Med utgangspunkt i tendenser og teknologi som allerede er i vinden, har vår kreative leder for video, Mats Michael Olsen, sett inn i spåkula og funnet tre tydelige trender for video som har potensiale for å ta av.

VR

Ja, jeg vet det. VR og 360 har vært på alles lepper og i flere trendrapporter de siste årene, men i år tror jeg at tilgjengelig teknologi kommer til å være utslagsgivende. I 2018 ble Oculus Go lansert, VR-briller som fungerer brillefint helt uten at du trenger å koble til datamaskin, stappe inn en telefon eller surre deg fast i ledninger. Plutselig ble VR-headset gjort lett tilgjengelig for folk, og priset så fornuftig at det kan havne under et juletre. Dette kommer vi til å se ringvirkningene av videre i 2019.

Immersive content, eller oppslukende innhold, er paraplybegrepet for denne typen innhold. Måten de fleste av oss har konsumert dette til nå, har typisk vært gjennom en 360-film i Facebook-feeden vår, hvor vi klønete snurrer perspektivet rundt på en liten skjerm. Dette er egentlig så langt unna vi kan komme en oppslukende opplevelse.

Analyseselskapet IDC spår at salget av VR/AR-headset kommer til å få en kraftig økning i året som kommer, og jeg ville hatt øynene åpne for at et VR-headset blir like vanlig som en brødrister.

Interaktiv og funksjonell video

Jeg er sikker på at vi i 2019 vil se mer video som er klikkbar og som legger kontrollen i publikums hender – klikk på plagget i filmen og legg i handlekurv. Klikk på veggen og se hvilken maling som er brukt. Klikk på fuglen for å lære mer om den utdødde arten Dronte. 

Mulighetene er endeløse, og vil enda tydeligere kunne gjøre video til et virkemiddel lengre ned i kjøpstrakten. Med så mye funksjonalitet vil man enklere kunne knytte video direkte til konverteringer, og det er stas for alle. 

Flyktig video 

I 2016 gikk Instagram ut på funksjonalitets-slang og stjal med seg noen gode ideer fra Snapchats hage. Instagram Stories ble lansert, og folk elsket det. I løpet av det første året hadde Instagram Stories 200 millioner daglige brukere, og i dag er tallet over 400 millioner. Denne utviklingen er brutalt bra, og det er et stort publikum som virkelig liker å konsumere innhold i form av flyktige blaff.

Markedsføringsguru og LinkedIn-masekopp Gary Vaynerchuck har allerede spådd at organisk rekkevidde på Instagram kommer til å falle kraftig. Hans klare anbefaling er å smi mens jernet er varmt og lage masse bra innhold nå som bygger publikum før det er for sent.

Instagram Stories har det siste halvåret også vært en relativt billig kanal, hvor prisen for impressions har ligget lavt. Lav pris og en stor fanskare er en slagkraftig kombinasjon. Instagram Stories er også ujålete og ekte, noe som gjør det lettere for mange å produsere innhold som virkelig fungerer. Har du en god plan for Instagram Stories i 2019? Det bør du.

Mats Michael Olsen

kreativ leder video/rådgiver