SEO står for Search Engine Optimization eller søkemotoroptimalisering. Det handler om at man tilpasser innholdet på nettsiden for å bli mer tilgjengelig i søk på Google og andre søkemotorer. I tillegg til å sette seg inn i Googles retningslinjer kommer her noen helt enkle og konkrete tips som gjør at innholdet ditt blir rangert høyere i søk.

1. Lag godt og relevant innhold for målgruppen din

For Google er godt innhold det som gir målgruppen det de trenger av informasjon. Dersom målgruppen lurer på hva som hjelper mot forkjølelse eller hvordan man baker surdeigsbrød, blir nettsiden rangert høyere dersom du har innhold som svarer på nettopp det. For å finne ut hva målgruppen din lurer på og hvordan du møter informasjonsbehovet kan det være lurt å gjøre en søkeordsanalyse. Den enkleste metoden er å gå inn på Google å skrive inn det tema du ønsker synlighet på og se hvilke søkeord som dukker opp. Ønsker du mer innsikt har Google en egen søkeordsplanlegger. I tillegg finnes gratis verktøy som Answer the public.

2. Kvantitet er også viktig

Sider med mye innhold dekker mer av det som søkes på enn sider med lite innhold. Det viktigste er likevel at innholdet er relevant, at det er oversiktlig og enkelt for leserne å få svar på det de lurer på. Ulike faner hvor innholdet oppdeles etter tema, gode overskrifter, mellomtitler og avsnitt i sakene gjør at innholdet i større grad blir lest. Jo lenger lesetid, jo mer relevant oppfatter Google siden din.

3. Link til annet innhold på nettsiden

Å legge inn lenker til annet relevant innhold på nettsiden kan hjelpe leserne å finne den informasjonen de trenger og samtidig beholde leserne i ditt univers lengere. Det gjør at tiden brukt på nettsiden øker.

4. Link til eksterne nettsider

Mange unngår å linke til eksternt innhold i frykt for å miste lesere, men inkluderer du noen gode kilder fra høyt respekterte nettsider som er relevante for innholdet ditt, kan det telle positivt når søkemotorene skal vurdere siden din. Linker til tvilsomme sider vil derimot bli slått ned på av Google. Inkluderer du linker til eksterne sider bør du imidlertid sørge for at de åpnes i en ny fane, slik at leserne ikke forsvinner helt ut av siden din.

5. Del innholdet på sosiale medier

Det å dele innholdet ditt i sosiale medier er en fin måte spre lenken på, og få økt trafikk til nettsiden. I tillegg kan det bidra til at flere deler innholdet ditt videre, noe som er et tydelig signal til søkemotorene om at siden din oppfattes som relevant og viktig. Det samme gjelder om andre aktører deler link til nettsiden din i sine egne kanaler.

6. Designet må tilpasses mobil

Over halvparten av internettbruken skjer via mobilen, og dette kommer bare til å øke. Derfor bør du sørge for at designet på nettsiden din er responsivt og tilpasset mobilbruk. Hvis du er usikker på hvor godt tilpasset nettsiden din er, har Google en egen test her.

7. Bruk bilder og video

Illustrasjonsbilder og video gjør innholdet ditt mer spennende, og det kan gjøre teksten lettere å lese og forstå. Hjernen oppfatter bilder og video mye raskere enn tekst og vi husker visuelt innhold bedre. Når brukere foretrekker visuelt innhold er det også noe Google, som ønsker å sette brukeren i sentrum, belønner.

I tillegg til vanlig bildetekst bør du også inkludere alternative tekster på bildene dine når du laster dem opp. Dette er tekster som ikke er synlig under bildet, men beskriver hva bilder på nett inneholder for svaksynte. Det gjør at alle kan forstå bildene dine, og er en del av god universell utforming på nettsider.