Kruse Larsen nærmer seg 100 millioner - men PR-huset er blitt mindre lønnsomt

Økte kostnader legger trykk på lønnsomheten i Pressure og morselskapet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

PR-byrået Kruse Larsen ble startet opp av Jan-Erik Larsen sammen med partneren Tim Peters tilbake i 2015, før Bjarne Håkon Hanssen kom om bord i 2016. Partnerskapet har båret frukter, og nå teller konsernet totalt tre byråer og en samlet omsetning på nærmere 95 millioner kroner. Det viser ferske regnskapstall for 2023.

Nå ligger alt an til at Kruse Larsen-familien passerer 100 millioner kroner i 2024.

- Vi har aldri hatt noe mål om å vokse, men utvikler oss i takt med behovene kundene har. Slik det ser ut nå, så vil vi antakeligvis passere 100 millioner i omsetning på huset i år, sier daglig leder i Kruse Larsen, Jan-Erik Larsen.

Kruse Larsen er fortsatt flaggskipet og deres 22 ansatte står for en omsetning på 71,1 millioner kroner (+ 12 prosent) og en byråinntekt på 62,5 millioner kroner (+ 3 prosent).

- Vi er veldig fornøyde med det vi har levert i 2023, som var et krevende år for mange, både i bransjen spesielt og næringslivet generelt. Vi har fått inn nye og drivende dyktige folk, hjulpet flere kunder og sikret gjennomslag i kritisk viktige saker, sier Larsen.

Her kan du se resultatene til Kruse Larsen i 2023. Alle tall i MNOK.Kruse Larsen vokser fortsatt

Kruse Larsen 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 71,1 63,5 + 12
Byråinntekt 62,5 60,6 + 3
Resultat før skatt 10,8 13,4 - 19

- Kostnadene øker mer enn omsetningen

Pressure, som ble etablert i 2019 for å drive digital politisk påvirkning, har en omsetning på 23,6 millioner kroner (+ 29 prosent) og en byråinntekt på 19,2 millioner kroner (+ 29 prosent).

Byrået teller nå ti ansatte.

- Dette har vært et intenst år, der kundene har trengt oss enda mer enn tidligere. Vi har måttet vokse i takt med behovet, også på ekspertise og bredden i tjenestene vi leverer. Det gjelder både i Pressure og fellesskapet mellom byråene, sier daglig leder i Pressure, Celine Gran

Samtidig svekkes bunnlinjen både for Kruse Larsen og Pressure med et resultat før skatt på henholdsvis 10,8 millioner kroner (- 19 prosent) og 3,9 millioner kroner (- 11 prosent).

- Kostnadene øker enda litt mer enn omsetningen og byråinntekten. Det skyldes først og fremst generell kostnadsøkning rundt oss, men også at vi investerer tid og penger i kultur og trivsel gjennom året, på smått og stort, sier Jan-Erik Larsen.

- Vi bruker også veldig mye tid på å holde oss oppdatert som rådgivere, som vi vet skaper verdi for kundene. Det er vi veldig varsomme med å kutte i. Vi har også investert i opprykk, ansettelser og lønnsjusteringer, samt i noen huslige oppgraderinger.

Her kan du se resultatene til Pressure i 2023. Alle tall i MNOK.Kraftig omsetningsvekst for Pressure

Pressure 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 23,6 18,3 + 29
Byråinntekt 19,2 14,9 + 29
Resultat før skatt 3,9 4,4 - 11

Satser med nytt byrå

Det ble likevel rom for seks millioner kroner i utbytte i Kruse Larsen, og to millioner kroner i Pressure.

- Bonuspottene var ganske like som året før. Vi har noen investeringer vi vurderer, og så er vi opptatte av å være ansvarlige. I 2020 holdt vi tilbake hele utbyttet til vi så hvordan pandemien påvirket markedet.

- Hvordan har 2024 startet for dere?

- 2024 har så langt hatt ganske lik utvikling som fjoråret. Omsetningen og byråinntekten øker, med nye og interessante kunder og prosjekter, mens kostnadene øker enda litt mer. Vi ser at vi trenger flere flinke folk, også i år. I tillegg har selvsagt året vært preget av husets nye selskap, Kime, som tilfører ny ekspertise, enda større bredde og masse ny energi.

Det tredje og foreløpig siste tilskuddet i Kruse Larsen-familien er Kime analyse og kommunikasjon skal ledes av Rolf Ellingsen Aaneland, tidligere byråleder i Publicis-byrået MSL. Byrået ble lansert i mars i år og skal spesialisere seg på omdømme og merkevare på selskapsnivå. Foreløpig er Aaneland eneste ansatte, men jakten på nye medarbeidere er i gang.

- Det har vært fantastisk å bli en del av fellesskapet i Inkognitogata 1. Her jobber virkelig Norges beste kommunikasjonslag, og kraften som bor samlet i de tre byråene er imponerende. Kime har fått en flott mottakelse, og vi er allerede i gang med mange spennende prosjekter og kunder. Om kun kort tid vil vi også annonsere våre første ansettelser, sier Aaneland.

Les mer: Kruse Larsen utvider byråfamilien – tidligere Publicis-topp skal lede satsingen

Kruse Larsen nærmer seg 100 millioner - men PR-huset er blitt mindre lønnsomt