Tekst: Kjartan Høvik, Client Director og Partner i Metro Branding

Men først av alt: Du skal vite at du ikke er alene. Det sitter mange kommunikasjonssjefer der ute med dårlig samvittighet for bedriftens webside og sosiale kanaler. Alene og forlatt på et kontor, med alt for stort ansvar og for få ressurser til at det i praksis er mulig å lykkes med innholdsmarkedsføringen.

ALENE HJEMME
Og her er vi egentlig ved kjernen av utfordringen: Kommunikasjonssjefen blir ofte litt alene hjemme. Selv i større selskaper er det de færreste forunt å ha en egen avdeling som kan tenke innhold i egne kanaler fra morgen til kveld.

Men nettopp involvering er en forutsetning for å lykkes med content-arbeidet. Ikke bare for å få tilgang til saker (både i form av tips og hjelp med å skrive), men like viktig er det at flere enn kommunikasjonssjefen må forstå viktigheten av godt contentarbeid – at det faktisk er et strategisk verktøy som hjelper bedriften med å nå sine mål.

Les også: Hemmeligheten inni papiravisen

GJØR CONTENT VIKTIG
I Metro Branding ser vi det hver eneste dag: Virksomheter som lykkes spesielt godt med sitt markedsarbeid er organisasjoner hvor toppledelsen er involvert og engasjert i kommunikasjonsarbeidet. Om ikke daglig, så i alle fall jevnlig.

Suksessoppskriften er med andre ord ikke noe hokus pokus. Egentlig handler det i første rekke om å involvere, slik at «alle» i bedriften forstår hvor viktig innholdsarbeidet er.

Slik gjør du det:

5 tips til hvordan du lykkes med innholdsmarkedsføring i 2018

Strategisk innhold: Hva er det strategisk viktigste innholdet for virksomheten – hva bygger merkevaren vår? Og motsatt: Hva er målgruppene interessert i? Tyngdepunktet i virksomhetens innholdsfokus bør ligge i dette felles skjæringspunktet.

SEO: Sørg for å gjøre en skikkelig søkeordsanalyse og kunnskap om hvordan du bruker den. Det gir deg ikke bare nyttig input til hva du kan lage saker om, men også hvilke ord og fraser du bør bruke for å bli synlig i Google-søket. Det hjelper tross alt ikke med verdens beste innhold hvis ikke målgruppene finner det.

Redaksjonsmøter: Det virker kanskje opplagt, men realiteten er at mange bedrifter glipper i planleggingsarbeidet – og ender opp med at innholdsjobben blir gjort ad hoc. Involver ledelse og avdelinger i jevnlige redaksjonsmøter og lag en realistisk redaksjonsplan. Ikke vær redd for å sette saker på venteliste – det skal være litt kamp om å få «spalteplass».

Salg: Sørg for at innholdsarbeidet bidrar til at bedriften oppnår sine mål. Jobb sammen med de andre avdelingene. Ikke minst: koordiner arbeidet med content og salgseventer, kampanjer, tilbudsperioder etc. slik at det merkes både internt og eksternt at virksomheten drar lasset sammen.

Måling og rapportering: Fast innslag på redaksjonsmøtet. Men husk: Ikke grav deg ned i Google-tall når du snakker med folk utenfor kommunikasjonsavdelingen. Finn heller noen strategisk viktige KPI-er som du rapporterer på hver gang. På den måten blir content et strategisk verktøy også for andre enn de spesielt Analytics-innvidde.

Og husk: Effektiv og målrettet kommunikasjonsarbeid krever alltid en tydelig kanalstrategi.