Tibber slår gnister igjen etter ellevill snuoperasjon – klatrer 103 plasser på prestisjemåling

På halvannet år har strømselskapet snudd kundemisnøye og dårlig omdømme, til å ha noen av Norges mest fornøyde kunder.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Oktober 2022 var det full krise i strømselskapet Tibber som på få timer gikk fra å være elsket til å være hatet. For etter at selskapet endret faktureringsmodell og begynte med forskuddsfakturering der de krevde betaling for strømforbruket i september tillegg til et estimat for halve oktober – så kundene rødt da strømregningen dumpet betydelig fetere ned i postkassene deres 1. oktober.

Det endte med kundeflukt, klagestorm og omdømmefall for selskapet som siden oppstarten i 2016 hadde hatt god vind i seilene.

- Jeg skal ikke legge skjul på at det var vondt, grusomt og utrolig krevende å gå fra helt til skurk over natten, sier markedssjef i Tibber, Kine Bergseth til Kampanje.

Faktureringsendringen var et «krisegrep» fra selskapet for å unngå å havne i en vanskelig situasjon, ettersom prognosene for vinterens strømpriser var betydelig vekst. Men etter et massivt medietrykk der flere kunder uttrykte sin misnøye, så ikke Tibber noe annet valg enn å snu og avvikle forskuddsfaktureringen. Unnskyldningen kom på trykk i flere aviser – noe som viste seg å være et smart trekk.

- Skal man vinne og gjenreise tillit så man tørre å innrømme at man har gjort feil, sier Bergseth.

Ifølge markedssjefen opplevde Tibber stor respekt fra kundene for å legge seg langflate.

- Mange kunder kom tilbake etter at vi sa unnskyld på flere helsider – og jeg tror nettopp det grepet med å unnskylde og innrømme feil, gjorde det mye lettere for oss å starte på jobben med snuoperasjonen.

Tibber-tabbe:

Strømselskapet valgte flere helsider for å si unnskyld til kundene sine. Foto: Tibber

- En krevende bransje med lav tillit

Hvert år måler Norsk Kundebarometer norske aktører på kundetilfredhet og lojalitet. I 2022 toppet Tibber bransjekategorien strømleverandører med klar margin til konkurrentene. Fem stjerner og kundetilfredshet på godt over 80 prosent holdt også til en tredjeplass totalt blant alle på barometeret.

Men i 2023 etter faktureringsblemma falt Tibber 105 plasser totalt og var plutselig nede på en fjerdeplass blant strømleverandørene.

- Det viser hvor raskt ting kan snu, sier Bergseth.

Hun var relativt fersk i rollen som markedssjef og hadde så vidt rukket å bli kjent med selskapet og kolleger før krisen rammet.

- I utgangspunktet er strømbransjen en krevende bransje å jobbe i fordi det er en bransje med lav tillit, så det kreves beinhard jobbing hver eneste dag. Det var en tøff start, men samtidig visste jeg at Tibber hadde hatt fornøyde kunder og høy tillit helt frem til krisen i oktober.

Les mer: Tibbers nye PR-topper fikk «elektrosjokk»: - Krevende og vont, men også utrolig spennende

Etter at skaden var skjedd begynte opprydningsarbeidet. Og hardt arbeid har gitt resultater for Tibber som gjør et solid comeback og igjen er strømkundenes favoritt.

- Det føles helt fantastisk for det krevde mye av alle og vi har virkelig brettet opp ermene og kjempet hardt. Også må jeg trekke frem alle de som jobber med kundeservice. Det er de som snakker med kundene våre, måler og tar pulsen på kundene våre, sier Bergseth.

- De har gjort en formidabel innsats, legger hun til.

- Vi vet hvor fort det kan snu – og det må vi aldri glemme

På nytt topper Tibber nok en gang bransjekategorien med god margin til neste på listen og er tilbake med fem stjerner og kundetilfredshet på godt over 80 prosent.

- Vi har jobbet knallhardt, men det har vært utfordrende å stå midt i en snuoperasjon i en periode der strøm har vært høyt på agendaen hos de aller fleste. Veldig ofte får selskapene skylden for høye strømpriser, men vi har vært tålmodige og klart å snu skuta, sier Bergseth.

- Det tyder på at kundene har tilgitt dem, skriver leder for Norsk Kundebarometer, Pål Silseth på LinkedIn, samtidig som han gratulerer Tibber med tidenes comeback og resultat.

Tibber jobber etter en modell med fokus om at strøm skal være smart og enkelt slik at kunden har full kontroll over eget forbruk. Selv om Tibber er tilbake og topper målingen, betyr ikke det at det er rom for å hvile.

- Vi vet hvor fort det kan snu – og det må vi aldri glemme. Det å stå i en så stor krise som vi gjorde for halvannet år siden, har lært oss at det krever hardt jobbing hver eneste dag. Vi er selvfølgelig veldig fornøyde med kundebarometeret ettersom det er blant målingene som henger høyest for oss, fordi det handler om hva kundene ser etter og at de får det hos oss.

Hyller strøm-helter i ny kampanje

Nylig slapp Tibber sin første store kampanje etter faktureringsfadesen og lanserte «Grid Rewards» i kampanjen som har fått navnet «Grid Hero».

- Vi ønsker å sette fart på energiomstillingen i Europa på en enkel og morsom måte der kundene kan være med å balansere strømnettet og få betalt av strømleverandøren din mens man gjør det.

Grid Rewards hyller kundene som i Tibbers øyne er hverdagsheltene.

- Når forbruket er høyt kan srømnettet bli overbelastet, og da risikerer vi strømbrudd eller i verste fall at nettet kollapser. Med den nye tjenesten kan alle kunder være hverdagshelter og bidra til balanse i strømnettet før dette skjer. Du kan altså tjene penger mens du sover, fortsetter markedssjefen.

Gjennom Tibber-appen kan for eksempel lading av bilen settes på pause noen minutter for å spare strømnettet for overbelastning.

Det er The North Alliance-byrået &Co som står bak kampanjen.

- Vi ble betatt av ideen om å la en «vanlig» superhelt være den som gjenkjenner superkreftene til Tibbers kunder. Han skjønner bare ikke hvordan de klarer det. For det klarer jo ikke han engang!, sier Senior Art Director Peter Echwald Strange fra &Co.

Tibber slår gnister igjen etter ellevill snuoperasjon – klatrer 103 plasser på prestisjemåling