Når vi søker på noe i Google, den største søkemotoren i verden, får vi opp søkeresultater i det som kalles SERP (Search Engine Result Page). Vi kan godt bla forbi annonsene i toppen, men ikke nødvendigvis helt ned til bunnen. Og vi trykker i hvert fall ikke (isåfall veldig sjeldent) videre til neste side. 

Det beste gjemmestedet i verden

«The best place to hide a dead body is the second page of Google» har blitt et populært sitat og underbygger egentlig bare viktigheten av SEO (Search Engine Optimization, søkemotoroptimalisering på norsk). Dersom nettsiden til bedriften din ikke dukker opp på side 1, men på side 2 og utover, kan nettsiden mer eller mindre regnes som usynlig. 


Ingen finner deg når de trenger det

Det betyr at dersom du er en rørlegger i Tromsø, og vil at de som søker Rørlegger Tromsø skal klikke seg inn på din nettside for videre kontakt, må du dukke opp på førstesiden i søkemotoren. Ofte finnes det en rekke tilbydere av samme tjeneste i samme område, noe som betyr at flere konkurrerer om å dukke opp på søketermen Rørlegger Tromsø. 

For at du skal bli synlig på førstesiden på Google, og aller helst få topplassering, bør du jobbe med SEO slik at de som trenger å finne deg – faktisk finner deg. Ingen synlighet, ingen leads. Ingen synlighet, ingen salg. Google er hovedkilden til all trafikk på nett. 

Hva er egentlig SEO? 

SEO, eller søkemotoroptimalisering, dreier seg om å gjøre nettsiden synlig i søkemotorer som Google eller Bing. Det kan være å optimalisere nettsidestruktur, innhold eller tekniske elementer på nettsiden – alt for at nettsiden din skal dukke opp i Google og få klikk av potensielle kunder. 

Så, hvorfor er egentlig SEO viktig?

Nå som vi vet hva SEO er: hvorfor er det egentlig så viktig? Det er flere grunner til dette, og vi har allerede vært innom noen av dem. Nedenfor har vi summert opp noen av de mest essensielle tingene. 

Økt synlighet

Organisk søk er ofte hovedkilden til trafikk inn på et nettsted. Derfor er det helt essensielt å være synlig i søkemotorer som Google. Ved å holde nettsiden og innholdet optimalisert for SEO, øker du synligheten din i Google. Er du synlig på førstesiden øker sjansen for klikk når noen søker på noe relatert til dine tjenester, produkter eller bedrift. 

Kundene oppsøker og finner deg – kvalifiserte leads

SEO er viktig fordi du slipper å oppsøke kunder – kundene oppsøker deg. Dermed har de mye sterkere kjøpsintensjon, og sjansene for salg er høyere. Dette henger sammen med inbound marketing, der hensikten er å gi kundene nyttig informasjon når de trenger det. Dessuten er innholdet på nettsiden din verdt veldig lite dersom ingen finner det, uansett hvor godt innholdet er.

Økt brukervennlighet på nettsiden 

Når du klikker deg inn på en nettside, er det spesielt én ting som avgjør om du blir værende på siden eller klikker deg rett ut igjen, nemlig brukervennlighet. Ved å jobbe med SEO sørger du blant annet for at nettsiden har relevant innhold. Dette innholdet bør gi de besøkende informasjon som gjør det enkelt å finne svar på det de leter etter – aka god brukervennlighet. Du øker også brukervennligheten på nettsiden ved å sørge for rask opplastingstid og enkel navigering.

Økte konverteringer

Sammen med økt synlighet, legger SEO også til rette for konverteringer ved å inkludere tydelige Call-to-Action-knapper (CTA) på nettsiden, det være seg en produktside, forside eller artikkel. Ved å ha knapper eller lenker med et tydelig budskap om hva brukeren skal gjøre, blir det enklere for brukeren å forstå hva han skal gjøre. Er det ingen, for mange CTAs, eller CTAs med et utydelig budskap, er det lett å bli usikker på hva du skal gjøre. Noe som fort fører til at du klikker deg ut av siden fremfor å utforske mer. 

SEO vs. SEM

Når vi jobber med SEO jobber vi med å rangere organisk i søkemotoren – nettsiden din skal være synlig av «naturlige» årsaker. Motsatsen til SEO er SEM. Begrepet SEM står for Search Engine Marketing (søkemotormarkedsføring på norsk), og dreier seg om de betalte søkeresultatene. Dette er annonsene vi ser øverst i SERP etter at du har skrevet inn søketermen din. 

En av fordelene med SEM er at du raskt ser resultater av arbeidet, og at du enkelt kan tilpasse annonsene etter hvert som du lærer hva som fungerer. Det er lett å måle resultater, gjøre endringer, samt stoppe og starte annonser. SEO er derimot mer langsiktig og krever tid for å kunne vise resultater av arbeidet. 

Hva skal jeg velge? 

Det evige spørsmålet for mange bedriftseiere er hvilken av de to markedsføringsstrategiene de skal gå for. Det er lett å ty til SEM fremfor SEO, nettopp fordi det gir rask ROI (Return on Investment), men i det lange løp er som regel SEO et bedre valg.

Vi sier ja takk, begge deler! Grunnen til dette er at det er en perfekt kombinasjon. Annonsene sørger for økt synlighet, spesielt i begynnelsen dersom den organiske trafikken til nettsiden din er lav. Samtidig jobber du med å optimalisere nettsiden for organisk synlighet, slik at du blir synlig flere steder på førstesiden i søkemotoren i fremtiden.

SEO – for deg som ønsker å være synlig på nett

For å oppsummere kort: SEO handler om å optimalisere nettside og innhold for å kunne dukke opp i en søkemotor. Google benytter ulike algoritmer for å bestemme hvilket innhold som skal vises på førstesiden, og det gjelder å spille på lag med disse – det gjennomgående er at innholdet skal være relevant for søkers intensjon. Samtidig skal nettsiden være brukervennlig, blant annet i form av navigering, kort opplastingstid og tydelige CTAs. 

Ved å optimalisere nettsiden din bidrar du til økt synlighet, potensielle kunder finner deg, brukervennligheten øker og konverteringer øker. Konklusjonen er at hvis du ønsker å være synlig på nett, bør du definitivt legge inn ekstra innsats i SEO-arbeid. Og du, hvis du vil ha en slagkraftig strategi for synlighet i søkemotorer, er kombinasjonen av SEO og SEM uvurderlig, og virkelig verdt å vurdere.