TV 2 rykker ifra NRK på strømmemarkedet - kan bli størst for første gang

Styrkeforholdet mellom NRK og TV 2 er i ferd med å endre seg i det nye TV-markedet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenn velger stadig oftere TV 2 Play når de skal strømme TV. Så langt i år har vi i snitt brukt over 15 minutter daglig på TV 2s strømmetjeneste. Det utgjør en vekst på rundt 33 prosent på ett år. Tallene er hentet fra Kantars offisielle TV-måling og tar utgangspunkt i årets fire første måneder (til og med 28. april).

Det betyr at TV 2 nå er større enn NRK i strømmemarkedet. Så langt i år har nordmenn i snitt brukt rundt 12 minutter på strømmetjenesten NRK TV. Dersom trenden varer ut året, vil det være første gang TV 2 Play passerer NRK TV i daglig bruk.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes er storfornøyd med veksten.

- Vi er veldig glade for at vi har et positivt momentum og at det er mange som vil se på programmene og journalistikken vår. Dette er et resultat av lagarbeid i TV 2, sier han til Kampanje.

Han gleder seg både over at TV 2 har flere programmer som har nådd over én million seere i vår, og at mediehusets «historiske satsing» på sport og nyheter betaler seg.

- Legger du litt prestisje i å gå forbi NRK på strømming så langt i år?

- Når jeg ser på de offisielle seertallene, er blikket mitt først og fremst på de globale gigantene fremfor NRK. Begge de to allmennkringkasterne gjør det godt og vi er sammen om å jobbe for et sterkt norsk innholdstilbud. Vi unner NRK suksess når de gjør det bra og jeg opplever at det også går andre veien.

- Vi skal overraske

I vår er det spesielt den nye realityserien «Spillet» som har fått nordmenn til å benke seg ned foran skjermen, men også klassikere som «Kompani Lauritzen» og «The Voice» har passert én million seere på årets sesongpremierer.

Les mer: Nå har «Spillet» passert million-grensen: - Godt TV-håndverk på hjemmebane

- Betyr dette at det blir enda mer intriger og kjendisreality på TV 2 fremover, dersom noe av suksessen kan tilskrives «Spillet» og «Kompani Lauritzen»?

- Publikum kan forvente det TV 2 de kjenner, og en del av det er at vi skal overraske, slik vi har gjort med «Spillet» i år. Vi har et bredt innholdstilbud av sport og ikke minst nyheter. Det er viktige innholdskomponenter for oss som er med å bidra til veksten, sier Sandnes.

Foruten neglebitende kjendisreality, har en del av suksessoppskriften til TV 2 de siste årene vært å sikre strømmetjenesten en sentral plass i grunnpakken til de store TV-distributørene. Dermed har langt flere fått tilgang til TV 2

- Det er viktig for oss å være tilgjengelige der seerne er, og vi har gode samarbeidspartnere gjennom distributørene. De er opptatt av å tilby strømmetjenester og ikke bare lineær-tv, og derfor har vi etablert et godt samarbeid med dem. Det er et positivt bidrag, sier Sandnes.

- Har ikke samme vekst

Mens TV 2 vokser i strømmemarkedet, kan det se ut som om NRK har møtt strømmeveggen. Så langt i år ligger den gjennomsnittlige daglige bruken over syv prosent under fjoråret på samme tidspunkt.

- Det er gratulerer til TV 2 for å lykkes godt, rett og slett. Vi treffer også fortsatt seerne, men vi har ikke samme vekst som dem, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK til Kampanje.

Han mener NRKs tilbakegang kan forklares med at de hadde Ski-VM i fjor.

- Siden vi ikke har hatt et tilsvarende event denne våren ser vi at seerminutter, også strømmet, er borte. I tillegg til nedgangen for TV-seing generelt. Sånn sett ser vi fremover mot både friidrett, EM i fotball og OL når sommeren kommer.

Det skal også være et visst element av usikkerhet heftet ved NRKs strømmetall.

- Selv om det ikke betyr mye for totalen er det verdt å nevne at NRK har hatt en egen intern målefeil som gjør at seertiden på strømming ville vært marginalt høyere, antageligvis omtrent samme som i fjor, uten at vi kan si det sikkert.

- Har NRK som mål å være størst i strømmemarkedet?

- NRK ønsker å være en av de største og mest populære strømmetjenestene i Norge, fordi vi mener det er vårt oppdrag å være relevante for det norske publikum. Men det betyr ikke at vi ikke ønsker at andre norske selskaper skal lykkes også.

Skifte i strømmetoppen

Så langt har nordmenn brukt signifikant mer tid på strømmetjenesten TV 2 Play enn i NRKs strømmetjeneste. Tallene er hentet fra Kantars offisielle TV-måling og tar utgangspunkt i perioden 1. januar til 28. april i 2023 og 204.

 • 13
  NRK TV 2023
 • 11
  TV 2 Play 2023
 • 12
  NRK TV 2024
 • 15
  TV 2 Play 2024

- NRK trenger ikke å være størst

Medieforsker Vilde Schanke Sundet ved OsloMet mener TV 2 har gjort en kjempeinnsats.

- Det er en seier for norske kringkastere at også nasjonale kanaler kan hevde seg godt i konkurransebildet vi har nå. Det var ikke den diskursen som rådet for fem år siden, sier hun til Kampanje.

Schanke Sundet, som også er nestleder i Kringkastingsrådet, synes imidlertid det er litt for tidlig å konkludere med at TV 2 har tatt innersvingen på NRK på strømmemarkedet.

- Disse tallene må sette seg litt før vi kan snakke om at nummer én-posisjonen er tatt for alvor, sier hun.

- Kan NRK leve med å ikke være størst i strømmemarkedet?

- En allmennkringkaster er avhengig av å ha tillit i befolkningen og en viss bruk, fordi vi vet at bruk henger sammen med tillit, men prinsipielt trenger ikke en allmennkringkaster å være størst i markedet. Det ville være et problem hvis vi har en allmennkringkaster som folk ikke bryr seg om, men vi er veldig langt unna det.

Enkeltprogrammer kan ha mye å si for utviklingen i strømmemarkedet, påpeker Schanke Sundet.

- Nå har TV 2 truffet veldig bra med «Spillet», som drar mange seere inn, og det kan hende de lykkes til høsten også, men da kan det også være en annen kanal som får det programmet alle snakker om.

- Tror du NRK må lage mer reality for å snike seg forbi TV 2 i strømmemarkedet?

- NRK og TV 2 har en 30 år historie om å gi hverandre god konkurranse og det har publikum tjent på. Det at TV 2 gjør det bra, er ikke nødvendigvis negativt for NRK. Det kan både NRK, TV 2 og publikum tjene på.

TV 2 rykker ifra NRK på strømmemarkedet - kan bli størst for første gang