Først av alt, takk for at dere tar opp dette, Camilla Hellum og kampanje.com! Falske nyheter er et tema som trenger å bli tatt opp. Endelig noen som tar for seg problemstillingen rundt at våre annonser bidrar til å finansiere «fake news» dersom vi ikke passer på. Når jeg leser Kampanjes saker om Adresseposten, må jeg nesten le litt over at noen kan tro på sakene som er publisert på nettstedet.

Les mer her: - Svært uheldig og ikke noe vi vil bli assosiert med

Les mer her: VG: - Dette fremstår som tyveri av innhold

Det overrasket meg ikke at nettsiden var tilgjengelig i Google Display Nettverket. Det er den enkleste måten for nettsider å komme i gang med annonsering og pengeinntjening på. Dersom du ved en tilfeldighet trykker på en «clickbait»-artikkel på Facebook kan jeg bortimot garantere deg at den nettsiden har annonser fra Google. Sjekk det gjerne ut selv med for eksempel «Ghostery», plugin-funksjonen til Chrome. Da får du fort en oversikt over hvilke typer nettsider du kan havne på om du annonserer via Google Display Nettverket eller i «Open-RTB».

I og med at det går an å bruke Googles annonseverktøy til å annonsere på slike sider, gledet jeg meg til å lese hva Googles norske PR-Sjef Helle Skjervold hadde å si om temaet. Her kan Google virkelig vise hva de gjør i krigen mot «fake news», tenkte jeg.

Både Facebook og Google har i flere måneder uttalt at de jobber hardt for å få dette bort. Google har fjernet mange hunder sider, og Facebook har lansert en egen rapportknapp og de jobber med ulike algoritmer.

På Twitter har Sleeping Giants startet en kampanje mot nettstedet breitbart.com. Her oppfordrer de alle til å ta skjermbilder av annonser og dele det på Twitter. Hensikten? Skade omdømme til annonsøren naturligvis. Man ønsker rett og slett ikke å bli assosiert med hva som blir servert der. Omnicom anbefaler alle sine rådgivere å svarteliste breitbart.com siden det ikke er ulovlig eller  er blokkert i annonsebørser som Google Display Network. Ta gjerne en titt selv og se om du ser et kjent varemerke der i dag. 

«Google, dere er kjent for å være flinke til å gi oss god, ekte og presis informasjon. Fortsett med det!»

Selv om Google og andre store annonsenettverk har sitt ansvar med å få bukt på dette problemet, må annonsørene også ta det på alvor. Vi må ta mer eierskap til hvor annonsene vises. Verktøyene til dette finnes. Annonserer du i «Open RTB» eller i Googles GDN kan du i utgangspunktet nå ut til flere millioner ulike nettsider. Da er det fort gjort at annonsen din blir vist på sider som kan være skadelig for omdømmet til annonsøren, og du kan være med å finansiere «fake news». I disse tilfellene er det viktig å få en oversikt over hvor du faktisk annonserer, slik at du kan luke bort lugubre nettsteder så fort som overhodet mulig. Personlig annonserer jeg aldri i «Open RTB» eller i GDN uten å ha en egenprodusert nettsideliste slik at både jeg og kunden vet hvor vi kan finne annonsene våre. 

Uansett, tilbake til svaret fra Google. Kjenner jeg er virkelig spent. Jeg husker jo godt han 18 år gamle gutten i Makedonia som tjente 60.000 dollar i annonsepenger på et halvt år fra Adsense. Hvordan? «Fake news» så klart! 

«Vi har et sett retningslinjer for å styre hvor Google-annonser plasseres, for å skjerme brukere fra skadelig, villedende eller upassende innhold…», lyder svaret fra Skjervold. 

De ønsker å skjerme brukere fra villedende innhold. Bra, tenker jeg, de tar tak i det. Vi slipper å finansiere flere 18-årsdager til «fake news»-produsenter!

Så leser jeg svaret, eller kanskje heller det manglende svaret, hennes.

«Skjervold vil ikke svare på spørsmål om Google anser Adresseposten som en nettside med falske nyheter, hva Google anser som falske nyheter, eller om de aktivt jobber for å hindre at annonsene deres finansierer disse.»

Jeg regnet med at «fake news» skulle falle under villedende i retningslinjene. Jeg forstår at det til tider kan være komplisert å konkludere med at et nettsted faktisk er et «fake news»-sted, eller et nettsted med veldig spissede artikler. Likevel, «Pinsemenighet kjøper kjemperanch i Montana for militær trening av unge kristne» og «Norsk ungdom minst villig til ofre økonomisk fremgang for sivilasjons-storhet», altså, kom igjen da! Adresseposten er et nettsted med falske nyheter. Det burde Google klare å innrømme.

Dette er et ømt og komplisert tema, og jeg har forståelse for at dere ønsker å trå varsomt, men blir bare rart at dere ikke kunne ta et standpunkt på et så konkret eksempel. Google, dere er kjent for å være flinke til å gi oss god, ekte og presis informasjon. Fortsett med det!

DSPer, mediebyråer, annonsenettverk, annonsører, publisister ja hele sulamitten har et ansvar i kampen mot «fake news». Kundene fortjener å ikke måtte risikere omdømmet sitt når de annonserer, og vi er heller ikke interessert i å bidra til å finansiere tull.