Fredag 10. august er en dag mange har ventet på. I dag sparkes Premier League i gang, og rekordmange vil trolig strømme årets kamper, men likevel er det ikke enkelt å være fotballsupporter. I hvert fall hvis du heier på noe annet enn storlagene, for du holder vel ikke med Wolverhampton, Huddersfield, Brighton, Crystal Palace, Watford, Burnley, Bournemouth eller ett av de andre smålagene, gjør du vel?

Det er i hvert fall ikke like lett å være fotballsupporter som serie- eller filmfantast, hvor det aller meste er tilgjengelig og kan strømmes. I løpet av denne sesongen er det 20 år siden TV 2 begynte testingen av sin strømmetjeneste, som i 2005 ble lansert som Sumo. 20 år etter strømmer fotballen på som aldri før, samtidig spiller rettighetsgiver Premier League med en defensiv taktikk når de ikke lar utenlandske rettighetshavere vise alle brassesparkene på direkten. Tidligere kunne norske seere velge fritt mellom hvilke Premier League-kamper de ville strømme, først i noen grad da gamle Canal Plus hadde rettighetene, og i tilnærmet full grad etter at TV2 overtok rettighetene.

I dag kan TV 2 stort sett kun sende én Premier League-kamp på samme tidspunkt, med unntak av siste serierunde, og som tidligere gjelder ikke dette bare tippekampen på lørdager. Årsaken finner vi, som mye annet, på en bar. I 2006 ble nemlig en bareier i Portsmouth stevnet av Sky Sports for å ha vist Premier League via et billigere gresk tv-abonnement. Det var den gangen vi fortsatt måtte ha (gull)kort i dekoderen. Fordi EU-domstolen ga pubeieren medhold i 2012 om at det ikke var ulovlig å vise kamper med et utenlandsk tv-kort, valgte Premier League å begrense tilgjengeligheten. Dette rammet også seere utenfor balløyas landegrenser. Det var riktignok før teknologien og de digitale løsningene for alvor revolusjonerte tv-seingen vår – med dynamisk tilgang til stort sett alt innhold - men konsekvensen er like fullt den samme 6 år senere. Vi sitter fast i fortiden som aldri før!

I dag er det så restriktivt at hvert lag har et maksimalt antall kamper som kan vises i løpet av sesongen, og det er basert på størrelsen på laget, så jeg tuller ikke: Hvorfor holde med et smålag?

Det betyr i realiteten at det typisk vil bli vist færre kamper fra et lite lag som Huddersfield sammenlignet med giganten Manchester United. Disse restriksjonene er ikke bare bakstreverske - og ikke i tråd med dagens strømmeatferd – men det fungerer heller ikke spesielt godt for folk utenfor Storbritannia. På balløya har det alltid vært restriksjoner på tv-kamper for å sikre at supporterne velger å besøke fotballstadionene fremfor å velge sofaen hjemme. Det argumentet faller bort når man ser mot utlandet, selv om fotballturistene presser de lokale supporterne stadig hardere på pris, og tvinger mange av dem ut av hjemmearenaene sine.

You'll never walk alone – som norsk fotballsupporter på balløya.

Er det noe vi vet, så er det at interessen for Premier League i Norge er skyhøy, og nettopp nordmenn valfarter til balløya som ingen andre. You'll never walk alone – som norsk fotballsupporter i England, men som entusiast foran tv-en er du brått mer alene. Hvert år ser over 90.000 nordmenn en fotballkamp på balløya ifølge tall fra Apollo denne uken. Det gjør oss til den største supporterklubben for Premier League utenfor Storbritannia, kun slått av nabolandet Irland, mens svenskene ligger helt nede på 5. plass. Det viser at det restriktive veivalget får oss til å valfarte til England som om det var vikingetid, høymiddelalder og den industrielle revolusjon på en gang. Denne gangen er det imidlertid vi som blir herjet med og voldtatt. Samtidig har innovasjonstakten og viljen til å tenke nytt stoppet opp på balløya.

Det var neppe dette Bob Lord fra Burnley hadde i tankene da han på 60-tallet overtalte styret i den nest øverste fotballdivisjonen i England til å sterkt begrense muligheten for å vise fotball på tv mellom kl 15.45 og 18.15 på lørdager (norsk tid). Målet var å få fotballfolket til å strømme til stadionene. Selv om det var lenge før kampene ble strømmet, så er prinsippet blitt videreført til å dekke hele Europa, og det er sterkt begrensende for alle fotballglade europeere som ønsker å se brassesparkene trille inn. For de fleste fotballentusiaster fra Europas ytterkanter er det neppe aktuelt å løpe innom en stadion i en engelsk by i løpet av en lørdag ettermiddag. Fotball er kanskje fortsatt best LIVE, men det må da også være mulig å se flere kamper på direkten hjemmefra. Du kan jo spørre en vanlig greker om han synes det er enkelt å reise til England for å se en kamp. Hvem vet, kanskje han i så fall like gjerne vil gå på pub i Portsmouth?

Det er liten tvil om at TV 2 bruker betydelige ressurser på Premier League-dekningen, og selv om vi gjerne skulle hatt en fullstendig personalisert fotballstrømmetjeneste, så er ikke dette opp til TV 2 alene, slik realiteten er i dag. Som rettighetsgiver, er det Premier League som bestemmer. Det er ikke sikkert at du får med deg alle brassesparkene til ditt favorittlag den kommende sesongen, men du får i hvert fall levert fotballsendinger og studioinnhold i ypperste klasse – både i norsk og europeisk målestokk – da TV 2 strekker seg langt for å tilby Premier League i en kvalitetsfylt pakke innenfor de rammene og restriksjonene som rettighetshaverne må forholde seg til. I tillegg har Sky Sports sett behovet for å begrense den negative effekten av restriksjonene ved å spre tv-kampene utover i uken. For de som er glade i fotball, er det en fordel, mens andre kan mene det blir mye 11-mot-11 på skjermen. I alle fall unngår TV 2 dermed å måtte droppe like mange kamper som for 2-3 år siden.

