- 2018 har alle muligheter til å bli en spennende år innen digital markedsføring. Smartere datamaskiner og systemer vil hele tiden påvirke hva som er mulig og hvor fort det går. I en verden - og bransje - som endrer seg så fort, er vi opptatt av at også det grunnleggende er på plass for å skape de beste verdiene, sier Erik Storm daglig leder i Digital Opptur.

Facebook strammer til

Allerede i andre uke av 2018 bekreftet Mark Zuckerberg ryktene som lenge har versert. Nyhetsfeeden i Facebook endres. Venner og familie vil oppta plassen til bedrifter og nettaviser. Nyheten har fått annonsører som har gjort seg  avhengig av Facebook-markedsføring til å bli bekymret. Hva nå?

- Selv om dette kan virke dramatisk er det grunn til å tro at dette er positive nyheter, tror Head of Social Media i Digital Opptur, Arne Holsen.

- Facebook har aldri vært en ren markedsføringsplattform hvor bedrifter skal bruke skyhøye budsjetter. Gode resultater på Facebook har man aldri kunnet få ved å ta over nyhetsfeeden til flest mulig mennesker. Slik jeg ser det er dette en videreføring av det Facebook alltid har handlet om. Bedrifter som har jobbet systematisk med relevant innhold til riktig målgruppe vil tåle denne omleggingen godt.

Profesjonalitet og kvalitet

Den observante Business Manager-bruker har lagt merke til at en rekke endringer er gjort i annonseadministrasjonen. For eksempel har det blitt strengere for nettbutikker å inkludere tredjeparts merkevarer i sine annonser.

Fra og med 2018 må man søke om å få lov til ha andre leverandørers produkter med i sine annonser. Det vil si at dersom man er en nettbutikk som selger klær fra ulike merker, så vil man ikke uten videre lenger kunne annonsere for disse.

- Facebook Business Manager har hele tiden beveget jobbet for å bli en mer avansert plattform, sier Holsen.

Han tror endringene vil merkes både på arbeidsmetoder og budsjetter. I 2018 kommer vi til å se mer avanserte segmenteringsmuligheter, samt økte krav til kvalitet. Det er naturlig at også det som til nå har vært underprisede annonsekostnader vil stige i takt med bedre målsetningsmuligheter.

Personvern og GDPR

Det er ikke bare Facebook som kommer til å stramme inn sine  regelverk i 2018. EU´s mye omtalte nye regler for personvern trår i kraft fra og med 2018.

Daglig leder Erik Storm tror disse kommer til å berøre alle områder innen digital markedsføring.

- Personvern stadig er mer aktuelt  for alle som jobber med digital markedsføring. Det nye regelverket innebærer blant annet at alle virksomheter skal ha informasjon om hvordan de behandler personopplysninger. Jeg tror mange aktører både på kunde og byråsiden er nødt å jobbe med retningslinjer på et mye mer bevisst nivå enn det som er gjort til nå.

Bedre innsyn - Mindre svindel

Ikke alle aktører på internett opererer med ærlige hensikter. Heller ikke når det kommer til digital markedsføring. Ad-fraud, eller annonsesvindel er dessverre et økende problem både annonsører og byråer må ta hensyn til.

Det anslås at det i 2017 ble begått annonsesvindel for svimlende 16,7 milliarder på verdensbasis. Det er en dobling i forhold til 2016.

Selv om kunder til nå har vist liten bekymring for dette tror det vil bli et økt fokus på innsikt og rapportering.

- Annonsesvindel kan komme i mange former. Fellesnevneren er manipulasjon av resultater. Selv om fenomenet ikke er dokumentert i like stor grad i Norge, er det ingen grunn til å tro at det ikke skjer her. Vi tror 2018 vil by på et økt fokus på dette og at annonsere vil stille strengere krav til byråer, sier Erik Storm.

Kunstig intelligens

Artificial Intelligence er her. Den fremoverlente Facebook annonsør kunnet benytte seg av det i lengre tid. Kundebehandling er av mange bedrifter helt, eller delvis delegert til såkalte chatboots.

- Dette kommer vi til å se mer av i 2018. Potensialet er helt klart større enn det vi ser idag, sier Holsen.

- Stikkordet her er segmentering og brukertilpasning. Jeg tror vi vil se kommunikasjon som er mye bedre tilpasset hver enkelt av oss. Vi er spesielt nysgjerrig på hva som vil skjer videre med Facebook Messenger Ads.

Stories med AR?

Det tok ikke lang tid før Snapchats Story-funksjon ble kopiert både på Facebook og Instagram. Felles for alle kanalene i 2017 var at bedrifter entret arenaen. Holsen tror stadig mer av bedrifters økdende satsning på video blir flytett hit.

- God video blir enda viktigere i 2018. Jeg tror også vi vil se mer satsning på AR.  Morsomme filtre og  inkludering av lokasjon, vil være sentrale ingredienser i jakten på å fortelle den beste historien. Kreativitet er ikke lenger et pluss, men helt nødvendig dersom en bedrift skal nå igjennom, avslutter Holsen.

Det vil også i år være viktig å holde seg oppdatert og den beste måten å gjøre det er å gå på kurs, enten Facebook og Instagram kurs grunnleggende eller Facebook og Instagram kurs viderekommende eller kurs i Google AdWords.

 

Flere detaljer? Les mer om hva vi tror skjer i 2018 her: Annonsering i sosiale medier – Dette tror vi om 2018