Tekst: Maren Fossdal, Performance Marketing Specialist i Metro Branding 

 - Facebook er uten tvil en fantastisk plattform for markedsføring - hvis det gjøres riktig.

Dessverre tenker alt for få godt nok gjennom hensikt, mål og innhold - som må på plass for å lykkes skikkelig med en Facebook-kampanje, sier  performance marketing specialist Maren Fossdal i Metro Branding.

Hun har satt opp en liste for at du skal unngå å kaste bort pengene dine på annonser som ikke fungerer:

1. Definer målet. Ved å ha et tydelig definert mål, vil du lettere kunne måle kampanjens suksess. Vet du egentlig hva du vil oppnå med det du poster på Facebook?

2. Innhold, innhold, innhold! Short and snappy – du har under 2,5 sekunder på å engasjere med en Facebook post, så kom til poenget. Den optimale tekstlengden på en post er mye diskutert, holder du deg mellom 80 – 100 tegn oppnår du god spredning. Bruk av passende emojis kan hjelpe til å fange oppmerksomheten, så vær kreativ, og hold deg til 1-2 per post.  

Før du legger ut en annonse må du sørge for at innholdet er på plass, og at du har en relevant landingsside. Hvis tilbudet du annonserer er godt skjult blant andre produkter og tilbud på nettsiden, risikerer du å kaste penger rett ut vinduet.

3. Image is everything. Uten gode bilder på plass er ikke landingssiden din særlig spennende eller relevant. Bildet er dessuten annonsens blikkfang. Bruk tid på å finne det rette bildet. Unngå å bare bruke Shutterstock-bilder - ta i stedet gode bilder selv eller bruk en fotograf.

Husk også Facebooks regel om at du ikke skal bruke mer enn 20% tekst i bildet, for å sikre god spredning. Usikker på om bildet ditt er innenfor? Her tester du bildet.

4. Skal du virkelig ha en konkurranse? Konkurranser på Facebook er populære, skal vi tro omfanget av dem. Men virker det? Det hjelper ikke med likes og delinger dersom det ikke fører til noe mer for deg som avsender. Gå tilbake og tenk over målet. Oppnår du det du vil med en konkurranse?

Hvis du skal gjennomføre en konkurranse, husk at det er strenge krav til konkurranser på Facebook. Holder konkurransen din seg innenfor reglene? Facebooks vilkår finner du her.

5. Likes gir ikke penger. Det er nok av bedrifter som oppfordrer til lik og del. Ikke misforstå, engasjement er helt topp, men likes i seg selv gir ikke penger i kassa. Fokuser heller på å skape godt innhold som er interessant for din målgruppe. Gi dem et initiativ til å klikke seg videre til nettsiden din for å finne ut mer. På den måten bygger du en positiv relasjon, hvor den potensielle kunden sitter igjen med en følelse av å ha fått noe mer enn bare en morsom GIF eller en salgsplakat i ansiktet.
   
Pass på at landingssiden har et klart konverteringsmål, eller i det minste drar besøkere videre rundt på nettsiden, ved å legge til forslag til relaterte produkter eller artikler/bloggposter. 

6. Alltid teste! Hvordan vet du hvilket budskap som fungerer best til hvilken målgruppe? Dersom du ikke bruker annonseadministrasjon i Facebook Business Manager (annonseverktøyet til Facebook) går du glipp av viktig kunnskap. Mulighetene for å teste målgrupper og budskap er mye større her, enn direkte på Facebook-siden. Bare ved testing kan du være sikker på å få mest mulig ut av hver eneste krone du investerer i å annonsere på Facebook.

Så før du tenker at «nå kjører vi på med en Facebook-kampanje igjen», tenk deg om en gang til. Utarbeide mål, jobbe med innholdet, bildene og ha en tilpasset landingsside som annonsen skal føre til på plass. Test ut forskjellige målrettinger og analyser resultatene før du satser de store pengene. Da er grunnlaget for å lykkes med Facebook-kampanjer lagt.

Vil du lære mer om strategisk kommunikasjon?
Delta på et av våre GRATIS seminarer!