I februar dukket den nye «nettavisen» Adresseposten.no opp.

På Adresseposten finner man saker om alt fra at SVs Stortingsgruppe nominerer Malika Bayan til Nobels Fredspris, til at Putins spioner rekrutterer norske samer. Så å si alle sakene på nettsiden er rent oppspinn, men fremstilles som faktiske og reelle nyhetssaker.

Adresseposten opplyser på nettsiden at de tar imot nyhetsaktuelle saker, eller saker fra folk med sterke meninger. Ingen redaktør eller andre ansatte står oppgitt, og de fleste artiklene mangler byline.

- Svært uheldig
Det er flere annonser på nettsiden, og det er Goodle ads som leverer løsningen.

På nettsiden har det over det siste døgnet dukket opp annonser fra kjente selskaper som Netflix, Foodora og Høyskolen i Molde.

Informasjonssjef ved Høyskolen i Molde, Jens Petter Straumsheim, er lite fornøyd med at annonser for utdanningsinstitusjonen dukker opp på nettsteder med falske nyheter.

- Det er svært uheldig at våre annonser dukker opp på nettsteder som inneholder falske nyheter. Vi ønsker ikke å bli assosiert med eller finansiere nettsteder som sprer falske nyheter, sier han til Kampanje.

Straumsheim sier videre at hovedmålgruppen for studieannonsering er studiesøkende ungdom i alderen 18 til 23 år.

Google: - Vi kommenterer ikke enkeltsider
Googles norske PR-sjef Helle Skjervold vil ikke gå inn på enkelttilfeller, men sier på generelt grunnlag:

- Vi har et sett retningslinjer for å styre hvor Google-annonser plasseres, for å skjerme brukere fra skadelig, villedende eller upassende innhold. Vi kommenterer ikke enkeltsider, men vi håndhever disse retningslinjene strengt, og gjennomgår sider med jevne mellomrom for å sørge for at de oppfyller kriteriene, sier PR-sjef Helle Skjervold i Google.

Hun utdyper: 

- Vi oppfordrer også brukere til å gi oss beskjed når de kommer over sider de er bekymret for, og som kan representere brudd på våre retningslinjer. 

Skjervold vil ikke svare på spørsmål om Google anser Adresseposten som en nettside med falske nyheter, hva Google anser som falske nyheter, eller om de aktivt jobber for å hindre at annonsene deres finansierer disse.

Ifølge Dagen.no eies Adresseposten av Håvard Arneson Haugen. 

- Vi skriver absolutt om politisk ladde temaer. Vi har ikke samme kapasitet som store avishus og dermed ikke samme standard på kildekritikk. Vi ønsker at folk deler sakene slik at vi får mer tips og bedre kilder, skriver «redaktøren i Adresseposten» i en e-post til Dagen.