I dag møtte toppsjef Sir Martin Sorrell i WPP den internasjonale reklamepressen i en egen seanse i pressesenteret i Cannes under Cannes Lions. Etterpå snakket Kampanje med verdens mektigste reklamemann om Norge og utfordringene på det skandinaviske reklamemarkedet.

Rett før jul i fjor ga verdens største kommunikasjonskonsern alle de ansatte i reklamebyrået Bates om at Norges eldste reklamebyrå var historie.

Les også: - En trist historie

- Nei, jeg ville ikke sagt at det skandinaviske markedet eller Norge er i ferd med å komme i bakleksa. Men Skandinavia har alltid vært et vanskelig marked, og da snakker jeg om Norge, Sverige, Danmark og Finland, sier Sorrell til Kampanje.

Han var tydelig på at det var flere utfordringer knyttet til både Norge og Skandinavia generelt.

- Viktige utfordringer i disse markedene er blant annet skattepolitikken og den veldig individuelle innstillingen til folk i kreative jobber. I tillegg er det en utfordring at markedene er såpass små og at de ikke er sammensveiset eller kulturelt det samme, selv om det geografisk henger sammen. På denne bakgrunn er det vanskelig å få et stort volum, sier Sorrell.

Tror på mediebyråer
Sorrell understreker at de skandinaviske markedene har opplevd vekst, og at denne trenden vil nok også fortsette.

- Digitalt står sterkt i Skandinavia og e-handel står også veldig sterkt og de områder som kan oppleve videre vekst, er nok kanskje ikke er de tradisjonelle områdene. Jeg tror at man kan vente skandinavisk vekst for mediebyråer, både de tradisjonelle og nye samtidig som veksten nok vil fortsette innen e-handel, data og tilstøtende områder som PR, merkevarebygging og identitet samt alle de områdene som er digitalt orienterte, sier Sorrell.