I et par år var Sumo alene på markedet som kommersiell strømmetjeneste før TV2s konkurrenter etter hvert kom på banen. I 2007 kom Modern Times Group med ViasatOnDemand (siden 2011; Viaplay), og så sent som i 2014 lanserte Discovery sin Dplay etter å ha kjøpt TVNorge og nordiske SBS to år tidligere. Fremdeles er Dplay og Eurosport Player milevis unna standarden til TV 2 Sumo og Viaplay når det gjelder innhold, teknologisk plattform, strømmekvalitet og kundebehandling. I Norge er samtidig NRK i en særstilling, da de på Marienlyst har kunnet pøse på med ressurser for å bygge gode digitale og mobile løsninger som har fått strømmingen til å skyte fart. Med lisensfinansiering og argumenter om raskt økende konvergens i medielandskapet, har krinken kunnet satse friskt – og delvis kunnet utkonkurrere norske og nordiske kommersielle aktører – med sine helhetlige og robuste strømmeløsninger som er stadig fornyet de siste årene.

Paradokset er selvfølgelig at tv-lisensen ikke knytter seg til hvorvidt du strømmer innhold fra NRK, for det har jo vært gratis. Så moralen er, henger du som mediekonsument med i tiden – og du ikke er avhengig av fjernsynsapparatet i stua – så behøver du heller ikke å betale. Denne modellen er ikke forenlig med den virkeligheten vi står i og den fremtiden vi er på vei inn i, hvor blant annet finansieringen av dyre fotball- og sportsrettigheter blir stadig viktigere.

Realiteten er at det betales enorme summer for fotballrettighetene, ikke minst på balløya, hvor Sky Sports og BT har betalt ca. 55 milliarder norske kroner for rettighetene for inneværende treårsperiode (2016-2019). I de nye avtalene som ble inngått tidligere i år, er rettighetene blitt delt opp, og Amazon har sikret seg 20 midtukekamper. Det er et forsiktig forsøk på å spre moroa til nye flater, selv om publikummet selv i stor grad trolig vil være det samme. Denne manøveren kan ha bidratt til at Premier League fikk noe mindre betalt fra Sky Sports og BT for rettighetene på balløya i neste rettighetsperiode (2019-2022). Det er likevel grunn til å tro at denne utviklingen vil fortsette, selv om det i realiteten blir et lompeskudd, da fortsatt mye av innholdet i Premier League ikke gjøres tilgjengelig på direkten. I fremtiden er det helt naturlig at alle kamper blir tilgjengelig – i hvert fall i en strømmet form – og at Premier League fortsetter sin diversifiseringsstrategi med oppdeling av rettighetene. Bare de siste fem årene, fra treårsperioden (2010-2013) til inneværende rettighetsperiode (2016-2019) økte inntektene for de britiske tv-rettighetene med nesten tre-gangeren (fra 1,77 til 5,1 milliarder pund). Jerry Maguire ville skreket ''show me the money''! For Premier League dreier det seg nok like mye om å utvikle engasjementet og spre brassesparkene til flere flater, selv om det strengt kanskje ikke er så mange brassespark i Premier League.

Når det gjelder restriksjonene rundt å vise toppfotball fra England på tv, har det på mange måter skjedd lite de siste drøye 50 årene, siden Bob Lord taklet tv-en utover sidelinja. Likevel kan det kanskje være håp. Da Amazon tidligere i år vant budrunden om visning av 20 Premier League-kamper i Storbritannia, så skjedde det angivelig etter at Facebook, Google og Netflix trakk seg fra budkampen. For Amazon var det spesielt viktig å vinne frem, da dette differensierer strømmetjenesten Amazon Prime Video fra Netflix. Samtidig har BT Sport streamet finalene i Champions League og Europa League direkte på YouTube. Amazons rettighetsseier vil kunne bane vei for at Premier League i fremtiden vil vurdere å legge rettighetene ut for auksjon som én samlet rettighet globalt eller at rettighetene i ulike markeder diversifiseres ytterligere.

Vi er kommet et stykke siden tippekampen på NRK. Et eksempel er det nylige rettighetskjøpet av spanske La Liga og italienske Serie A. Nå må norske seere og skandinaviske supportere frem med mobilen, PCen eller streamingboksen for å følge fintene fra toppseriene i syd-Europa, og det uten at du fintes ut av prisen, for du betaler nesten det samme for et helt år som det koster å se én måned med Premier League. Trenden er tydelig - det er streaming som gjelder - og prisene kan ikke bare fortsette å øke.

Uberoende av hvilken retning utviklingen tar, vil det være naturlig at Premier League gjør alle kamper fra verdens mest populære fotballiga tilgjengelig for alle utenfor Storbritannias grenser, en gang for alle. En potensiell fremtidig rettighetshaver som Facebook vil neppe slå seg til ro med å kun kunne vise én kamp på samme tidspunkt, og vil være i stand til å legge et press på Premier League som de neppe kan holde ut for alltid. Alle Premier League-kampene tilgjengelig for strømming? Ja takk! Fremtiden er strømmet, fremtiden er personalisert. Men ballen er rund, også i fremtiden. God Premier League-sesong!