I dokumentarserien «Rus» søker programleder Leo Ajkic  å finne sannheten om rusen - på godt og vondt. I programmet kommer Ajkic ifølge NRK inn bak lukkede dører hos ungdommen og får se og oppleve de delene av festen foreldrene ikke får se.

Ajkic lar seeren observere gleden og nytelsen rus kan være, men er også en flue på veggen under på veggen under rusbehandling og møter etterlatte som har mistet noen til rusen.

Nå er første episode av «Rus» – som både ble lagt ut i NRKs nett-TV og hadde TV-premiere 18. oktober – blitt sett av 652.000 nordmenn.

I snitt har episodene som hittil har blitt sendt på TV 600.000 seere.

Det er Petter Wallace, NRKs programredaktør for eksterninnhold, svært fornøyd med. 

- Seertallene gleder meg stort, spesielt fordi rusproblematikk ikke akkurat er det lystigste emnet å lage TV om. Men de gode tallene viser at serien kommuniserer med brede deler av befolkningen, både de unge og foreldregenerasjonen, sier Wallace til Kampanje.

- Ekstra hyggelig er det å motta så mange tilbakemeldinger som viser at serien har satt spor, at siden den snakker til seerne i øyehøyde har vi kanskje begynt å snakke om rus på en litt annen måte, uten først å gå i skyttergravene. Jeg tror ikke det er overdrevet å si at serien nok vil redde liv, fortsetter han.

Klaget inn til Kringkastingsrådet
Serien, som er produsert av Pandora Film, har fått positiv omtale hos anmelderne – blant annet trillet Dagbladet en femmer for serien og kalte den en «kraftpsesentasjon» – men både VGs og Aftenpostens anmeldere er kritisk til det de mener er rolleblanding for programlederen. 

- Leo Ajkic er gonzojournalist, foreldrerådsgiver, kul storebror og partykompis. Det blir for mange roller, skriver Aftenpostens anmelder. 

- Vi har fått med oss alle gode anmeldelser, men også kritikken som har kommet, og som vi har forsøkt å svare på i Aftenpostens artikkel. Jeg har ikke mer å legge til her, annet enn å si at det er nettopp denne type debatter vi må ha, når vi beveger oss i så et så vanskelig landskap som rusbruk. Jeg er glad for at det stilles spørsmål om metoder og etiske valg, men jeg mener at vi også har svart godt på dem, sier Wallace. 

Serien har også mottatt tre klager hos Kringkastingsrådet, ifølge rådssekretær Erik Skarrud

- Klagene som har kommet inn til K-rådet skal vi svare på individuelt, jeg vil ikke gå inn på konkrete tilbakemeldinger nå, sier Wallace. 

En av klagerne skriver at programmet er «helt ubalansert og helt uakseptabelt», og mener Ajkic forherliger rus.

- Og selv om man mener at programmet viser alle sider, går det ikke an at en ung jente/kvinne («Malin») forteller at cannabis er behagelig og at hun føler seg avslappet - dette er jo en faktisk invitasjon til å prøve cannabis og/eller andre rusmidler, skriver en av klagerne blant annet.

NRK-serien «Rus» sine seertall: 

Rus Lineær-TV Strømme-TV Totalt
Episode 1 322 330 652
Episode 2 334 299 633
Episode 3 363 273 636
Episode 4 241 236 477
Episode 5   190 190
Episode 6   137 137
Snitt av alle 315 244 454
Snitt av de som har blitt sendt på TV 315 285 600