Uansett om du er en liten eller stor bedrift, influenser eller profesjonell markedsfører har du merket det samme som alle andre med en Facebook-side har gjort det siste halve året.

Det kan virke som om ingen liker deg lenger, og du må grave både oftere og dypere i lommene for å kjenne på den samme anerkjennelsen som tidligere. Den gangen et «like» eller en kommentar var nok for å spre innholdet ditt til resten av vennekretsen.

Det er mange aktører som i de siste månedene har måttet innse at den første forelskelsen nå er over. Der man tidligere spanderte litt i ny og ne, må vi nå i stadig større grad gå videre til faste bidrag.

For du kan ikke se for deg et liv uten Facebook nå, kan du vel? Nei. Men du kan i det minste sørge for at du får like mye igjen for verdiene du skaper, som de du legger igjen.

 

Når du er i et forhold med Facebook, er det tre ting som er lurt å vite noe om:

  • Det er ikke størrelsen som teller. Den kvalitetstiden du får med de som ønsker å konsumere innholdet ditt, er mer verdifull enn størrelsen på tallet nederst på posten din. Oftest er det slik at jo større rekkevidde, desto mindre er andelen av de som faktisk har fått med seg budskapet.
  • Men førsteinntrykket har alt å si. Du har bare to sekunder på deg til å overbevise publikum om å stoppe scrollingen ved nettopp ditt innhold. På de neste sekundene bør du også ha fått frem hvem du er, og hva du vil fortelle. Det skal ikke være lett å få napp, si.
  • Du kan kjøpe deg bedre venner. Ofte kan det lønne seg å gå bredt ut i den første kontakten med publikum, for å vise at du er her, og har noe godt å tilby. Men av disse vil det alltid være noen som liker deg bedre enn andre, og det er disse du skal satse på å få med deg hele veien hjem.

 

Oppmerksomhet kommer ikke gratis

Mer konkret handler det om å legge en god Facebook-strategi, der hovedmålet bør være å lede trafikken tilbake til din eller bedriftens egen nettside. Du eier ikke ditt publikum før du får de med deg hjem, og for å klare det trenger du både godt innhold og en god plan. Og stikk i strid med hva mange håper og tror, er det ikke gratis å drive markedsføring på Facebook.

Innhold som oppfattes som interessant av publikum, vil alltid gå bedre og være billigere å distribuere enn innhold som forteller publikum noe de ikke ønsker å vite. Men at innhold går bra på Facebook, er likevel ikke en garanti for at du får publikum til å fullføre din ønskede kundereise sånn helt uten videre.

En strategi som ofte fungerer, er å ikke planlegge innholdsproduksjon som enkeltstående elementer. Du får ikke både rekkevidde, engasjement og trafikk til egne kanaler gjennom én enkeltstående Facebook-post.

 

Bygg ditt publikum med omhu

Da en ny kaffe skulle lanseres i norske dagligvare, fikk Spoon i oppdrag å lage innhold som gjorde målgruppen «unge, urbane kaffedrikkere» kjent med det nye produktet.

Ved å bruke forskjellige filmatiske virkemidler som erfaringsmessig har en god effekt i denne aldersgruppen, lykkes vi i å nå bredt ut i den ønskede målgruppen på Facebook.  Vi så også hvilken del av filmen som engasjerte mest, og fulgte derfor opp med en ny versjon av videoen der en populær oppskrift fikk hovedfokus.

Ved å bruke innsikten Facebook gir deg til å bygge opp et publikum som allerede har gitt inntrykk av at de liker det du forteller, kan du spisse og målrettet budskapet ditt ytterligere i neste runde.

Da vi til slutt la ut en ren lenkepost med oppskrift på den tidligere nevnte kaffedrinken, oppnådde vi en klikkrate på nesten 8 prosent. Til sammenligning hadde Facebook-annonser i 2017 en gjennomsnittlig CTR på 1,59 prosent i kategorien retail, og bare 0,90 prosent hvis man ser på alle Facebook-annonser under ett, ifølge Quora. Lenkeposten gikk til eget nettsted og en artikkel som fortalte om det nye produktet, pluss oppskriften «alle» ville ha.

 

…. Og ta dem med deg hjem

For å skape eierskap til ditt publikum, bør målet ditt alltid være å trekke trafikken over til egne kanaler. Elsk Facebook for hva det er verdt, og for hva det er: En fantastisk plattform for å skape oppmerksomhet, engasjement og nye venner. Men derfra må målsetningen din være å få publikum til å være med deg hele veien hjem, slik at du beholder deres oppmerksomhet så lenge som mulig.

Elsk Facebook for hva det er verdt, men stikk hjem når du kan.

 

Inger-Marit Knap Sæby (31) er prosjektleder og redaktør i Spoon. Hun er utdannet journalist, og har tidligere jobbet flere år i NRK.no og VG Nett.