Høyres oppslutning blant journalister stuper - SV befester sin posisjon på topp

Ifølge den ferske medieundersøkelsen flykter journalistene fra Høyre, mens FrP er det partiet som går mest frem fra i fjor.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Mye har skjedd i det politiske landskapet i Norge det siste året og statsminister Jonas Gahr Støre har fått det for vane å måtte avskjedige ministre. Statsministeren har samtidig måtte svelge en rekke dårlige meningsmålinger blant befolkningen, men skal vi tro den årlige Medieundersøkelsen som legges frem under Nordiske mediedager i Bergen, er det Høyre sin tur til å smake pisken.

I undersøkelsen svarer norske journalister og redaktører på hvem de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen. Sist Kampanje omtalte dne årlige Medieundersøkelsen, var under fjorårets mediekonferanse og da kom det frem at norske journalister flyktet fra Rødt og Arbeiderpartiet, mens Høyre og SV gikk mest frem.

I den nye undersøkelsen som legges frem torsdag formiddag kommer det frem at Høyre er det partiet som går mest tilbake i oppslutning blant landets journalister. Partiet går tilbake 5,5 prosentpoeng etter ett turbulent år for Høyre-leder, Erna Solberg, der E24 avslørte at hennes ektemann, Sindre Finnes, hadde bedrevet utstrakt aksjehandel da hun var statsminister. 

Partiet ender på en oppslutning på 16,5 prosent og er dermed tilbake igjen på tredjeplass. Arbeiderpartiet er igjen nummer to og står så og si på stedet hvil med en oppslutning på 20,2 prosent. SV går litt tilbake, men er med sin oppslutning på 22,5 prosent det største partiet blant journalistene for andre året på rad.

Se hva norske journalister ville stemt om det var stortingsvalg i morgenHøyre stuper - SV holder posisjon

 

Parti 2024 2023 Endring 
Rødt 8,4 8 0,4 
SV 22,5 23 -0,5 
MDG 12,7 11 1,7 
Ap 20,2 20 0,2 
Sp 3,1 3 0,1 
Venstre 11,3 9 2,3 
KrF 2 2 0,0 
Høyre 16,5 22 -5,5 
Frp 3,4 1 2,4 
Andre 0 1 -1,0 
Svar 654 750  

Tilbake på normalnivå

Kommunikasjonssjef i Høyre, Cato Husabø Fossen, påpeker at Høyre i fjor hadde uvanlig høy oppslutning, og at årets undersøkelse viser et bilde som er mer tilbake til normalen i disse undersøkelsene.

- Tror du saken i høst om Sindre Finnes har hatt en påvirkning?

- Det kan godt være. Erna har selv sagt at hun forstår veldig godt at den saken har negativ betydning for folks tillit til henne og Høyre. Så det må vi bare erkjenne, og jobbe på for å gjenopprette. Samtidig er de vanlige partibarometrene og statsministermålingene på nivå med hvordan de var før aksjesaken. Om den saken har gjort inntrykk på en annen måte på journalister enn på vanlige velgere, er vanskelig å vite sikkert, sier Husabø Fossen.

- Tror du Erna og Høyres håndtering av saken har hatt en påvirkning? 

- Jeg håper jo ikke så mange skifter verdier og politisk oppfatning på bakgrunn av enkeltsaker, men det er lett å tenke seg til at en del journalister ble skuffet over at den saken ikke fikk den konsekvensen de trodde og hadde en forventing om at den skulle få. Altså at hun skulle gått av.

- Hva tenker du om at SV og Ap er størst blant norske journalister?

- At det er slik det pleier å være. Så pleier vi å gjøre det litt bedre blant de som er spesialiserte politiske journalister og blant redaktørene. Det er helt greit. Jeg opplever at den virkelig store majoriteten av norske journalister er ryddige og etterrettelige i jobben sin, og synes det er like gøy å «ta» politikere fra alle partier uavhengig av hva de selv stemmer. Og det er sånn det skal være.

Rødgrønn blokk fortsatt størst - men FrP går mest frem

Årets resultater viser som alltid at norske journalister i stor grad stadig stemmer rødgrønt. Tar en med regjeringens støttepartier SV og Rødt, ender venstresiden opp med en oppslutning på 54,2 prosent mot de borgerliges 33,2 prosent. 

Ifølge målingen er det kun Høyre og SV som mister oppslutning. Alle de andre partiene står enten på stedet hvil, eller går svakt frem. 

Det partiet som går mest frem er faktisk FrP med 2,4 prosentpoeng. De ender opp med en oppslutning på 3,4 prosent.

Det er totalt 654 journalister som har svart på årets undersøkelse. Det er omtrent 100 færre enn i 2023. Kampanje har tatt utgangspunkt i tallene som fordeler stemmene til norske journalister blant de som oppgir egen partipreferanse og vi har dermed valgt bort de som ikke vil oppgi hva de stemmer eller ikke har bestemt seg. Dette for å gi et mest mulig korrekt bilde av de reelle oppslutningen til partiene blant norske journalister dersom det hadde vært stortingsvalg i dag.

Høyres oppslutning blant journalister stuper - SV befester sin posisjon på topp