Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery la tirsdag frem status for mediepolitikk og ytringsfrihet i en redegjørelse på Stortinget. 

- Vi er best i verden på ytringsfrihet, slo Jaffery fast.

Etter innledningen om viktigheten med ytringsfrihet, gikk hun over til mediepolitikk. Her redegjorde hun for utfordringene og mulighetene med big tech og kunstig intelligens, før hun etter cirka 30 minutter ut i redegjørelsen snakket om økonomien i norske medier.

- Jeg har forståelse for at mediebransjen er bekymret for økonomien når piler peker nedover. Etter mange år med opplagsvekst så vi en nedgang i første halvår i 2023, sa Jaffery i redegjørelsen.

Fra Stortingets talerstol kom ikke Jaffery med flere lovnader enn at hun og regjeringen vil følge utviklingen i bransjen tett.

- Jeg deler bekymringen om hvordan dette vil påvirke bransjen og medietilbudet. Regjerningen vil følge utviklingen og er opptatt av å ha tett dialog med bransjen, sier kulturministeren. 

Varsler milliardtap uten papir
Spent på tilhørerbenken satt flere av landets største presse- og medieorganisasjoner, deriblant Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening. 

- Kulturministeren er tydelig på at mediemangfoldet er et umistelig gode og at det bare er blitt viktigere. Vi har ingen garanti for at vi bevarer det i fremtiden, og kulturministeren deler bekymringen for medieøkonomien og vil følge den tett. Det er bra, men dessverre gjenspeiles ikke dette i konkrete tiltak eller grep i mediepolitikken her og nå. Her kan statsråden virkelig gjøre en forskjell for å sikre medienes samfunnsrolle for fremtiden, sier administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi Øgrey, til Kampanje.

I en kommentar publisert på Kampanje mandag kveld tok MBLs øverste leder til orde for en mer aktiv mediepolitikk» som sikrer mediemangfoldet inn i en heldigital fremtid. MBL viste til at økonomien i avisbransjen er sårbar og at uten papiravisen hadde avisenes samlede driftsresultat på i overkant av 300 mill. kroner i 2022 vært snudd til et negativt driftsresultat på over 1,3 milliarder.

Les også: - Ingen garanti for mediemangfold i fremtiden

Vil følge opp big tech
Jaffery lovet videre i sin redegjørelse å fortsette arbeidet tidligere kulturminister, Anette Trettebergstuen, startet mellom norske medier og tech-gigantene.

- Før sommeren holdt min forgjenger et nytt møte mellom representanter fra redaktørstyrte medier og plattformselskapene. Målet var å opprette direkte dialog mellom disse aktørene, slik at de sammen kan finne frem til gode løsninger, sa Jaffery.

- Jeg kommer til å følge opp dette arbeidet og ønsker også at dialogen handle om hvordan befolkningens motstandskraft om desinformasjon kan styrkes, la hun til.

NJ-lederen fulgte redegjørelsen
NJ-leder Dag Idar Tryggestad, fulgte innlegget fra stortingssalen. Han mener redegjørelsen var en god beskrivelse av situasjonen og utfordringene bransjen står i, men at den inneholdt få nyheter.

Han sier til Kampanje at han hadde forventet tydeligere og mer konkrete svar på hvordan flere av Ytringsfrihetskommisjonens utredning skal følges opp.

- Særlig gjelder dette ønske om mer åpenhet og hvordan legge til rette for mer ytringsfrihet i arbeidslivet, sier Tryggestad.

- Men det er positivt at regjeringen har gitt kulturministeren koordineringsansvaret for kampen mot desinformasjon. Det er veldig bra, men vi skulle ønske ansvaret ble enda bredere, legger han til.

På rekke og rad:

Flere av landets største medie- og presseorganisasjoner var tirsdag samlet for å høre kulturministerens mediepolitiske redegjørelse.