Avstemningen er avsluttet. Vinneren offentliggjøres på Kampanje.com før jul.
Om få uker setter vi punktum for 2023 og vi kan se tilbake på nok et begivenhetsrikt år i Medie-Norge. Tradisjonen tro vil Kampanje bruke anledningen til å hedre noen utvalgte folk som på hver sin måte har satt preg på året, og som har underholdt oss, inspirert oss, utfordret oss og gjort oss litt klokere.
Redaksjonen har diskutert seg frem til årets ti nominerte - med god hjelp av leserne som har kommet med sine innspill - og nå er listen klar.
Hvem som til slutt stikker av med tittelen «Årets medienavn», er opp til deg. Stem på din favoritt her!
I fjor var det store sportsvaskingsåret ble sportsjournalist og -kommentator Andreas Selliaas stemt frem av Kampanjes lesere som «Årets medienavn».
Les mer: Andreas Selliaas er Årets medienavn: - Denne prisen er til journalister som går andre veier
Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her.
Les mer om alle årets kandidater her:
Bård Tufte Johansen, programleder og komiker
«Nytt på nytt» kan ikke kalles et friskt pust på TV-skjermen, men i en tid der verden rundt oss mørkner og elendighetene tårner seg opp, er behovet for programmet større enn på lenge. Da er det godt å se at redaksjonen er sitt ansvar bevisst, dropper silkehanskene og demonstrerer at krig er for alvorlig til ikke å spøkes med. Mye av æren for at «Nytt på nytt» står som en påle på TV-skjermen i sitt 25. år må tilskrives Bård Tufte Johansen. Han har ledet programmet med en stødig hånd og et skjevt smil de siste årene, og han ser ut til å trives bedre og bedre i rollen som Norges fredagskonge.
Else Kåss Furuseth, programleder og komiker
Det har vært et hektisk år for komiker Else Kåss Furuseth som til stadighet finner veien til overskriftene. I vår ble det ramaskrik da NRK besluttet å legge ned talkshowet «Kåss til kvelds». Tross nedleggelse vant programmet Gullruten for «Årets underholdningsprogram» – på sitt fjerde og siste forsøk. Etter nedleggelsen lagde komikeren fra Jessheim helseprogram på NRK. Også gjennom denne serien klarte Kåss Furuseth å skape debatt. Med sin direkte humor og lune stil, er det nesten ikke grenser for hva Else Kåss Furuseth har kapasitet til å gjøre. Det er bare å glede seg til bryllupet i Oslo Spektrum neste år.
Fetisha Williams, podkastvert og influenser
Influenser og podkaster Fetisha Williams har på kort tid blitt en av Norges største podkastere med «Fetisha+1», der hun ukentlig inviterer gjester i studio for å levere «clickbaits» og «hot takes». Fetisha Williams er på ingen måte konfliktsky og har kastet seg inn i samfunnsdebatter og utfordret store profiler til å engasjere seg i krigen i Midtøsten. Tidligere i år havnet hun midt i mediestormen rundt NRK-samarbeidet med henne og Sophie Elise Isachsen. Etter hvert gikk alle tre hver sin vei og Williams har vist at hun verken trenger NRK eller Sophie Elise for å ta karrieren videre.
Helge Moldver, daglig leder og podkastvert
Denne høsten havnet true crime-podkasten «Avhørt» selv i nyhetene. Over tre episoder av podkast-serien fortalte den nå avdøde Jonas Henriksen om hærverk, trusler og trakassering, og hvordan han opplevde at politiet ikke tok saken hans på alvor. Kun få dager etter at intervjuet fant sted, ble Henriksen funnet drept. Det førte til et enormt engasjement for saken, og podkasten ble strømmet nærmere 700.000 ganger. Dermed kan «Avhørt» ha satt ny norsk rekord, dog med et dystert bakteppe. Helge Moldver er daglig leder i Batong Media og en av programlederne for podkasten, og deler denne nominasjonen med hele «Avhørt»-redaksjonen.
Inga Strümke, forsker
Den nye teknologien kunstig intelligens brer om seg i rekordfart i og har i 2023 hatt sitt store gjennombruddsår. Et gjennombrudd har det også vært for fysiker Inga Strümke, som på rekordtid er blitt den mest synlige forskeren på området og en tydelig og engasjert formidler av hva som er bra og hva som er farlig med denne teknologien. Med bestselgerboken «Maskiner som tenker» har Strümke tatt eierskap til det meste av det som handler om KI her til lands, og er en hyppig brukt gjest i landets avisspalter og TV-studioer. Å overlate beslutninger til maskiner føles mye tryggere når vi har personer som Strümke til å forklare oss hva som skjer og hvorfor.
