siste seks månedene har vi besøkt flere norske medier for å skape oss en større forståelse av hvordan markedet fungerer, noe som også har skapt en interesse for DanAds blant norske mediehus. Vi er svært stolte av å presentere Amedia som sterke partner for oss, og et stort skritt i riktig retning, sier Peo Persson, grunnlegger av DanAds.

Amedia kommenterer avtalen med DanAds slik:

- Amedia bestreber seg på å tilby markedets mest attraktive annonseløsninger, noe som stiller nye krav til teknologi og annonsesystem. Sammen med DanAds vil vi gi en god plattform som er skreddersydd for små og mellomstore annonsører, sier Tom Lekang, teknologidirektør i Amedia.