Helsedirektoratet er klar med en ny «liggeveiviser». Veiviseren er et skjema som er laget for ungdom og er nå delt på Facebook. Det var Aftenposten som først skrev om veiviseren.

- Dette er et dødsens alvorlig forsøk på å gjøre det tydelig for ungdom hva de må vurdere før de har sex med noen, så de ikke ender opp med å angre eller i verste fall begå overgrep. Og så vil vi gjøre det lettere å snakke om samtykke, sier seniorrådgiver, lege og tenåringsmamma. Martine Rostadmo i Helsedirektoratet til avisen.

Veiviseren er laget uten ekstern hjelp, og det er Rostadmo og kollega Eline Korsnes Sundal, som sammen lagde veiviseren i løpet av en halvtimes tid.

- Vi har ikke brukt masse penger på et PR-byrå, sier hun.

Ifølge «Ungvold 2023» er behovet for kunnskap om sex og seksuelle grenser stort, og 16 prosent av jenter og fire prosent av gutter oppgir at de har blitt voldtatt.

Helsedirektoratets liggeveiviser er laget for å gjøre det klart hvilke spørsmål man bør stille seg selv i en potensiell liggesituasjon. Skjemaet har ulike spørsmål og røde og grønne piler som ender opp med svarene: «Ikke ligg!», eller «Ligg!».

Målet med ligge-veiviseren er at den skaper samtaler om et alvorlig folkehelseproblem, og et tema som kan være vanskelig å snakke om for både unge og foreldre.

Helsedirektoratets «liggeveiviser» lagt ut på Facebook og Instagram.