Flere kutter bånd til Shortcut: - Omdømmet og posisjonen vår får en voldsom knekk

Styreleder i Shortcut beskriver den siste uken som «en voldsom mediestorm». Han mener selskapet har tatt store grep de siste årene.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Dag Robert Jerijervi Journalist

Lørdag forrige uke publiserte E24 en sak om designeren Sofie Staal (32) som varslet om trakassering og ukultur da hun jobbet i app-selskapet Shortcut. Trakasseringen av designeren fortsatte også da hun begynte i ny jobb. Saken har slått ned som en bombe blant design- og konsulentmiljøer i Norge og designeren har opplevd massiv støtte fra folk i og utenfor bransjen.

- Jeg så for meg at det kunne bli mye og kanskje til og med forferdelig, men jeg var ikke forberedt på hvor stort trykket ble. Men jeg har utelukkende fått gode tilbakemeldinger med støtte og forståelse, og selv om det har vært overveldende – har det vært veldig fint, sa Staal til Kampanje tidligere denne uken.

Les også: Designer overveldet av støtten etter varslingssak: - Skjønte at jeg ikke kunne holde på hemmeligheten lenger

Kampanje har forsøkt å få Shortcut i tale, og torsdag morgen får vi svar fra styreleder Finn Olav R. Elde på spørsmålene våre. Han gir uttrykk for at selskapet ikke er det samme i dag som det var for noen år siden.

- Sofie beskriver og forteller om en ukultur og uakseptable hendelser i Shortcut i 2021 og 2022. Disse hendelsene og denne ukulturen tok jeg resolutt tak i da jeg ble kjent med hvordan mange medarbeidere hadde det. Shortcut har flyttet seg langt på disse årene, og situasjonen i dag er en helt annen enn hva det var da. Derfor er jeg, på vegne av alle ansatte i Shortcut, lei meg for at vi nå må gå gjennom en så voldsom mediestorm basert på noe som skjedde i selskapet for flere år siden, skriver han i en e-post til Kampanje.
- På vegne av alle de dyktige og hardtarbeidende ansatte i Shortcut i dag vil jeg gjøre alt jeg kan for å bidra til at vi skal gjenoppbygge både omdømmet og posisjonen vår i bransjen. Finn Olav Elde

- Viktig å ta et standpunkt

Allerede mandag gikk Shortcuts tidligere kunde Vipps ut og sa at de tar avstand fra det som kommer frem i E24s artikkel, og at de ikke ønsker å brukes i Shortcut sin markedsføring. 

Også samarbeidspartner People Made Machines varsler overfor Kampanje at de kutter båndene til Shortcut etter E24 sine medieoppslag:

- Det var vondt å lese om hvordan det er å jobbe der. Jeg mener det er viktig å ta et standpunkt og si at det ikke er greit, sier Alf Ruben Kvamme til Kampanje.
 
Han har vært med å bygge opp konsulentformidlingsselskapet Folq, som har benyttet seg av konsulenter fra Shortcut. Hans nye selskap People Made Machines jobber med flere store kunder innen AL, ML, Cloud og back-end.
 
- Når vi får forespørsler utover dette, som apputvikling, henter vi inn konsulenter fra for eksempel Shortcut eller Beining & Bogen, sier Kvamme.
 
Nå avslutter de samarbeidet med konsulentselskapet.
 
- Vi har levd i beste tro om at det er et helt vanlig konsulentselskap med et helt vanlig arbeidsmiljø. Vi har ikke hørt noe om dette tidligere, bortsett fra saken for noen år tilbake. Vi har alltid lurt på hva som egentlig skjedde, men vi har antatt at det var enkeltpersoner som er ute av selskapet.
 
- Hva tenker du om at ansatte i selskapet kan rammes dersom flere avslutter samarbeidet?
 
- Det ville vært trist. Vi ønsker ikke at det skal gå på bekostning av dem. I så fall vil vi gjøre alt vi kan for å bistå dem med å finne nye jobber.
 
- Oppfordrer du også andre til å avslutte samarbeidet med Shortcut?

- Vi ønsker i hvert fall ikke å ha noe med Shortcut å gjøre før ledelsen eventuelt byttes ut, men jeg vil ikke mene noe om hva andre bør gjøre. Det får være opp til hver enkelt, men jeg håper kundene deres setter klare krav til ny intern gransking.

- Vårt omdømme og posisjon har fått en voldsom knekk

Styreleder i Shortcut, Finn Olav Elde, sier det er synd at People Made Machines nå ikke lenger ønsker å leie inn konsulenter fra selskapet.

- Vi vi vil kontakte Alf Ruben Kvamme direkte for å gi en grundig redegjørelse for hvilke tiltak vi iverksatte i 2022, og hvordan dagens ansatte har det i Shortcut i dag, sier Elde til Kampanje.

Styrelederen sier samtidig at de har vært i tett dialog med kunder omkring varslingssaken.

- Det er naturlig at mange reagerer i lys av medieoppmerksomheten vi har vært utsatt for. Våre kunder og samfunnet har høye forventninger til at vi ikke bare leverer kvalitet i alle våre leveranser, men at vi også tar vare på de ansatte og sørge for at de har et godt og trygt arbeidsmiljø.

- Hvor skadelig er denne saken for Shortcuts omdømme og posisjon i bransjen?

- Det er ingen tvil om at både omdømmet og posisjonen vår får en voldsom knekk av dette. Vi har fått mange spørsmål fra kunder, og kan heldigvis betrygge dem på at vi har iverksatt mange kraftige tiltak de siste årene, svarer Elde før han følger opp:

- På vegne av alle de dyktige og hardtarbeidende ansatte i Shortcut i dag vil jeg gjøre alt jeg kan for å bidra til at vi skal gjenoppbygge både omdømmet og posisjonen vår i bransjen.

- Hvordan har reaksjonene vært internt, og hva har dere gjort for å forberede de ansatte på saken?

- De ansatte i Shorcut har naturlig nok vært gjennom et bredt register av følelser. De er ikke representanter for den uheldige kulturen vi hadde da. Jeg kjenner mange av de ansatte i Shortcut, og dette er mennesker som bryr seg om hverandre og hjelper hverandre.

Flere kutter bånd til Shortcut: - Omdømmet og posisjonen vår får en voldsom knekk