Kampanje skrev i går om Adresseposten.no, et nettsted som lager og sprer falske nyheter. På nettsiden står det ikke oppgitt redaktør eller andre ansatte, og flere saker mangler byline. 

På Adresseposten har det over det siste døgnet dukket opp annonser fra kjente selskaper som Netflix, Foodora og Høyskolen i Molde. Sistnevnte reagerer sterkt på dette, da de ikke ønsker å bli assosiert med eller finansiere nettsteder som sprer falske nyheter. 

Les mer her: Svært uheldig og ikke noe vi vil bli assosiert med

Nå kommer det også frem at nettstedet bruker informasjon og sitater fra kjente medier i sine egne, falske saker.

Et eksempel er artikkelen «eiendomsmegler hyret stjernestylist før visning». Saken handler om at en eiendomsmegler angivelig skal ha hyret kjendisstylist Jan Thomas for å få hjelp til å se best mulig ut før visning.

I artikkelen oppgis det at Jan Thomas angivelig stylet megleren med jeans til 4000 kroner og øyenskygge med glitter. I saken er det lagt inn sitater fra Jan Thomas, men disse er hentet fra en sak skrevet av Minmote. Minmote-saken handler om vårtrender for 2012, og har ingenting med styling av eiendomsmeglere å gjøre. Det er også en referanse til E24 i saken.

- Fremstår som tyveri av innhold
Digitalredaktør i VG, Ola Stenberg, sier til Kampanje at de er klar over at Adresseposten har brukt VG-stoff i sakene sine, og at de ser svært alvorlig på saken.

- Dette er en saus av innhold som ikke har rot i virkeligheten. Det blir til i en miks av VG-innhold, annet innhold og henvisninger og lenker til våre merkevarer. Det er svært alvorlig, sier Stenberg til Kampanje.

Han utdyper:

- Dette fremstår som tyveri av innhold der hensikten er å spre koke sammen og spre uriktig informasjon. Det skaper først og fremst en alvorlig situasjon overfor leserne. Når det nå er slik at VG blir brukt så arbeider vi med å få oversikt over hva som finnes der ute.

- Ikke en verden vi vil ha
Stenberg sier at det ikke er første gang noen bruker VGs merkevare til å lure folk.

- Dette har vi opplevd mye de siste to årene. Vi har sett flere eksempler på at kjente og ukjente aktører har kjørt konkurranser og liknende under VG-logoen, men det har vært ren svindel. Når slikt oppstår kobler vi inn politi og advokater.

- De som står bak sider som Adresseposten behøver ikke vente så lenge før de hører fra oss.

Digitalredaktøren er klar på at nettsteder som Adresseposten er skadelig for journalistikken.

- Det er selvfølgelig helt avgjørende at informasjon som kommer ut er sann, og at ingen roter med innholdet vi skaper med den hensikt å spre uriktige opplysninger. Det er svært alvorlig for medienes rolle og journalistikken når noen bruker troverdige merkevarer og riktig informasjon til å koke opp falske nyheter. Det er nok en verden vi må forholde oss til at oppstår, men det er ikke en verden vi vil ha

Ønsker skribenter fra politiet
En talsperson fra Adresseposten, som ikke ønsker å oppgi navn, forteller at målet deres er å «utarbeide og erklære sannheter». 

- Nettstedet drives av en gruppe skribenter. Vi ønsker skribenter fra politiet, departementene og bedrifter som vil skrive anonymt. For det andre ønsker vi skribenter som ikke har den akademiske eller profesjonelle bakgrunnen for å bli tatt seriøst av mange, men som har kunnskaper om et interessant tema. Som alle andre aviser bruker vi anonyme kilder, men våre kilder kan også være skribenter.

 - Hva får dere ut av å lage falske nyheter?

- Det er opp til leserne hva de kaller falske nyheter. Selv CNN beskyldes for falske nyheter. Vi peker ofte på at avisen Dagen, som først omtalte oss, den 24 februar skrev at Jesus Kristus reddet livet til en mann ved å stoppe en ulykke. Det høres veldig usannsynelig ut for oss. Vi tror og det er høyst usannsynelig at gamle norske FM radioer skal dumpes i Afrika, som Medier24 skrev om for litt siden.

Etter at Kampanje tok kontakt med Adresseposten, har referansene til VG blitt slettet, men sitatene står der fortsatt