NRK vil satse på mer reality-TV: - Vi må skjerpe oss

TV 2 har gått forbi NRK på strømmemarkedet. NRK-sjefen svarer med økt satsing på reality.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Som Kampanje kunne omtale tidligere i dag, har TV 2 passert NRK i strømmemarkedet målt i daglig bruk hittil i år. Dersom trenden fortsetter, kan dette bli det første året der TV 2 Play er større enn NRK TV, som er navnet på NRKs strømmetjeneste.

Utviklingen ble diskutert da lederne fra de fire største norske mediehusene møttes til debatt under Nordiske Mediedager i Bergen senere på dagen.

- Vi har stått i mange år og sagt at norgesmesterskapet er avlyst og at det nå er et verdensmesterskap, men man må få berømme sine konkurrenter nasjonalt også. Jeg er kjempeimponert over hva TV 2 har fått til, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i NRK.

TV 2 har blant annet gjort stor suksess med realityserien «Spillet», som har et snitt på over én million seere. Det har selvfølgelig ikke gått NRK-sjefen hus forbi.

- De har truffet helt presist med noen titler. Det gjør at vi må skjerpe oss og bli bedre. 

Les også: TV 2 rykker ifra NRK på strømmemarkedet - kan bli størst for første gang

- Er i full gang med utvikling

Hun bekrefter at NRK i likhet med TV 2 vil satse mer på reality-TV fremover.

- Vi kommer selvfølgelig til å satse mer på det og er i full gang med utviklingen av nye konsepter.

På spørsmål fra moderator Kjetil H. Dahle om hva slags realityserier NRK vil satse på, svarer Fürst Haugen at de er opptatt av å utvikle sine egne konsepter.

- Vi har invitert flere produksjonsselskaper til å pitsje til oss. Vi legger mye penger og ressurser i å utvikle innhold og leter etter det som er helt NRK-spesifikt og det som har den ekstra allmennkringkastingsverdien.

Overfor Kampanje forteller Vibeke Fürst Haugen at de har større ambisjoner enn å være nummer to i markedet.

- Er NRKs naturlige posisjon i TV-markedet nummer én?

- Ja, jeg vil si det i hvert fall er ambisjonen vår. Vi skal være der oppe og kjempe.

Hun sier NRK har «et veldig bredt oppdrag» som gjør at NRK må gjøre mye på tilbudssiden.

- Vi må finne ut hvordan vi skal løse oppdraget vårt og treffe presist vi også.

- Er dere usikre på hva som fungerer og ikke fungere digitalt?

- Nei det vil jeg ikke si. Men TV 2 har noen veldig, veldig sterke titler også skal vi opp der vi også, sier hun.

Fikk prøve seg:

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen og TV 2-sjef Olav T. Sandnes fikk prøve seg som kjendisdeltakere i «Kongen befaler»
på Nordiske Mediedager torsdag. Opplevelsen kan ha gitt NRK-sjefen mersmak. Hun vil i hvert fall ha mer reality på skjermen. Foto: Eivor Eriksen

- Kunstig høyt volum på drama

TV 2-sjef Olav T. Sandnes brukte anledningen til å oppfordre NRK-sjefen til å fylle hullene i mediemangfoldet og produsere programmene som de kommersielle TV-kanalene har utfordringer med å få finansiert, med det politiske dramaet «Makta» som et godt eksempel.

- Burde NRK overlate kjendisreality-sjangeren til TV 2 og Warner Bros. Discovery?

- Nei, NRK står helt fritt og det er viktig at de har full råderett over journalistikken og programmene sine. Og så tenker jeg at det er viktig å tenke gjennom hvordan vi sikrer et godt mediemangfold og hvordan vi løser de kommersielle oppgavene på en god måte. Det er viktig å ha det filteret når man lager en programstrategi, men hvordan de spesifikt skal gjøre det, må være topp til NRK, sier Sandnes til Kampanje.

NRK-sjefen registrerer at det har skjedd et skifte i hva nordmenn er ute etter når de skal velge og vrake i strømmetjenestene.

- Tidligere har bransjen brukt mye penger på drama, og der har det kanskje vært et kunstig høyt volum. Nå går det mer mot konkurransedrevet reality, hvor TV 2 har truffet veldig presist. Vi skal gjøre det, men vi skal også gjøre alt det andre, sa Vibeke Fürst Haugen fra scenen.

- Vårt oppdrag er ganske unikt. Vi skal gjøre veldig mye og treffe på alle sjangere for alle målgrupper overalt. Vi leter selvfølgelig hele tiden etter hva som kan gjøre at vi får et stort publikum inn i vår spiller, men jeg er mest fornøyd med at vi løfter viktig allmennkringkasting til et bredt publikum.

NRK vil satse på mer reality-TV: - Vi må skjerpe oss