Du får bare support for Magento 1 til slutten av juni 2020.

I 2018 kunngjorde Adobe at de vil slutte med support for Magento 1 i slutten av juni 2020. Etter dette kan nettbutikker som drives med Magento 1 være utsatt for sikkerhetsproblemer, dårligere ytelse og problemer med oppdateringer av moduler.

For bedrifter med nettbutikker basert på Magento 1, blir prioriteringen å overføre nettsalget til Magento 2. Det finnes også mange bedrifter og organisasjoner som inntil nå har brukt andre plattformer, og ønsker å gå over til Magento 2 for å få en mer omfattende plattform.

Magento er en av de ti mest populære plattformene for å lage nettbutikker og nettsider verden over. Ifølge statistikker fra online-databasen builtwith.com, bruker ca. 800.000 nettsteder plattformen. Plattformen er den mest populære i USA, Storbritannia og Tyskland.

Allerede i 2018 kunngjorde Adobe at de planla å avslutte supporten for Magento 1. Dette gjelder både Commerce 1 og versjoner med åpen kildekode. I praksis vil avslutning av support for Magento 1 etter hvert føre til større fare for cyberangrep. Hvis det skjer datalekkasjer ved slike angrep, vil bedriften selvfølgelig miste tillit og anseelse hos kundene.

Kundens forventninger ved flytting

En oppgradering som dette blir ofte presentert som at den består av bare noen få stadier; som for eksempel overføring av data fra Magento 1 eller en annen plattform til Magento 2. I praksis er denne prosessen mye mer kompleks. Man må faktisk lage en helt ny butikk basert på Magento 2, og overføre alt innhold, produkter og innstillinger fra den gamle butikken. Målet er å kopiere alt innhold, produkter og innstillinger fra den gamle til den nye butikken – altså lage en nøyaktig kopi av hele den eksisterende plattformen til nye, bedre og endrede omgivelser.

I likhet med ethvert annet CMS-system, vil overføring til Magento 2 ikke bare omfatte produktdata, men også alle typer administrative oppgaver, sikkerhet og personlige innstillinger. Du bør også analysere plugins og utvidelser, samt alle integreringer du har på plattformen.

Produktdata og tilknyttede innstillinger

Magento-brukere
Hvis du har brukt de innebygde innstillingene for produkter, kunder, ordre, butikkinnstillinger eller kampanjer, kan du overføre dem til Magento 2 i sin opprinnelige form. Produsenten har laget et verktøy som heter Magento 2 Data Migration Tool. Men hvis innstillingene er mer avanserte, for eksempel på kodenivå, eller hvis det er brukt Marketplace-plugins eller dedikerte plugins, kan overføring på feil måte føre til tap av disse forbindelsene.

Brukere av andre plattformer

Avhengig av plattformen som er brukt tidligere, er det gode muligheter for å finne de rette tilleggene i Magento-butikken (slike plugins finnes allerede til mange plattformer). Markedet er fullt av ulike løsninger som vil la deg foreta slike tilpasninger. Hvis du bruker en uvanlig plattform, eller hvis datastrukturen er modifisert på grunn av spesielle behov, må du konstruere en plugin som gjør det mulig å overføre dataene riktig.

Plugins fra MarketPlace og dedikerte

Magento-brukere

Produsenten har utgitt verktøyet Code Migration Toolkit for plugins. Dette lar deg regenerere en gammel versjon av en plugin til en nyere versjon. Men dette krever kunnskaper om kildekoden og programmeringskunnskaper. Når det gjelder populære funksjoner, kan du finne plugins som foretar emulerte funksjoner som er kompatible med Magento 2.

Brukere av andre plattformer

Mange populære funksjoner er implementert av plugins som finnes i Magento MarketPlace. Når det gjelder dedikerte plugins, vil du vanligvis måtte lage en tilsvarende Magento-versjon fra bunnen av.

Personalisering av plattformen

Magento-brukere

En lignende situasjon oppstår ved enhver behandling av maler for personalisering og andre innstillinger. Hvis du bruker maler som du har laget selv, vil du ikke være i stand til å overføre disse egenskapene enkelt. Siden Magento 2 har verktøyet CMS Page Builder, må du lage en ny mal. I Magento har du også en rekke ferdige maler å velge mellom, og de kan skreddersys til dine behov.

Brukere av andre plattformer

I likhet med plugins kan de mest populære løsningene ofte finnes i Magento-butikken, men det vil svært ofte være nødvendig å tilpasse dem til bruken av dine data.


Avhengig av utviklingsnivået og kompleksiteten av plattformen du hittil har brukt, kan det være flere faktorer som kan komplisere flytteprosessen. Dette kan være tidkrevende, og dermed kostbart. For å vurdere kostnadene og arbeidsplanen, må du gjøre deg kjent med den opprinnelige nettbutikken og alle funksjonene den har. Det er spesielt viktig å kjenne til alle integreringer, dedikerte moduler og modifiseringer av standardfunksjoner som støttes av en spesifikk plattform.

Anna Wolanin, eCommerce Project Manager, IdeoAgency

Magento 2 Flytteprosessen

Vi vet at kundene forventer at den nye plattformen skal se ut som den gamle etter flyttingen. Samtidig ønsker alle salgsbaserte forretninger et minimum av nedetid på plattformen sin.

Vi benytter avansert teknologi for å sikre at kundene kan opprettholde en sikker drift. Erfaringene våre bygger på samarbeid med mange kunder, og dette har ført til at vi har utviklet et spesielt arbeidsskjema for flytting av systemer. Vi velger ut de rette IT-ressursene for å maksimere ytelsen til Magento, samtidig som vi hele tiden har fokus på kostnadene. Vi verifiserer mulighetene til plugins, utvidelser og integreringer som finnes i den gamle nettbutikken, og når vi finner muligheter for forbedringer, foreslår vi alternative løsninger. Vår omfattende erfaring med online-promotering gjør at vi legger stor vekt på å optimere kundens butikk innen SEO og UX. Vi er også svært opptatt av mekanismene som kan påvirke kjøpsprosessen, slik at flest mulig potensielle kunder kommer «i mål».

Etter at flytteprosessen er over, gir vi teknisk støtte over plattformen slik at vi kan garantere at den nye butikken fungerer slik den skal. Samtidig kan vi også overvåke effektiviteten til butikken, og gi løpende anbefalinger som kan forbedre nettbutikken.