Kampanje har de siste dagene presentert tall fra en undersøkelse om USA-valget og norske mediers dekning. Her kommer det frem at noen av journalistene, kommentatorene og programlederne vi har mest tillit til er Thomas Seltzer, Anders Magnus, Tove Bjørgaad og Fredrik Græsvik.

Les også: Her er USA-ekspertene nordmenn har mest tillit til: - Satt klistret til TV-skjermen

I undersøkelsen, som Kampanje har gjennomført i samarbeid med Polling & Statistics og kommunikasonsbyrået Gambit, ble det også stilt spørsmålet om intervjuobjektene fulgte noen utenlandske medier under USA-valget.

Her kommer det frem at 27 prosent oppgir å ha fulgt CNN, noe som gjør kanalen til langt mer pouplær enn de andre mediene.

- CNN er en internasjonal merkevare. Også er det slik at veldig mange nordmenn har tilgang til CNN i TV-pakkene sine. Kanalen har vært tilgjengelig og folk har oppdaget de har den, sier rådgiver Simen A. Johannessen i Gambit H+K. 

CNN hadde tidenes beste uke under presidentvalget, og fikk flere seere enn normalt også i Norge. Fra 4. november til 7. november fulgte ca 150.000 nordmenn kanalen i gjennomsnitt. Johannessen tror CNN er det mest kjente amerikanske mediet i Norge.

Les også: Seertallene til CNN skyter i været - tredobler antall TV-seere i Norge

Fox nest mest populær
Fox var den nest mest populære amerikanske TV-kanalen blant de spurte. Åtte prosent forteller at de fulgte Fox under valguken, samtidig som det sterkt høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart ble fulgt av én prosent.

Samme tall får RealClearPolitics, som ofte blir beskrevet som et ikke-partisk sentrum-basert nettsted.

- Det å være innom Fox drar deg ikke automatisk ut i ulykka. Fox har en del flinke folk og de er gode til å vinkle perspektivene til republikanerne. Det er ikke sånn at hvis man ser på Fox så tror man valget er rigget. Men det bekrefter at man har en del som ser på Breitbart og en del som ser på Fox. Man har en kjerne her som har Trump sitt perspektiv, for å kalle det det, sier Johannessen.

Tidligere i dag kunne Kampanje fortelle at tre av fire tror presidenetvalget ble gjennomført korrekt, mens én av fire tror det har forekommet uregelmessigheter. Kun et fåtall av den siste fjerdedelen tror valgfusk og bevisst manipulasjon har funnet sted. En av dem som tror det var tidligere mediebyråtopp i SynergiRF, som senere ble Omnicom Media Group, Geir Ugland Jacobsen

Les også: Tidligere medietopp tror på valgfusk i USA: - Jeg er ingen fanatisk Trump-tilhenger

Gambit H+K-rådgiveren finner det også interessant at like mange oppgir å følge Breitbart og RealClearPolitics.

- Hvis du spør de seriøse USA-ekspertene i Norge, så vil nok de si at RealClearPolitics er et av stedene du kan gå til, men hvis man ser i Norge er det like mange som leser RealClear Politics som Breitbart, sier han.

Her kan du se tallene fra undersøkelsen på hvilke internasjonale medier og nettsteder vi nordmenn fulgte i forbindelse med valget i USA tidligere denne måneden.

Kanal Prosentandel
CNN 27%
Facebook 14%
BBC 13%
Fox 8%
Twitter 7%
NBC 3%
FiveThirtyEight 3%
ABC 1%
Breitbart 1%
VoxCo 1%
RealClearPolitics 1%


1.048 nordmenn er blitt spurt i et landsrepresentativt webpanel utført av Pollstat (Polling & Statistics AS) i uke 47, vektet på kjønn, alder og geografi.