Til tross for jevnlig vedlikehold og tiltak, vil det iblant dukke opp problemer, feil og trusler som krever behandling av fagfolk. For de fleste er det ikke regningssvarende å ha slik kompetanse på huset, så hvordan går du da fram?

En god og forebyggende framgangsmåte er å teste ut nettstedet – finne potensielle problemer, og eliminere dem. Den beste metoden er en diagnostisk test. En grundig analyse av ulike områder lar deg finne områder som vil trenge reparasjoner og forbedringer. UX-spesialister (spesialister på brukeropplevelse) som foretar tester, undersøker som regel disse fem områdene:

 • Er oppbyggingen av nettstedet tydelig og konsistent med merkevaren?

Denne analysen omfatter innhold og grafikk som ligger på nettstedet, og dette sjekkes opp mot relevans, forretningsmodell, målgrupper og lignende. Hensikten med innholdet bør være tydelig, og ikke villede eller forvirre brukeren og potensielle kunder

 • Navigering på nettstedet

Nettstedet bør være lettfattelig, intuitivt og enkelt å forflytte seg i. De enkelte elementene på sidene sjekkes, for eksempel menyer og navnene på dem. Noe av det viktigste er CTA-knappene (Call To Action) som oppfordrer brukerne til handlinger som igjen fører til salg.

 • Rask respons

En veldig viktig faktor som påvirker antall besøk på sidene og konverteringsraten (en spesifikk handling, for eksempel å melde seg på et nyhetsbrev). Tar det mer enn tre sekunder å laste en side, vil brukeren ofte forlate nettstedet og finne et som er raskere. Dette gjelder også andre handlinger, for eksempel produktsøk.

 • Sikkerhet

Det finnes dessverre mange eksterne trusler som kan gjøre nettstedet ditt sårbart og usikkert, slik at konkurrentene får et overtak. Derfor er det viktig å bruke testede og profesjonelle løsninger som stadig utvikles og er i forkant av eventuelle problemer.

 • Fleksibilitet

Brukerne dine benytter seg av flere nettlesere og mange typer maskinvare, og derfor er det viktig at nettstedet kan levere de oppløsningene som kreves for både smarttelefoner og store skjermer. UX-spesialister analyserer alltid alle nettsidene, og justerer de individuelle elementene til en spesifikk oppløsning.

 


Alt dette krever kompetente folk innen flere fagfelt. De fleste bedrifter med nettsider er ikke tjent med å ha egne folk til dette. Derfor har Ideo Solutions AS satt sammen Website Carepack.


 

Teknologien er viktig

Nettsteder dreier seg ikke bare om den ytre fasaden, men også om mer grunnleggende programvare-funksjoner. Denne plattformen til nettsidene må være effektiv, sikker, stabil og fleksibel – blant annet. Det finnes flere systemer for innholdsstyring (CMS), for eksempel WordPress, Drupal eller Joomla, som alle gir et solid grunnlag for et nettsted.

Bli synlig i nettjungelen

I tillegg til å sjekke at sidene dine fungerer jevnt og fleksibelt, er en analyse av søkemotor-optimaliseringen (SEO) en god idé. For selv om siden er godt designet og effektiv, men ikke får treff på for eksempel Google, er sidene nærmest usynlige for brukerne. En søkemotor-optimalisering bør foretas av spesialister, og sjekker blant annet følgende områder:

 • Relevante nøkkelord som finnes – antallet og kvaliteten på dem.
 • Riktig struktur på undersidene – sjekker blant annet titler og logisk innhold.
 • Kvalitet på innhold og grafikk – bilder og innhold av høy kvalitet blir verdsatt ikke bare brukerne, men også av Googles roboter.
 • Lenkeprofiler – alle lenker som fører til nettstedet ditt. Kilden og typen blir analysert.
 • Innhold – nettstedet vurderes med hensyn til innhold, som bør ha et klart og tydelig budskap, og innholdet skal være korrekt.
 • Konkurrenter – et viktig element under vurderingen, og gir verdifull informasjon og insentiver for videreutvikling.

Optimering av nettsteder er ekstremt viktig for å skape og beholde en ledende posisjon på nettet. Det blir litt som med en hvilken som helst analog butikk: Holder du den ren, ryddig, spennende og oppdatert, kommer kundene. Men en digital oppussing av nettbutikken koster heldigvis betydelig mindre.