«Fet sak», skriver en kommunikasjonssjef fra et konkurrerende konsulentselskap. «Morsomt og modig», sier en i et PR-byrå. «Love it», kommenterer en innen HR. Buzzen er i gang og innboksen er full. I en æra definert av intense talentkriger og en ubøyelig jakt på de mest innovative tankene, har vi i Columbus Norge tatt en uortodoks tilnærming for å fange oppmerksomheten til mulige jobbsøkere og kunder. Forrige uke tok vi et dypdykk inn i hjertet av en brennaktuell mediedebatt. Det kan for mange virke både dristig og risikabelt, men strategien er i virkeligheten dypt forankret i Machiavellis forståelse av å utnytte den rette anledningen eller «occasione.»

Machiavelli, som var en mester innen politisk teori, belærte oss om viktigheten av å gripe øyeblikket når det presenterer seg, og å utnytte mulighetene som kan lede til høyere posisjonering.

Gjennom store, iøynefallende tavler plassert på Oslo S, hvor over en million mennesker passerer hver uke, lyser vårt budskap i blått, hvitt og oransje.

Spørsmålet vårt – «må man blackliste jobbkandidater for å bli Norges ledende konsulenthus?» – er vanskelig å overse, og det er nettopp det vi ønsker: å bygge en merkevare og posisjonere et relativt ukjent, men voksende selskap. Med andre ord, vi ønsker å bli lagt merke til.

Og nettopp det har skjedd. Organisk trafikk til våre ledige stillinger har skutt i været med opptil 800 prosent i løpet av kampanjeperioden, og våre ledere blir oppringt av mennesker som er nysgjerrige på hva vi driver med.

Vårt budskap har vært diskutert av markedsføringsstudenter ved Oslo Met, og ansatte hos konkurrenter sender oss SMS, Snapchats og smilefjes. Budskapet vårt er skapt med et glimt i øyet snarere enn som en kritikk av enkeltaktører.

På denne måten ønsker vi i Columbus å posisjonere oss som en meningsbærer som tør å stå i bresjen for viktige samtaler. Det sender et klart signal til jobbsøkere om at dette er et sted for dem som ikke bare er på jakt etter en jobb, men som også ønsker å utgjøre en forskjell. Vi er tilstrekkelig store og robuste til å bli oppfattet som trygge og konkurransedyktige, men samtidig agile og raske når det trengs.

I tråd med læren om occasiones har vi i Columbus ikke bare vært vitne til det gylne øyeblikket. Vi har grepet det - nettopp slik occasione oppfordrer oss til.