Janne Amble, journalist og programleder
Janne Amble har jobbet som regissør, produsent og programleder for en rekke kjente dokumentar- og underholdningsserier. Sammen med TV 2-kollega Kadafi Zaman leder hun nå seersuksessen «Norge bak fasaden» med nysgjerrighet og sterk tilstedeværelse. Her stiller hun ofte enkle spørsmål om komplekse temaer som gir gode svar. Programmet har helt fortjent vunnet flere Gullruter, inkludert «Beste nyhets- eller aktualitetsprogram» under årets utdeling. Janne Amble og makker Kadafi Zaman må gjerne fortsette å gå undercover i det norske samfunnet, men nå blåser vi identiteten til Amble som en av de nominerte til Årets medienavn.
Lars Håkon Grønning, publisher
I år har E24s sjefredaktør tatt noen store steg på vei mot målet om å gjøre avisa til næringslivets viktigste. Nettavisen er blitt en svært brysom konkurrent for resten av landets økonomiredaksjoner. Det var E24 som stod bak avsløringen av at daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe hadde brutt habilitetsreglene da han kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen. Saken resulterte i at Borten Moe trådte av som statsråd. Det var også E24 som drev Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes fra skanse til skanse i aksjehandelssaken som resulterte i en sjelden bulk for Jern-Erna. Vi er sikre på at Grønning vil dele nominasjonen både med sommervikarer og mer rutinerte økonomijournalister.
Line Coll, direktør
Lederen for Datatilsynet, Line Coll, har tatt opp kampen mot et av verdens mektigste teknologiselskaper. Der regjeringen og mediebransjen i mange år har stått i stampe, har tilsynet klart å tvinge Meta til bla opp for brudd på personvernreglene. Nå er saken også løftet opp på EU-nivå. I tillegg har Datatilsynet klart å skape en liten bevegelse blant norske merkevarer og annonsører, som stadig oftere nå stanser den målrettede annonseringen på plattformen. Rett og slett et imponerende stykke arbeid..
Oskar Westerlin, influencer og programleder
Norges svar på Mr. Beast slo gjennom på TikTok, Snapchat og YouTube, men i år bør også Facebook-generasjonen ha fått med seg hvem Norges mektigste mannlige influencer er. Tidligere i år skapte han kaos med slippet av sin egen sjokoladebolle, og demonstrerte på den måten nøyaktig hvor stor innflytelse han har på målgruppa. Den har han bygget opp gjennom en imponerende produksjon av underholdningskonsepter som er skreddersydd nye medier. Aksjeselskapet han driver sammen med barndomsvennen omsatte for 6,5 millioner kroner i 2022, og med ny kleskolleksjon og stadig flere kommersielle samarbeid, kan vi trygt si at toppen er langt ifra nådd.
Yama Wolasmal, utenrikskorrespondent
Under ekstremt krevende journalistiske forhold, leverer Yama Wolasmal solide reportasjer fra krigs- og katastrofeområder for NRK Dagsrevyen. 2023 vil mer enn noe annet bli husket for krigen i Midtøsten og her har Wolasmal brakt lidelsene inn i de norske hjem på en balansert og empatisk måte. Han har uredd utfordret maktpersoner på begge sider av konflikten og stilt kritiske spørsmål både til Israelske ministre og Hamas-ledere. Wolasmal klarer i tillegg å by på egne følelser, som da han sammen med familien fikk kjenne det kraftige jordskjelvet i Tyrkia og Syria nært på kroppen tidligere i år.
På toppbildet øverst fra venstre: Fetisha Wiliams (foto: TV 2), Yama Wolasmal (foto: NRK), Else Kåss Furuseth (foto: Warner Bros. Discovery), Bård Tufte Johansen (foto: NRK), Inga Strümke (foto: NTB). Nederst fra venstre: Lars Håkon Grønning (foto: E24), Janne Amble (foto: TV 2), Oskar Westerlin (foto: NTB), Line Coll (foto: Ilja Hendel), Helge Moldver (foto: Avhørt).
Avstemningen er avsluttet. Vinneren offentliggjøres på Kampanje.com før jul.
Kommentér