Journalist og spaltist Eva Grinde skrev 12. mars et innlegg om Singularity University og uffer seg over fremmede aktiviteter som «å tenke eksponentielt». Hun baserer kronikken sin til dels på sitt kritiske, og flinke, blikk, men også på nyhetsbrev hun har mottatt fra nettopp: Singularity University.

Jeg forstår godt at Grinde hadde lyst til å skrive et innlegg som stiller kritiske spørsmål hva gjelder buzzordet: Tech. På den måten blir hun med på buzzen hun også. Og så er det ikke noe gøy hvis alle er enige hele tiden. Jeg ser den.

Som feminist og poddepartneren til Isabelle Ringnes så ønsker jeg å stille Eva Grinde et par spørsmål.

For det første: Hvorfor måtte du bruke ordet «heksebrygg̨̨» i tittelen i innlegget ditt om «Singularity-ideologien: Verdens redning eller heksebrygg på høyt nivå?»

Måtte du dra en kvinne-finte? Dra det ned på det nivået? Gi oss assosiasjoner til brente kvinnfolk på bål?

Som tekstforfatter har jeg et annet forslag:

«Singularity-ideologien: Verdens redning eller kostbar lekegrind?»

La meg forklare min frustrasjon. I min oppvekst på 90-og 00-tallet hadde gutter og jenter i min generasjon rollemodeller som Paris Hilton, Pamela Anderson, Gro Harlem Brundtland, alle damene i Beverly Hills 90210 og så videre.

I min – ganske så søke – oppsummering av (kvinnelige) rollemodeller så finnes det få, norske og sterke kvinns. Det var så og si ingen som frontet arbeidsliv og teknologi på den måten Isabelle Ringnes gønner på og gjør i dag.

(Jeg sier forresten kvinns fordi jeg hører på Tusvik & Tønne som, nå i voksen alder, er mine rollemodeller.)

Jeg er frustrert fordi Eva Grinde velger å vinkle et innlegg om en bra dame som nå jobber 24/7 på å være et godt forbilde for generasjonen under henne – på en kjip måte.

TENK-gründer Isabelle Ringnes kunne lett «forblitt en ansatt». Men hun har sagt opp fast og trygg jobb, og heller valgt å kjøre et selvstendig løp. I fjor hoppet hun på en mulighet (Singularity-konkurransen), som hun ikke trodde at hun kom til å vinne (fordi jenter generelt har en negativ holdning til å klare noe de ikke er eksperter i) – for så å bruke hele sommeren sin på dette kurset, som er sabla dyrt, men heldigvis var det sponset av DNB.

Vi har ikke mange rollemodeller innen teknologi. Vi trenger flere. Isabelle Ringnes har kastet seg på, mye på grunn av Singularity, og gjør det med glans aka det Eva Grinde oppsummerer i innlegget sitt: Isabelle jobber nå som foredragsholder, podkastprodusent, som leder av Singularitys organisasjonskomité i Norge, og som gründer av et nettverk for kvinner innenfor teknologi.

Det er jo ekstremt bra! Hun har kommet som en vind inn i tech-Norge, etter å ha spisset albuene sine i New York, Stockholm og London. Norge trenger en dame som Isabelle.

Jeg har, som du leste øverst i teksten, gitt Eva et titteltips! La meg prøve meg på en markedsføringsvits. Eller kall det gjerne et retorisk spørsmål. Ved å huke av på: «Ja, takk. Jeg vil motta nyhetsbrev.» inne på nettsiden til Singularity – ble du overrasket av å få 25 eposter? Kursene er sabla dyre, de må jo markedsføre dem som fy! Nyhetsbrev er et ekstremt godt mersalgs-instrument. Du kan også dessuten fjerne deg fra epostlistene om du synes det ble for mange eposter, Eva.

Tilbake til tekstforfatteren i meg. Ja, det er skummelt med engelske ord- og uttrykk. Ref. det Eva skriver i Dagens Næringsliv 12. mars:

«På ukeskurset skal du lære hva det vil si å «tenke eksponentielt. Eh, ja vel ...?»

Eksponentiell vekst eller eksponentiell økning er når en størrelse øker med en fast prosent over like store tidsrom. Ifølge Wikipedia.

Hvis Eva lurer på hva det vil si å tenke eksponentielt så burde hun tatt tak i mobiltelefonen sin og ringt/spurt Isabelle Ringnes. Isabelle har jo tross alt vært på dette Singularity-kurset Eva Grinde disser i spalten sin, som én av foreløpig kun to nordmenn. Der har hun fått muligheten til å tenke nytt, og boltre seg i teknologi i en tenketank i Silicon Valley. Og det er nettopp det det er: Singularity er en tenketank, der man kan tenke akkurat det man vil. Og fy faen (bruker billige, norske sterke ord for å få bukt på heksebrygget) så bra det er å våge tenke at man vil gjøre verden til et bedre sted ved hjelp av teknologi.

Og hvordan Isabelle Ringnes skal gjøre verden til et bedre sted ved hjelp av teknologi – får tiden vise. Akkurat nå er hun opptatt av og fortelle X antall jenter at de burde lære seg å kode med organisasjonen TENK, for det holder faktisk ikke at bare gutta kan det. Hvis jentene kaster seg på, så blir det 50 % mer teknologisk ferdigheter her til lands – og da blir verden et bedre sted! (Det er lov å håpe!)

Og til Torgeir Waterhouse, i innlegget hans i Kampanje 22. mars: ja, vi tåler en diskusjon om det. Og det er kjempeviktig at vi er våkne, men å basere en kronikk på nyhetsbrev og oven-på-og-ned-holdning på en spesifikk person er på et heller uåpnet nivå, spør du meg.