I tradisjon tro avsluttes året med Kampanjes kåring av «Årets medienavn». Blant ti sterke kandidater, som alle på ulike måter har satt preg på året vi snart legger bak oss, var det NRKs utenrikskorrespondent Yama Wolasmal som er stakk av med desidert flest stemmer blant Kampanjes lese.

- Det var en veldig hyggelig og motiverende avslutning på 2023, sier Wolasmal til Kampanje.

Siden november 2020 har han vært NRKs korrespondent i Midtøsten og formidlet lidelsene fra begge sider av konflikten på en balansert og empatisk måte.

«Han har uredd utfordret maktpersoner på begge sider av konflikten og stilt kritiske spørsmål både til Israelske ministre og Hamas-ledere. Wolasmal klarer i tillegg å by på egne følelser, som da han sammen med familien fikk kjenne det kraftige jordskjelvet i Tyrkia og Syria nært på kroppen tidligere i år», heter det i nominasjonsbegrunnelsen.

Les mer: Disse kan bli Årets medienavn

  - Kulene suste over hodet mitt
Wolasmal er født i Kabul i Afghanistan og har jobbet som journalist siden 2004. Hans første faste jobb var som utenrikskorrespondent i TV 2, der han også har jobbet som nyhetsanker og programleder for aktualitetsprogrammet «Underhuset». I 2010 forlot han mediehuset for å jobbe som korrespondent i CCTV News, og dekket blant annet NATOs oppdrag i Afghanistan, før han var tilbake i TV 2 igjen.

I november 2020 begynte han i sin nåværende rolle i NRK. I løpet av sin karriere har han opplevd flere farlige situasjoner under svært krevende arbeidsforhold.

- Sist jeg var redd var da jeg ble anholdt av Talibans fryktede etterretningstjeneste i 2021. Og under krigen i Libya i 2011 hadde jeg farlige «close calls» da kampene raste ved fronten. Det var første gang jeg opplevde at kulene suste over hodet mitt og smalt i veggene rundt oss, forteller han.

Til tross for farlige situasjoner, er det ikke en jobb han ville vært foruten.

- Jeg blir i jobben som Midtøsten-korrespondent helt til jeg må hjem til Norge igjen. Det har så langt vært et superspennende og lærerikt eventyr som jeg nyter hver eneste dag.

Det overveldende flertallet av tilbakemeldingene han får for sitt arbeid i Midtøsten er positive.

- Det som rører meg mest er når folk sier at jeg har gitt dem nye perspektiver på Midtøsten, og at de ser litt annerledes på denne vakre, men ulykksalige regionen som jeg er så glad i.

Saken fortsetter etter bildet.


Stolte: Redaksjonssjef i NRK Utenriks, Sofie Gran Aspunvik og utenriksredaktør og fungerende fagredaktør i NRK Nyheter, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, tok imot diplomet på vegne av Yama Wolasmal, som befinner seg i Beirut. Foto: Eivor Eriksen
 
- Feller tårer
Nylig slapp Fredrik Græsvik nyheten om at han slutter i TV 2, etter å ha dekket 30 kriger og flere tusen reisedøgn. Græsvik har ikke lagt skjul på at livet som utenrikskorrespondent har preget ham.  Det gjør heller ikke Yama Wolasmal.

- Det som funker for meg, er å prate ut om vonde opplevelser. Jeg har aldri hatt problemer med å innrømme at ting går hardt inn på meg. Jeg har vært åpen om at jeg til og med feller tårer når jeg møter sterke skjebner som deler sine historier med oss. Det viktigste er å ikke bære rundt på traumene sine. Da blir du en tikkende bombe som møter den berømte veggen før eller siden, sier han.

Tøffe arbeidsforhold skremmer ikke flere unge journalister fra å ønske seg til en utenrikspost. Han opplever at mange er nysgjerrig på jobben som korrespondent.

- Jeg opplever stor interesse fra unge mennesker, som kanskje har et romantisert bilde av jobben. Den er ikke så glamorøs, men ufattelig spennende. Jeg ser ikke på dette som en jobb, men en livsstil. Jeg pleier å spøke med at jeg kunne gjort denne jobben gratis.

- En påminnelse
Dette året har vært et tøft år for den norske mediebransjen. Tidligere i år gikk Schibsted ut med et kostnadsprogram på 500 millioner kroner. I august varslet TV 2-sjefen et kostnadskutt på 400 millioner kroner, og nylig måtte Polaris Media føye seg inn i rekken med et kostnadskutt på 300 millioner kroner etter et markant resultatfall. I tillegg har flere mediehus måtte permittere og sluttpakke-tilbudene har dukket opp hos TV 2, NTB og sist i Schibsted-konsernet.

- Det er klart jeg blir trist når jeg ser at så mange dyktige kolleger slutter i TV 2. Man blir jo veldig bekymret for utviklingen i bransjen. Samtidig ser jeg på slike store kuttrunder som en påminnelse om at vi aldri kan ta jobbene våre for gitt. Konkurransen fra sosiale medier er bra og bør virke skjerpende på oss. Vi er nødt til å ta innover oss den rivende utviklingen og tilpasse oss. Hvis ikke kan det bli vårt endelikt.

- Hvordan vil du oppsummere året 2023?

- Krigen i Midtøsten har vært så altoppslukende at jeg nesten ikke husker hva annet jeg har holdt på med i år. I likhet med 11. september-angrepene på USA i 2001, og krigen i Afghanistan, går denne krigen inn som ett av de sterkeste minnene i min 20 år lange journalistiske karriere.

Til daglig er han bosatt i Beirut med familien. Etter noen dager fri er det snart klart for jobb igjen.

- Jul og nyttår tilbringes i Israel og Palestina hvor jeg skal dekke krigen. Så prisen for årets pappa går ikke til meg.

Her ser du videoen der redaksjonssjef Sofie Gran Aspunvik og utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen tar imot prisen på vegne av Yama Wolasmal: 

Disse har vunnet prisen «Årets medienavn» de siste fem årene:

2022: Andreas Selliaas

2021: Ingeborg Senneset

2020: Herman Flesvig

2019: Jan Thomas og Einar Tørnquist

2018: Mads Hansen